Beata blev tveksam till Narnia äventyret så jag beslöt att stanna hemma med henne. Sedan kom Blenda på besök, just hemkommen från Spanien med ny frisyr….
Och vi hade mysig tjejmiddag!
MAJSKYCKLINGBRÖST MED COUS-COUS, lagom för 1 stor och 2 små flickor…(Går att mångdubbla för fler större flickor!)
2 rejäla majskycklingbröst
1 skvätt basilikasås, se tidigare blogg
Den gröna blasten av en knipplök
1 msk av Wasabi&sesame, kryddblandning från Santa Maria
COUS-COUSEN
3 dl cous-cous
3 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
TILL SERVERING
1 näve primörer
Sallad
Hetta upp basilikasåsen i en panna. Dela kycklingbrösten i bitar och fräs först i några minuter på varje sida på ganska hög värme tillsammans med blasten från den röda knipplöken, grovt strimlad. Sänk sedan värmen, krydda med Wasabi&sesame och efterstek tills kycklingen är klar.
Koka upp vatten och buljongtärningen. Häll över cous-cousgrynen och låt svälla i ca 5 minuter.
Koka primörerna, gärna i buljong i ca 3 minuter så de fortfarande är krispiga. Häll av och servera kyckling, primörer, cous-cous och sallad!
Och nu laddar jag upp inför morgondagen då jag ska gå på härliga Allsång på Skansen!
Ja det är väl bara att konstatera att det råder en viss nyhetstorka på sommaren! DN är tunn som en lokaltidning och det enda glädjeämnet är Spaniens storslagna seger! Viva Espana!
Sätter på Nyhetsmorgon istället. Och där står en trevlig kock och gör egen korv på kalvfärs, grädde och timjan….ser både enkelt och gott ut så nu vill jag ha en korvspruta så att jag också kan börja göra min korv……
Dessutom blir jag plågsamt påmind om hur lite kött det är i våra ”köpekorvar”, vi är lurade igen! Ca 1 cm av en vanlig korv är kött, det andra är tillsatser och annat jox!
Det får mig att minnas en ”Falukorv” jag blev bjuden på förra sommaren, den var hemgjord och smakade gudomligt. Jag vet att det finns en hel del människor i vårt land som har otroligt bra tillverkning av egen korv, låt oss främja dessa och fråga efter bättre korv i butiken!
Dagen kommer att fortsätta i småskaliga producenters tecken! Ska förbereda och göra iordning recept till en kurs jag ska hålla i småskalig livsmedelsförädling i Värmland i Augusti.
Och så kommer William äntligen hem! Och i kväll är det dags att följa Prins Caspians äventyr med Narnia…..
I dag var det dags att för Sven Bertil Taube att entra Gröna Lunds scen för 47,e! gången! Och han gör det galant! Jag vet ingen man som har elegansen så i ryggraden som honom! Att sedan Pappa Everts sånger är så bra och viktiga idag, en si sådär 50 år senare än de skrevs gör ju inte saken sämre! Tänk bara strofen ”Det är krig och politik som förstört vår jord” eller ”Vad vore livet Rose-Marie utan sång och dans?” För att inte tala om hela texten till ”Änglamark” och ”Min älskling Du är som en ros!” Missa inte detta om ni är i Stockholm två dagar till!
Sven som vi kallar honom är Gudfar till William. Thommy och jag tillbringade våra första timmar tillsammans just på hans konsert på Gröna Lund för 28 år sedan. Vi har försökt hålla liv i traditionen att alltid finnas där på premiären, den brukar vara 8,e juli men de senaste åren har vi ju varit på Marstrand….
I dag fick vi till det! Men när vi kom på att vi alltid brukar ha en krans med oss fick vi lite panik, det är söndag och vår ”kransblomsterhandlare” har stängt!
Sagt och gjort, det är bara att göra en egen!
Och se så bra det blev!
William, gudsonen! William ja, han är kvar i Västerås och var inte med! Men han kommer hem i morgon……och flickorna tog chansen när vi bjöds på snittar att spela på Gröna Lunds ALLA spelhjul och till slut vann dem varsin nalle och en groda till William!
Och nu ska jag försöka laga lika goda kycklinglår som jag åt på Zink grill och sedan heja på Spanien! Olé!
I Dagens Nyheter idag är det en mycket läsvärd artikel om maten som serveras våra äldre. Jag blir både upprörd och arg och full av beundran för denna kvinna, Camilla Sparring från Svärdsjö som startat ett uppror mot hela elendet!
Det positiva är att Camilla en gång lyckats påverka makthavarna, om än i den egna kommunen att behålla skolköket i Svärdsjö och då endast med hjälp av några hundra namnunderskrifter i protest. Se, det går att riva upp beslut!
Att Camilla varje dag arbetar inom vården med att sköta om våra äldre är beundransvärt i sig och att hon dessutom har kraft att vara arg över vad hon tvingas servera dem är ännu mer beundransvärt! Jag är alldeles övertygad om att hon har rätt då hon säger att hemlagad mat som både doftar och smakar gott skulle göra revolution för vården av de gamla. De skulle bli både gladare, friskare och lättare till sinnet!
Som ett icke vetenskapligt test är lördagsmaten fotograferad och provsmakad….Se själva!
Och vad värre är, den smakade inte ens illa utan den smakade absolut ingenting! Min erfarenhet har också lärt mig att maten bör vara vacker och SE god ut. Ser maten god ut är den i de allra flesta fall också det! Vi äter faktiskt med alla våra sinnen och detta måste ju vara bra för åldrandet, att träna våra sinnen!
Så låt oss hjälpa Camilla att få ihop sina 100 000 namnunderskrifter hon behöver! Gå in på
och skriv på, idag! Så kanske de äldre skulle kunna få en sådan här frukost någon gång!
Enkelt, vackert och gott! En kopp Dofilus med en hand full smultron!
Nu vet jag receptet x 2! Barn älskar anka och barn älskar att diska!
Först blev det drink och tilltugg…..hastigt påkommet men på fatet finns ändå sparris, pilgrimsmusslor, (hade 7 stycken hemma i frysen, phu!), ölkorv med viltsmak från scan, (goda!), snittar med röd pesto. Sedan är det min räddare i nöden och ständiga följeslagare, min Basilikasås som jag alltid har en flaska på hyllan som verkligen är god till allt! Några droppar över fatet och ALLA undrar vad man gjort!
BASILIKASÅS
1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor
1 dl vit balsamvinäger
3-4 dl olivolja
salt och peppar
Lägg alla ingredienser till basilikasåsen i en mixer. Mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen på väl rengjord flaska ochj se tioll att alltid ha kvar!
God till allt, pasta som ensamrätt, sås till grillad fisk eller köttbit,. kokta grönsaker eller på potatisen och vips, Basilikapotatis!
Sedan var det dags för ankan. Se till att pannan är riktigt het och lägg sedan ner brösten med skinnsidan ner och eftersom här finns så mycket fett redan behövs inget extra!
Salta och peppra, vänd efter ca 4-5 minuter. Sänk värmen något och efterstek tills ankan är klar. Lite rosa kan den vara.
Skär upp ankbrösten i skivor och servera som jag idag, med nykokta färska rödbetor, smörstekt knipplök och chamnpinjoner samt färskpotatis att mosa med smör till puré som Rakel älskar eller endast serveras som den är i all sin enkelhet.
Komplimangerna lät inte vänta på sig, Beata vill äta anka hela veckan för det var det godaste hon ätit på länge…..(och hon får god mat varje dag!)
Sedan var det dags för disken!
Tänk att jag har dessa två! Och nu ska vi äta smultron med gräddmjölk och socker!
Klippte gräset, ansade rosorna efter nattens förödelse med rådjuren, grävde, min klocka gick sönder, gjorde buketter, sådde mer sallad, den förra är slut, vattnade, stod sjöblöt och vattnade eftersom det kom en skur, hade just hängt ut tvätt, åkte och handlade mat, ankbröst till middag, svarade på tusen frågor av en tjej om fläderblomssafttillverkning, kom hem, fyllde diskmaskinen och den startar inte! Försökte laga den, gav upp, blev sur och tänkte att man aldrig kan få ha en lugn och skön lördag, dammsög, skrev sedan detta, gick ut och plockade smultron till kvällens dessert, trädde upp några på ett strå, tog en bild till bloggen, känner mig bättre, ska duscha nu och sedan kommer vänner på ett glas vin!
Smultron på ett strå;
Fick diska för hand!
På min morgonjogg idag! Sprang dubbelt så långt som jag brukar, (och förbi flera både unga och starka killar, ha, ha!) väl hemma gjorde jag dubbelt så många mag- och rumpövningar som vanligt!
Gick sedan rundan i trädgården, morgonens glädjeämne; massor av smultron är mogna! Morgonens sorg; Rådjuren har ätit upp min absoluta favoritros alla knoppar! Grrrrrr!
Börjar också sakna William som är i Västerås och spelar Aroscupen…..
Flickorna och jag tog bussen in till stan för att hoppa på båten till Fjäderholmarna vid Nybroplan. Egentligen hade vi ju kunnat stanna hemma och hoppat på båten då den passerar Blockhusudden om jag bara var säker på att den skulle stanna vid vår brygga……
Rakel och Beata på bussen.
Beata och jag på bussen med min sommarbok och en bukett rosor som är presenter till Petra.
Vi bjöds på en vacker båtfärd från Strandvägen till Fjäderholmarna med en fin gammal Waxholmsbåt. Stockholm är fantastiskt vackert från sjösidan på sommaren!
Och därtill serverades ett glas champagne! Väl framme fick vi en härlig knäckebrödssmörgås med nystekt strömming och jag tänker vilken bra och enkel rätt att bjuda på när som helst egentligen! Gott knäckebröd och knaprigt stekta strömmingar….
Föreställningen är igång…. Fina Petra och Ulf…..
Publiken….
Föreställningen är en perfekt familjeutflykt. Barnen skrattar mycket och det är inte så svårt att sitta still på en utomhusteater där tystnaden inte är total. Det kan inte vara helt lätt att stå på utomhusscenen och konkurrera med måsar, båttutor, vågsvall, vindar och överförfriskade människor….
Och på hemfärden lyckades vi få kaptenen på Ballerina att släppa av oss vid vår brygga på Blockhusudden, vilken lyx!
God Natt! Det blev bara 4 inlägg idag trots allt….men man är ju inte mer än människa!
Jag är ju hur snurrig som helst! Hittade kameran i ”fel” fack och i ”fel” väska! Phu! Phu!
Visserligen mötte jag en person i morse som sa att för att bli en framgångsrik bloggare bör man göra minst 6 inlägg om dagen…….så jag kände mig lite stressad….
Bilderna;
Susanne och jag på Expressen/Allt om mats redaktion.
När jag har som mest bråttom till mötet med Peder fastnar jag i denna parad!
Peder och jag på Zink grill!
Min härliga mat, babymajskyckling, en underbar tomatsås och smörslängd spenat!
Peders mat, (han åt så fort för det var så gott!) Kalv brässerat i smör och vitt vin….
Var idag uppe på Allt om mat redaktionen för att få teknisk support med min dator, jag hade råkat trycka på ”fel” knapp någon gång under Marstrandsvistelsen och låst en funktion…..Tog fina bilder på Susanne och mig och skulle vänta med mitt inlägg tills jag kom hem för att kunna få med bilden!
Väl hemma och ytterligare flera bilder tagna på lunchen med ”HälsoPeder”, med underbar mat på Zink grill….upptäcker jag att min kamera är borta! Fy vad tråkigt!
Var inne i några affärer på hemvägen så någonstans har någon fått ”sin hand i fel väska”! Visserligen är min väska överfull och nästan varje dag är det någon vänlig dam som påpekar att jag borde stänga min väska!
Synd, nu blir det inga bilder på båtfärden till fjäderholmarna ikväll och på Petra! Suck vad tråkigt!
27 juni - 2008 | 5 kommentarer
Frukosten är just avklarad och jag har min sedvanliga abstinens av Bergs vaniljbullar efter Martrandsvistelsen…och jag tycks inte vara ensam….Så här kommer receptet!
BERGS VANILJBULLAR, 20 stycken
2 dl mjölk
25 g jäst
75 g margarin, rumsvarmt
3 msk strösocker
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
Ca 7 dl vetemjöl
VANILJKRÄM
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl mjölk
2 äggulor
1 msk potatismjöl
2 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
TILL PENSLING OCH GARNERING
Smält smör
Strösocker
Börja med vaniljkrämen då det är bra om den kallnat och är tjock när den ska fylla bullarna.
Blanda allt utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning tills krämen tjocknar men den får inte koka.
Låt krämen svalna och smaksätt den med vaniljsockret. Den bör användas nygjord.
Bullarna;
Ljumma mjölken till 37° och rör ut jästen i lite av den. Tillsätt resten av mjölken.
Rör margarin och socker poröst i en degbunke. Tillsätt ägg, degspad och finstött kardemumma. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en smidig deg.
Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, ca 30 minuter. Tag upp degen och knåda den på bakbord. Skär 20 bitar och trilla dem till runda bullar. Låt bullarna jäsa på plåt i ca 40 minuter.
Fyll vaniljkrämen i en spritspåse. Spritsa in krämen mitt i varje bulle. Grädda på 250° i ca 8-10 minuter. Låt bullarna svalna något. Pensla dem till sist med smält smör och vänd dem, i strösocker.
Nu blev min frukost inte så tokig, den kan rekommenderas. Tjocka skivor av lantbröd eller helst Le vainbröd breds med philadelphiaost och ovanpå lägger jag apelsinmarmelad. Till detta en stor kopp kaffe med varm mjölk….
Medan jag äter mina smörgåsar läser jag om klimatmärkning på mat och förundras över alla åsikter! Jag ställer mig frågan om vi orkar med fler märkningar? Behöver vi inte se allt i ett större miljöperspektiv och alltid försöka äta så närproducerat som möjligt? Och helst då naturligtvis så giftfritt som möjligt! Sedan kommer jag vidare i artikeln och får veta att ekologisk odling inte har något med klimatpåverkan att göra, tvärtom skulle den släppa ut mer växthusgaser…….
Annars blir det full fart i dag med möten, varav ett är ett lunchmöte på härliga Zink grill och ikväll åker jag till Fjäderholmarna för att titta på min gode vän Petra som har premiär på ”Fyra bröllop och ett bad!”
När jag gick igenom posten idag blev jag otroligt glad! Jag hade fått ett kort adresserat på följande vis;
Till Mat- o festglädjespridaren Monika Ahlberg
Någonstans på Djurgården
Stockholm
Och texten;
”Du är bäst när det gäller tv-matlagning – alla kategorier! Tack! Du inspirerar!”
Så glad jag blev! Och skulle gärna vilja skriva och tacka, dock har posten stämplat just på namnet så jag ser det inte! Retfullt! Men förhoppningsvis kanske Du läser det här, så;
Tack så jättemycket!
Detta gav mig också en tankeställare, vi borde ge varandra fler komplimanger och mer beröm, det kan man ju faktiskt aldrig få för mycket av!
Efter ytterligare en vandring/jogg runt ön, (i lite långsammare takt i dag ska erkännas!) Var det dags för lunch! Jag inhandlade ett berg av färska Bohusräkor, ett gott bröd, en god ost och kunde inte motstå en knippe späda rödbetor, fint salladshuvud, ”lokala” körsbärstomater på kvist och knipplök…vi hade också en bit kött att steka…
Rakel i ”nålsögat”
William ska krama ”Skallens fyr”
Och Thommy hittader sitt träd till höstens uppsättning av”I väntan på Godot”
Lite avundsjuk var jag på Johan och Makrillen jag köpte till honom inför kvällen då vi åkt ….pinfärsk, fast och fin!
Skickade just ett sms från tåget och undrade vad han gjorde, svaret var kort, koncist och lockande;
Vilar, ska snart steka din makrill, lägga mig i soffan och njuta av både tystnaden och fotbollen…….
Jag bläddrar febrilt i min almanacka och vill hitta några dagar till för Marstrand i sommar! Så, Marstrand, Du karga, stolta, urbana, glamorösa, underbara ö, på återseende!
Vi avslutade gårdagen med en middag i goda vänners lag, vi var 9 personer på LasseMaja!
Jag skulle ha min spätta till middag och fick också så. Spättorna här är enorma och tjocka av kött. Lite komiskt är det dock att Dagens fisk ALLTID är Rödspätta eller Rödtunga på Marstrands alla krogar, med de undantag då de fått Bergtunga….
Gårdagens spätta var stor, tjock och fin men inte särskilt bra tillagad. Skinnet ska enligt min mening vara knaprigt och inte mjukt och smöret som ska hällas över innan serveringen ska ju vara det brynta från pannan och inte något som smält i en kastrull!
Min spätta…
William åt pizza!
Sedan gick vi hem till oss och njöt av det vi ALLA väntat på, den absolut formidabla solnedgången som vi hälsade med champagne!
……..God Natt!
Vilken mat! Lika viktigt som det är att gå till Bergs konditori och äta vaniljbullar är det att gå åtminstone en kväll på Tenan/Grand och äta just Tenans kräftor. Underbart goda havskräftor som gratineras i ett kryddsmör…..
TANT HETTANS KRÄFTOR
De kallas visserligen numera ”Tenans kräftor”, men det var tant Hettan som på något vis initierade dem efter en resa till Antibes. Dock blev förskräckelsen stor i köket då hon satte igång att dela råa kräftor som skulle gratineras med rikligt av smör och färska kryddor. Karin Lundin gick dock hem och ”utvecklade” receptet till en mer hanterbar rätt för ett restaurangkök. Resultatet blev till slut dessa underbart goda gratinerade havskräftor som helst ska serveras så fort de kommer ur ugnen!
12 havskräftor, helst råa
Salt
1 msk torkad dill
1 msk oregano
Några kvistar färsk dill, fint hackad
Några kvistar persilja, fint hackad
100 g smör, rumsvarmt
4-6 vitlöksklyftor, pressade
1/2 dl olivolja
Klyv kräftorna på längden genom att lägga dem på rygg och skär ett snitt längs med stjärten till huvudet. Lägg halvorna på en plåt.
Strö över salt, torkad dill och oregano. Lägg på den fint hackade färska dillen och persiljan.
Blanda ihop smöret med de pressade vitlöksklyftorna. Klicka vitlökssmöret över halvorna.
Häll till sist över olivoljan. Gratinera kräftorna i ugn på 225° på översta falsen i ugnen i 5 minuter. Ös över spadet och gratinera ytterligare 5 minuter. ( Används kokta havskräftor t ex. från frysdisken ska de endast gratineras i några minuter på översta falsen.) Spring till bordet med en tång och servera med ett gott bröd att suga upp spadet med!
Här sitter Johan och jag och suger i oss kräftorna!
Därefter åt jag Bergtunga, helstekt bergtunga som serverades med ett berg av champinjoner och sockerärtor! Mums! Och nu kommer ett matnyttigt tips; så fort som det serveras Bergtunga bör man äta det då det är en av de fiskar som ALLTID serveras färska . Dessutom är det den enda fisk jag känner till som smakar Hummer!
Desserten blev en rad goda ostar som sköljdes ner med en riktigt god Ripasso….
Sedan tackade vi kocken Johan och begav oss ner på kajen, mötte inte en människa i blåsten utan blev nästan ihjälskrämda av en padda….kvällen avslutades istället hemma hos Björn och Birgitta…..
Egentligen brukar vi gå på Bergs Konditori och äta frukost första morgonen vi är här men idag hann någon gå och handla bröd och bullar innan alla vaknat. Bergs konditori är en klassiker här på Marstrand, det sägs till och med att ”har man inte varit på Bergs så har man inte varit på Marstrand!”
Det var väl också detta som gjorde att jag för några år sedan skrev en bok om just Bergs konditori där det också rymdes en hel del av Marstrands storslagna historia.
Sommarfrukost för oss är släta bullar med smör och ost och ett glas mjölk eller en vaniljbulle också med mjölk. Jag vet, inte särskilt nyttigt men gudomligt gott!
Därefter ska jag ha min sedvanliga morgonrunda. Nu är dock Djurgårdens perfekta grusgångar utbytt mot kuperad terräng och hala klippor ….
Rundan runt ön börjar med en tung uppförsbacke som går ner i en trollskog för att sedan ta mig upp igen till Martallen och näckrosdammen.
Martallen och nedan Näckrosdammen
Sedan kommer jag upp på höjden och ser ”stora havet!” Havet ger mig en härlig frihetskänsla , både skrämmande och starkt på samma gång…
Stora havet med Pater Noster…Det blåser kraftigt och jag får verkligen anstränga mig för att inte blåsa omkull!
Sedan ska hela rundan göras igen, promenerandes med barnen!
Och då blir det även ett stopp vid önskebrunnen….
Martallen igen!
Rakeloch jag
Ikväll blir det middag på Grand…..
Eftersom tekniken/internet inte fungerade igår kommer detta inlägg lite sent…..
Så kom vi då fram till Marstrand och regnet bara öser ner! Tänk, när vi lämnade Stockholm var det klarblå himmel, vindstilla och varmt!
Men vid färjan stod Johan och tog emot, min älskade barndomsvän Johan som såg lika glad och positiv ut som vanligt och jag känner mig bättre till mods.
Vi installerar oss och Rakel och William vill bada, det blir inte i havet utan i varmbadhuset, inte klokt!
Beata och jag går den sedvanliga rundan bland butikerna på Marstrand, vi har ju våra favoriter och tröstköper oss varsin sjal, halsband och ett par toppar. Sedan går vi in i bokhandeln som öppnade för ett par år sedan och köper en hög med spel och böcker.
Väl hemma igen säger Johan att han brukar laga mat då det vankas fisk och någon fisk blir det inte idag. Däremot har han skaffat två fina stora majskycklingbröst som han vill att jag gör någonting med, bara skinnet blir knaprigt!
MAJSKYCKLINGBRÖST MED GRATINERAD AUBERGINE OCH ZUCCHINI
2 stora majskycklingbröst om ca 500 g styck
1 rejäl klick smör
Salt och nymalen svartpeppar
2 msk kalvfond
2 glas vatten
1 aubergine
1 zucchini
Riven parmesanost
Salta och peppra
Hetta upp smöret i en panna. Salta och peppra brösten och lägg ner dem i pannan, som ska vara riktigt het, med skinnsidan ner. Fräs i ca 7-8 minuter så skinnet blir riktigt knaprigt.
Vänd brösten och sänk värmen och stek ytterligare 7-8 minuter.
Häll på fond och vatten och låt puttra i ca 7-8 minuter till eller tills kycklingen är genomstekt.
Halvera auberginen och zucchinin. Salta och peppra. Riv över parmesanost och gratinera på grill i ca 8-10 minuter.
Servera kycklingen uppskuren i skivor, direkt från pannan med zucchinin, auberginen, sallad och eventuellt ris.
När vi sitter och äter kommer lastfartygen ute vid horisonten och solen skymtar fram, lite bekymrade är vi över att det inte är västlig vind som betyder bättre väder….
Sedan blir det Yatsy och Johan slår sitt eget rekord och vinner stort!
Kvällen avslutar vi med fotbollsmatchen mellan Spanien och Italien….Johan dricker Whisky och jag Bourgogne. Tack gode Gud att Spanien vann om än på straffar, men de ägde ju matchen så allt annat hade varit orättvist!
Barnen busar sig till sömns!
Den här sommaren blir inte riktigt som vanligt. Vår Marstrandsvistelse blir kort, endast fram till torsdag mot annars en månad! Jag har förlikat mig vid tanken av att ha en Stockholmssommar även om det inte var helt lätt. Västkustfödd som jag är så är jag helt beroende av det salta Västerhavet, badar egentligen inte alls i Stockholm och jag som älskar att bada!
Den här sommaren kommer jag dock att behöva lära mig att bada i Stockholms skärgård då vi ska tillbringa flera veckor där, både på Dalarö och Singö……
Hur som helst så är vi nu på väg och vårt svenska landskap susar förbi utanför tågfönstret!
Jag gillar verkligen att åka tåg. Det är skönt att luta sig tillbaka och se landskapen susa förbi, Sverige är vackert, barnen kan röra på sig fast just nu busar de mest!
Och lunchen! Det är väl det negativa med tågresan. Lunchen var förskräcklig! En ”gummipizza” och en så kallad lasagne att värma upp i en micro, (jag tillhör de människor som aldrig införskaffat en micro…) Tittade lite på räksmörgåsen och salladen,,,,men nej! Tänk att det inte ska gå att servera bättre mat på tågen!
Midsommarafton blev precis som vanligt! Trevlig, livfull, massor med barn, massor med mat, en regnskur mitt i maten, seger både i fotbollen och brännbollen till Djurgårdarna, (alltså oss!) och väldigt mycket disk! En fest som startade klockan 2 och kudden såg jag inte förrän tolv timmar senare….
ÄR DEN RAK?
DANSEN ÄR IGÅNG!
SOM VANLIGT REGN NÄR VI SKA GRILLA….
ÄR DEN KLAR?
BRÄNNBOLLEN!
”GAMLINGARNA” HEJAR PÅ!
BIRGITTE OCH JAG HAR KUL MED GÖSTA!
SÖTA SMÅ BARN RYCKER UPP MINA BLOMMOR!
FESTEN ÄR ÖVER!
Och nu måste jag tvätta och packa! Imorgon reser vi till Marstrand några dagar, ska bli skönt! Längtar verkligen efter ett salt dopp om än kallt!
UTSIKTEN FRÅN VÅR BALKONG PÅ MARSTRAND, JAG LÄNGTAR!
Nu är det färdighandlat! Just hemkommen med mina ”100” matkassar kan jag inte låta bli att undra hur allt detta ska gå åt?! Inte klokt så mycket mat! Och än värre, hur ska jag få in det i kylen?
På något sätt måste det bara gå! Och nu ska jag förbereda lite smått och gott inför morgondagen. Min Italienska sill och Limemarinerade räkor blir ju bara godare om de får stå till sig till imorgon……
Och Emil har varit här med björkriset!
Tänk vad det är roligt ändå med Midsommar!
I all hast så glömde jag ju att vi förstås måste heja på Sverige nu när det gäller vinna eller försvinna,ja jag vet oavgjort går bra…..men vinna känns bättre!
Men sillarna! Här kommer två sillar som kommer göra er till vinnare på Midsommarafton, ty de välte Abbas provkök!
SILL PÅ ITALIENSKA
Min Italienska sill smaksatt med soltorkad tomat, vitlök, parmesanost och basilika är överraskande god.
1 förpackning 5-minuterssill
8 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl créme fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar
TILL GARNERING
3 marinerade soltorkade tomater fint hackade och basilikablad
Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.
MATJESSILL MED FORELLROM
Någon mer svensk sommarrätt än matjessill och gräddfil får man leta efter. Här har jag gjort en röra av dessa båda tillsammans med ytterligare älskade ingredienser på våra sommarbord. Mörk kavring i tunna skivor och en stark västerbottenost hör till.
500 g matjessillfiléer
1 stor röd lök
Några kvistar dill
C:a 2 dl gräddfil
C:a 2 dl créme fraiche
1-1 1/2 dl majonnäs
Nymalen vitpeppar
Ev.salt
TILL SERVERING OCH GARNERING;
100 g forellrom eller löjrom
7-8 strån av gräslök
7-8 tunna skivor kavring
Dela sillen i mindre bitar och låt rinna av i en sil. Hacka rödlöken och dillen ganska fint. Blanda sill, rödlök och dill med gräddfil, crémefraiche och majonnäs. Rör inte för kraftigt utan vänd runt.
Lägg upp röran på 7-8 assietter, om det är enda sillen som serveras, annars räcker den gott och väl till det dubbla! Placera en skiva kavring eller kavringskivor och skivor av stark ost vid sidan. Dekorera med forellrom och ett gräslöksstrå.
I dag blev en stressig dag. Sprang en längre morgonrunda i morse än jag brukar och fick dåliga nyheter. Emil som arbetar i parken på Djurgården stannade sin bil och meddelade att han inte kan ordna björkriset till midsommarstången i år eftersom han själv inte skulle fira hos min granne som han brukar…..jag försökte på alla sätt att be honom utan att verka för bestämd….när jag sprang vidare insåg jag att det ibland kan vara en nackdel att vara så kapabel som jag är. Han hade ju aldrig stannat mig och sagt det om han inte visste att jag kommer att ordna det själv! Kanske ska jag bli lite mer hjälplös?
Därefter skurade jag badrummet och gästtoaletten….. sedan vaknade William och Kasper, och luftmadrassen Kasper sovit på var helt utan luft! En sak till att ordna tänker jag efter att jag tyckt synd om Kasper som sovit på stengolvet. Men vi behöver en madrass på söndag då vi åker till Marstrand så detta måste ordnas i dag! När jag står där och försöker vika ihop den på något vis undrar jag varför i Herrans namn jag köpt en så stor?!
In till stan, måste stanna på posten och skicka iväg en stor låda böcker och till och med det är krångligt! Jag vill att Susanne som ska ha den ska få lådan till sin dörr, men tji fick jag, så lätt går det inte eftersom jag inte har hennes telefonnr med mig! Nu börjar jag bli på dåligt humör…….
Åker mot min Advokat som ska hjälpa mig med ett ärende som vi är försenade med…..han har sitt kontor på Kungsgatan och jag kan inte låta bli att köpa en massa söta kläder till mina flickor på Noa Noa när jag springer förbi, det är ju rea! Blir på bättre humör och springer vidare…. Åker till fel våning med hissen två gånger och blir arg igen…..
Mitt i alltihop ringer min bror mig och säger att det är bättre att jag handlar ölen så de är kalla när vi ska ha dem eftersom han reser upp från Göteborg……Kapabel igen tänker jag…..
Sedan är det huvuduppgiften för dagen kvar och klockan är redan halv 3! William fyller år på midsommarafton och jag måste köpa presenten i dag. Imorgon måste jag ju handla maten och fixa inför Midsommarfesten….
Problemet är ju också att barnen idag har allting! William brukar skicka ett mail till mig varannan dag med en bild på en vattenskoter och skriva snällaaaaaa under bilden…..det vet jag ju att han vill ha men även om jag älskar honom hur mycket som helst så går det ju bara inte! Vare sig för min plånbok eller praktiska skäl. Nej, här gäller det att tänka!
Sagt och gjort, kläder gillar han ju, och nya strumpor behöver han. Jag satsar på lite exklusivare strumpor och kalsonger, en snygg skjorta (som det kommer bli bråk om!) en jättefin sommarjacka (som han kommer att gilla!), några böcker, (alltid bra för bildningen även om dessa mer handlade om kärlek!) Men jag tror ändå att det hela löste sig på Claes Ohlsson! Massor!!!med olika sommarspel, vattenpistoler, jättefrisbees, hoppbollar, styltor, lufttennis med mera, med mera…..Nu får ju alla barnen kul på midsommarafton också!
Sedan kom jag på att han önskat sig ett bankomatkort! Det ska han få och börja ansvara för en del av sina inköp, fotbollstejp, tuggumi, ”fika”, bio med mera..Ha, ha tänker jag när jag ringer Thomas på banken i Långasjö, nu kommer William även att få sig en läxa! Hans månadspeng kommer aldrig att räcka!
Se så fort och bra det gick! Nu hann jag till systembolaget också, en sak mindre att göra imorgon! Och nu skriker alla på mat!
Oj oj oj vad jag njöt av Sex and the cityfilmen! Tänk att jag missat detta, varför har jag inte följt denna serie? Så full av humor, girlpower, vackra kläder och skor, tjut och skratt!
MOT SEX AND THE CITY!
Festen efteråt ratades dock av mig och Birgitte, vi var så uppspelta och kände mer för ett tjejsnack på tu man hand så vi gick på Sturehof istället. Här fick vi i oss varsin tallrik med en alldeles underbar Pata Negra som med några droppar olivolja och en sudd flingsalt över sig smakade alldeles sagolikt gott. Detta sköljdes ner med ett riktigt härligt rödvin som vår eminenta servitör letade upp åt oss…och lite nersmittade som vi var av kvinnorna i filmen blev det nog ett glas för mycket i alla fall! Men vad trevligt vi hade!
Sängen kom jag inte ner i förrän halv tre så när klockan ringde 7 i morse var jag trött! Men hade inte mycket till val, bara att hoppa in i duschen skulle ju kliva på spårvagnen vid Djurgårdsbron klockan 8 för att medverka i radion!
TRÖTT MEN GLAD!
Väl på spårvagnen fick jag kaffe, nybakad sockerkringla och ett glas fyllt med jordgubbar beströdda med en rejäl sked strösocker, mmmmm så gott och uppiggande! Det ska jag ha på mina frukostar i fortsättningen!
Idag blir det en annan sorts uppladdning här, ikväll är det galapremiär på ”Sex and the city” och jag ska gå dit med ett gäng glada tjejer! Lite komiskt är det eftersom jag lyckats med bedriften att inte se ett enda avsnitt av denna populära serie. Men nu får jag ju chansen till en rejäl dos!
Jag frågade just en av mina bästa väninnor som följt den slaviskt sedan starten vad jag bör svara på frågan vad jag gillar mest med serien. Hon svarade att jag skulle säga som följer; -Jag säger bara Mr, Big!
Jag får lita på henne, har ju inget val såvida inte någon av Er kan komma med något annat slagfärdigt??!!
Efter filmen är det fest på Josefina men jag får vara lite som Askungen idag och göra en rätt tidig kväll eftersom jag ska prata sommarmat i radio imorgon bitti klockan 8. Det ska ske i en direktsändning från de alldeles nya och fina spårvagnarna som går mellan Norrmalmstorg och Djurgården.
Och som alltid när något sänds direkt bör ju inte alltför mycket gå fel!
Alla som suktar efter mer inspiration till den goda sommarmaten behöver idag införskaffa sig ett exemplar av Dagens Nyheter! De har en urhärlig sommarmatbilaga idag och själv är jag stolt som en tupp för jag är på omslaget tillsammans med Mästerkocken Melker Andersson!
Dessutom finns där en möjlighet att vinna min sommarbok! Trevlig dag!
Idag blir inget vettigt gjort här. Det liksom pirrade i hela huset redan i morse och när jag skulle iväg och handla skulle Rakel prompt följa med och vara klädd i en Sverigeflagga!
Och hon var långt ifrån ensam om sin gulblåa klädsel i affären, men helt klart ensam om att gå omkring endast klädd i en flagga! Hon tyckte plötsligt det var grymt pinsamt och då kunde jag inte låta bli att tycka att det var jättekul!
Själv vet jag knappt om det är Sverige eller Zlatan jag hejar på! Jag har sagt det förut i en intervju (läs den på recept.nu) och säger det igen, Zlatan, jag bjuder dig mer än gärna på middag!
WILLIAM OCH RAKEL, GLADA SVENSKA BARN!
Som tilltugg rekommenderas några mackor med ingredienser från vårt lands naturskafferi. En strömmingsmacka har precis slunkit ner till lunch!
Som sagt, Heja Sverige och Heja Zlatan förstås!
RÖKT RENSTEK MED PEPPARROT OCH LÖJROM (1 smörgås)
Rökt renstek och pepparrot är en klassiker.
50 g rökt renstek
2 msk pepparrotsvisp
1 skiva grovt rågbröd eller pumpernickel
TILL GARNERING
1/2 msk löjrom
1/2 msk fint klippt gräslök
Finhacka rensteken och blanda med pepparrotsvispen. Lägg upp på grovt rågbröd eller pumpernickel.
Garnera med löjrom och fint klippt gräslök.
SPARRIS MED CRÈME FRAICHE OCH CITRON (1 smörgås)
En rolig stående smörgås med lätt kokt sparris.
4 gröna sparrisar
1/2 skiva mjukt tunnbröd
TILL GARNERING
1/2 msk crème fraiche
1/2 msk rivet citronskal
1/2 msk hackade pistaschnötter
Bryt eller skär av den nedersta delen av sparrisen. Koka resten av sparrisen i 2 minuter. Häll av vattnet.
Rulla in sparrisen i brödet. Ställ rullen på en tallrik. Toppa med en klick crème fraiche, citronskal och pistaschnötter.
STEKT INLAGD STRÖMMING PÅ KNÄCKEBRÖD (6 smörgåsar)
Salt och gott! Det finns oftast färdiginlagd strömming att köpa, men det är så enkelt och väl värt att göra själv.
1 kg orensad eller 600 g rensad strömming
1–2 tsk salt
Ca 1 1/2 dl grovt rågmjöl
2–3 msk smör till pannan
6 rejäla bitar knäckebröd
LAG
3 dl vatten
3/4 dl ättiksprit (12 %)
1/2 dl strösocker
2 lagerblad
10 kryddpepparkorn
TILL SERVERING
1 röd lök
1 liten knippe persilja
1 citron, skalet
Klipp bort huvud och fenor på strömmingen. Klipp upp buken och tag ur innanmätet. Lossa ryggbenet genom att föra tummen utefter benet. Tag bort benet så att de flesta småbenen följer med. Skölj den till sist under rinnande kallt vatten.
Gnid in strömmingen med salt och låt stå en stund.
Lägg ihop filéerna två och två. Vänd dem i rågmjölet.
Hetta upp smöret i en stekpanna och stek filéerna långsamt i några minuter på varje sida. Låt kallna.
Blanda och koka upp ingredienserna till lagen och häll den varm över den kalla stekta strömmingen. Ställ kallt i några timmar.
Skiva löken tunt och grovhacka persiljan. Lägg upp ett par strömmingar på varje knäckebröd. Placera några skivor röd lök ovanpå. Garnera med persilja och rivet citronskal.
Tänk att jag klarade det! Att sitta där bredvid Jenny som inte för så längesedan dissade mig totalt i sin blogg! Det var hon som var den elaka tvmänniskan jag berättade om …….Jag var sååå nervös inför vårt möte och på gränsen till illamående på vägen dit i morse klockan 5. Dessutom malde det hela tiden i mitt huvud att det var fredag den 13,e och då inte så konstigt om allt skulle gå fel!
Jag hade planerat att fråga henne om hon kunde vara så snäll att nästa gång jag får äran att vara med i hennes blogg åtminstone kunde sätta in en bild på mig och Thommy där vi var lite snyggare än på den hon valt, (vi såg inte kloka ut, både arga, bittra och sura!)
Var också lite sugen på att se hur hon skulle se ut när hon förstått att jag läst att hon tyckte att jag hade elaka ögon och sannerligen inte lyckades inspirera henne till någon som helst matlagning…
Men dels tog mitt goda jag över och dels så vågade jag faktiskt inte…..
Men nu är det över och Bodil Cornell från Eldrimner ringde och frågade om jag kunde komma och hålla en inspirationskurs på Saerimner i höst. Så klart jag kan, jag älskar vad de gör däruppe i Jämtland och det var för övrigt där jag höll min första kurs! Och nu ska jag iväg och äta lunch med en framgångsrik företagarkvinna som vill att jag blir hennes mentor!
12 juni - 2008 | 3 kommentarer
Nu är det snart läggdags! Ska vara 5.15 på Tv 4 imorgon bitti. Jag har ju planerat ”kall mat för tropiskt varma dagar” och nu är demn tropiska värmen borta….men jag kör så det ryker ändå!
Ska också bara nämna något om att handla…..Jag är ju extremt noggrann med mina råvaror och vänder, vrider och luktar på allt, särskilt om jag nu ska sitta i tv måste det ju se otroligt fräscht ut. Dessutom går det mycket lättare att laga riktigt god mat med första klassens råvaror.
Och här kommer jag idag till min favoritbutik som alltid brukar ha fisk i toppenklass . Men när till och med han som säljer fisken inte ens svarar mer än nej på min undrande fråga när pilgrimsmusslorna anlände förstår ni hur illa det var. Och först när jag stod på mig och sa att jag ville ha en alldeles nyfiléad hälleflundra och pilgrimsmusslor från ”där bakom” fick jag det. Herre Gud jag vill ju inte att Steffo och Jenny ska bli magsjuka av min Cheviche!
FÄRSKA FILÉER TILL MONIKA!
Och för er som inte orkar gå upp kommer recepten här!
Det blir både förrätt och varmrätt utan vare sig spis eller kastrull. Förrätten är en skiva getost med sommarens bästa salsa på jordgubbar. Till huvudrätt en cheviche, soppa på rå fisk från Peru. Desserten en krämig och len chokladglass som jag serverar med jordgubbar.
GETOST MED JORDGUBBSSALSA
Härlig förrätt med sting. Se till att chévren är rumsvarm vid serveringen, då är den godast.
1 bit av rulle getost, ca 350 g
SALSA
1/2 l jordgubbar, ca 250 g
1/2 gurka
1/2 dl fint hackad gräslök
2 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
1 tsk rosépepparkorn
1/2 tsk grönpepparkorn
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING
3-4 msk flytande honung
Rostat bröd
Skölj, snoppa och hacka jordgubbarna. Hacka gurkan något finare. Blanda samman med den finhackade gräslöken i en skål.
Tillsätt olivolja och vinäger. Krossa pepparkornen lätt i en mortel och blanda ner. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå kallt i en timme.
Skär chévren i 6 skivor. Lägg upp salsan och ringla över honung. Servera med rostat bröd.
CHEVICHE MED HÄLLEFLUNDRA, PILGRIMSMUSSLOR OCH RÄKOR
Det är jätteviktigt att fisken är färsk och av god kvalitet!
800 g färsk hälleflundrafilé, havskatt eller annan vit fast fisk
6 pilgrimsmusslor
MARINAD
3 lime, skal från 1 och saft av 3
3 citroner, saften
1 vitlöksklyfta
1 röd chili, spansk peppar
1 bit färsk ingefära, ca 3 cm
Salt och nymalen svartpeppar
2 röda lökar
TILL SERVERING OCH GARNERING
1 burk kokosmjölk
1/2 gurka
Några kvistar koriander
Några kvistar körvel
300 g kokta och skalade räkor
1 1/2 – 2 tsk strösocker
Riv skalet av en limefrukt. Pressa ur saften ur alla tre samt ur citronerna. Finhacka vitlök och chili. Riv ingefäran. Blanda ner i citrussaften. Salta och peppra rikligt.
Skär fisken i kuber och skiva rödlöken. Lägg fiskbitar och lökskivor i en skål. Häll över marinaden och täck med plastfilm. Låt marinera i kyl i minst 3 timmar.
Tillsätt kokosmjölken. Hacka gurka, koriander och körvel. Blanda ner tillsammans med räkorna. Smaka av med strösocker. Servera genast i portionsskålar.
CHOKLADPARFAIT
En len glass som blir godast om den görs på mörk choklad med hög kakaohalt.
1 vaniljstång
1 1/4 dl mjölk
3 äggulor
1 1/4 dl råsocker strö, 100 g
200 g mörk choklad, gärna hög kakaohalt
2 dl vispgrädde
TILL GARNERING
Skivade jordgubbar
Dela vaniljstången på längden och gröp ur de små fröna. Lägg både stång och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp och låt den stå i 15 minuter. Plocka upp stången.
Vispa äggulor och socker. Häll vaniljmjölken över äggmassan under omrörning.. Häll tillbaka till kastrullen. Värm upp långsamt och fortsätt att röra tills den tjocknar något, vid ca 85°.
Bryt chokladen i bitar och smält den i mjölkblandningen. Kyl massan snabbt i ett vattenbad. Vispa grädden och blanda den med chokladsmeten. Häll parfaiten i en form och frys den. Ta ut den en stund innan den ska serveras. Garnera med skivade jordgubbar.
Och för er som av någon anledning vill titta i efterhand kan man gå in på recept.nu och titta!
GOD NATT!
11 juni - 2008 | 11 kommentarer
Om ni tänker ha en tillställning för 100 personer ska jag nu ge Er lite goda råd! Eftersom jag precis lagat och levererat mat åt just 100 personer kommer nu vissa sanningar som avslöjar var svårigheterna finns! Att beräkna antal personer, ytor och förvaringsutrymmen….
Ett ska sägas att jag inte förstår mig på mig själv ibland! Hur kunde jag ens tänka på att göra detta hemma? Jag har inget stort kök, (ser mycket större ut i tv!) extremt få arbetsytor, (ett av misstagen vi gjorde när vi flyttade in här) och en vanlig men i och för sig rätt bra induktionsspis från Electrolux som införskaffades då vi skulle spela in ”Monikas mat” här.
Vad värre är kylutrymmen! Men Gud var med mig idag och sände en ”svalkande hand” och kylen fick vara utomhus, med kylklabbar och frigolitlock……
Under min tid på Rosendal, då var det ju vardagsmat med 100 personer på buffé! En gång hade vi till och med 1 200 personer och då var dessutom Kungen och Drottningen hedersgäster….. och inga problem med beräkningarna. Mottot löd alltid, hellre för mycket än för lite. Det som inte gick åt under kvällen blev ju en delikat ”cafétallrik” dagen efter! Men jag har ju inget café! Och min familj är urless på rester efter plåtningar, filminspelningar och annat……Så beräkningen störde mig mest! Jag tröstar mig med att min bästa vän driver café på Thielska galleriet dit maten är levererad och hoppas att hon får extra goda tallrikar imorgon!
Men det bästa för mig var att jag kunde ringa ”mina gamla” leverantörer och få hit fisk och grönsaker idag……perfekt!
Inköpslistan!
14 kg varmrökt laxfile
9 kg handskalade räkor
3 kg röd stenbitsrom
6 liter créme fraiche
3,2 kg philadelphiaost
1 flaska Sweet chilisås
Curry
Gourmetsalt
11 kg jordgubbar
6 kg strösocker
4 liter olivolja
2 liter rapsolja
1 liter balsamvinäger, vit
Vitvinsvinäger
Trådsaffran
500 g soltorkad tomat
8 kg morötter
1 kg sockerärtor
5 knippen sticklök
8 krukor basilika
1 låda sallad med mixade sorter
3 kg coctailtomater på kvist
12 kg färskpotatis
8 citroner
12 lime
1 bukett bladpersilja
1 bukett dill
4 vitlökar
Till detta ska nämnas det jag redan har hemma, i trädgården och lite till……….
Menyn
Färskostbollar med gräslök, alt. soltorkad tomat
Saffransmarinerade morotsslantar och sockerärtor
Limemarinerade handskalade räkor
Varmrökt lax med rom sås och basilikapotatis
Sallad
Bröd
Jordgubbar
Strösocker
Vispgrädde
Hur som helst kan jag ändå konstatera, det går! Och det blev bra! Men en del saker som blir levererade blir ”fel”. Jag tycker alltid bäst om att handla själv! Morgonen började med att jag fick skicka tillbaka jordgubbarna, de var inte perfekta och det ska de vara så här års! Tur i och för sig för jag hade glömt en del som jag kunde lägga på till andra körningen….
SKA DE HÄR VERKLIGEN BEHÖVA SKALAS?
GLÖMT ATT LÄGGA KERAMIKEN I BLÖT!
SE TILL ATT HA STORA KASTRULLER!
NÄR JAG BESTÄLLT 100 STICKLÖKAR VILL JAG HA STÖRRE!
NU ÄR JAG IGÅNG!
ROMSÅS TILL LAXEN…
DESSRTEN! JORDGUBBAR, STRÖSOCKER OCH LÄTTVISPAD GRÄDDE, MUMS!
Och NU! Inte klokt men barnen ropar och undrar vad det blir för mat!
Och jag höll nästan på att glömma, HEJA SVERIGE OCH HEJA ZLATAN!
Ett hett tips, gå in på recept.nu och vinn ”Monikas bästa menyer för sommaren”.
Mina barns sommarlov är annorlunda mot hur jag hade det som barn. Så fort skolan slutade flyttade vi ut på en ö i västerhavet. Jag hade ju en fördel att ha en mamma som var lärare och fick sommarledigt samtidigt som oss barn. Pappa var egen företagare och kunde ta långledigt, inte lika länge som vi andra men tillräckligt länge. Så länge att båda mina föräldrar faktiskt hade hand om simskolan på ön i flera år!
I morse körde jag Rakel och Beata till Fritids, fanns det över huvudet taget på 60-talet? Nu är det inte ett dugg synd om dem, de älskar sitt Linnélunden och det är inte många dagar de kommer att vara där under sommaren. Det blir idag och imorgon, sedan börjar fotbollskola, därefter blir det Midsommar, Marstrand, Skövde, Dalarö, Singö och lite till…
Själv har jag en tuff arbetsvecka, jag måste ju jobba undan för att kunna vara lite ledig och efter ledigheten blir det ännu värre…ibland undrar jag om ledigheten är värd stressen före och efteråt?!
Först på programmet står en catering på Thielska galleriet. 100 personer ska ha mat i den vackra parken på onsdag. Idag måste jag styra upp recepten, beställa mat etc. Annat som ska hinnas med idag är en ngenomgång av recept från recept.nu och kanske det viktigaste jag gjort någonsin, ett möte angående mitt varumärke, Monika Ahlberg!
Som sagt, det är nya tider, både för barnens sommarlov och mig och mitt varumärke!
Att vara egen företagare och så kallad ”free lance” innebär ju en fantastisk frihet, jag kan vara ”ledig” när andra arbetar men det blir också dagar då jag behöver arbeta när ”ingen annan” gör det. Så har jag haft det idag. Först fotboll och sedan måste vi handla på hemvägen. Handla mat till något jag vill provlaga och testa inför fredagens medverkan i Nyhetsmorgon. Egentligen finns receptet redan men jag drabbades av moraliska synpunkter på mitt eget recept! Kan jag använda tigerräkor? Om än odlade? Vem ska jag fråga? Och vad ska jag svara? Jag bestämmer mig för att ompröva mitt eget recept på Ceviche.
VI HANDLAR…
Att jag ska laga sval mat för tropisk hetta har jag bestämt sedan en vecka tillbaka, så måtte nu bara hettan hålla i sig så maten kommer till sin rätt!
Jag tänker, jordgubbar, chévre, ingefära, hälleflundra, pilgrimsmussla, räkor, choklad och vanilj….
Och resultat och recept avslöjas fredag 13 juni i Nyhetsmorgon, med tanke på hur nöjd Rakel ser ut kan det vara värt att titta då!
Tja, vad ska jag säga mer än att det var en alldeles underbar Nationaldag. Snabb båt, bra kapten, god mat, glada barn, gosiga hundar och trevligt umgänge med de allra bästa vänner! Man kan inte begära något mer av livet än att få ha det så bra som vi hade det idag!
På hemvägen hade vi även turen att möta både Briggen Tre kronor och Ostindiefararen Goteborg!
Nu bär det av!
Nu går det fort!
Här är det lunch!
Sillen…
Lite vila på maten…
6 juni - 2008 | 0 kommentarer
Choklad | Dessert | Dryck | Grillat | Grönsaker | Kött | Sallad
Vilken härlig fest det blev! God mat, röding, kalkon, bönsallad, färskpotatis…. glad musik, champagne och trevliga människor i alla åldrar, fick inte ens med mig William hem…!
MIRA, NYBAKAD STUDENT MED FRAMTIDSHOPP!
ROLIGA, SÖTA SANDRA!
I dag är det Sveriges Nationaldag och det ska vi fira med en båtfärd till Sandhamn, annars är det ju faktiskt en perfekt dag att ge sig ut i vår svenska natur och ha en picknick med mat lagad med svenska smaker!
Här kommer recepten till ”Picknick för Nationaldagen” ur Monikas mat.
FLÄDERBÅL MED BLOMMANDE ISBITAR
En läskande sommardrink som blir extra god med hemlagad fläderblomssaft.
2-3 limefrukter
1 dl fläderblomssaft
1 flaska mousserande torrt vitt vin
Ca 3 dl Ramlösa
Till garnering;
Jordgubbar
Blad av citronmeliss eller stevia
Pressa saften ur limefrukterna. Häll på saften och det mousserande vinet. Smaka av med önskad mängd Ramlösa. Tillsätt jordgubbar och blad, servera genast.
TIPS
Pressa limefrukten hemma och blanda den med saften i en flaska att frakta den i. Blanda ihop bålen på plats i en kanna.
VÄSTERBOTTENPAJ MED FORELLROM OCH CRÈME FRAICHE
Praktisk paj för pick-nicken då den är lika god kall som varm. Vill man ändå ha den varm kan den värmas en stund på grillen.
PAJDEG;
125 g smör, skuret i bitar
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
FYLLNING;
225 g västerbottenost, riven
1 dl mjölk
3 ägg
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING;’
2 dl créme fraiche
100 g forellrom
Gräslök
Svartpeppar
Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut den i en pajform, c:a 20 cm i diameter med hög kant. Nagga botten och förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst gärna kanten med folie.
Ta bort foliepappret och fördela den rivna osten i pajskalen. Vispa ihop mjölken med äggen. Salta och peppra. Fyll pajskalet med äggsmeten.
Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.
TIPS;
Frakta den färdiggräddade pajen i formen. Dekorera den med créme fraiche, forellrom, gräslök och svartpeppar väl framme på platsen för pick-nicken.
FYLLDA BIFFAR
Saftiga, stora marinerade biffar med krämig fyllning. Se till att skivorna inte är för tunna då blir det svårt att göra ”fickan” för fyllningen.
4-5 rejäla biffar, utskuren biff, oxfilé eller entrecote t ex
MARINAD;
1/2 dl balsamvinäger
1/2 dl olivolja
1/2 dl soja
2 krossade vitlöksklyftor
Salt och nymalen svartpeppar
FYLLNING;
100 g chévre
5 marinerade soltorkade tomater
Några kvistar basilika
Salt och nymalen svartpeppar
Blanda ingredienserna till marinaden. Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden. Låt marinera i kylskåp i några timmar eller över natten. Vänd köttet några gånger under tiden.
Finhacka tomaterna och basilikan till fyllningen. Blanda ihop med chévreosten. Smaka av med salt och peppar.
Skär ett snitt i sidan på varje köttbit med en vass kniv. Vidga öppningen så att det blir en ficka. Stoppa in fyllning i varje ficka.
Grilla köttet 5 minuter på varje sida för mediumstekt och 7-8 minuter på varje sida för genomstekt.
TIPS;
Fyll biffarna hemma och grilla på plats.
MORÖTTER MED SPISKUMMIN OCH MEJRAM
Morötter som marineras klart under ”färden”.
1 kg morötter, gärna i olika färger
Hönsbuljong
4 vitlöksklyftor
2 msk citronsaft
1 kvist mejram
4 msk sherryvinäger
5 msk olivolja
1 nypa spiskummin
Salt och nymalen vitpeppar
Skala morötterna och skär dem i sneda slantar, ca 3 mm breda. Koka morotsslantarna i hönsbuljong i ca 5 minuter. Skala vitlöksklyftorna och skiva dem tunt. Lägg dem i citronsaften.
Hacka mejram. Tillsätt till vitlöksklyftorna tillsammans med sherryvinäger, olivolja, spiskummin, salt och peppar.
Häll av morötterna och lägg de varma i marinaden. Blanda väl och låt marinera i minst någon timme.
TIPS;
Det går bra att göra morötterna dagen innan om man så vill. Lägg upp och frakta morötterna i skålen de ska serveras övertäckt med plastfolie.
SALSA PÅ KÖRSBÄRSTOMATER
Söt och fin salsa på körsbärstomater som är mycket god till det grillade köttet.
2 askar körsbärstomater, ca 500 g gärna i olika färger
1-2 vitlöksklyftor
2 sardellfiléer
6 msk olivolja
2 msk rödvinsvinäger
1 kruka basilika
1 nypa chilipeppar
Salt och nymalen svartpeppar
Finhacka tomater, vitlök, sardeller och basilika. Blanda samman alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar.
TIPS;
Gör salsan dagen innan. Låt stå i kyl över natten. Frakta den i en burk med lock eller en skål täckt med plastfilm.
POTATIS I FOLIE
Goda och praktiska potatisar för alla sorts pick-nickar.
600 g färskpotatis eller ”smått och gott”
50 g smör
1 citron
2 vitlöksklyftor
1 dl bladpersilja, hackad
1 tsk gourmetsalt
Foliepapper
Förkoka potatisen i 5 minuter i saltat vatten.
Vik en låda av foliepapper. Det behöver vara tre lager folie i botten. Lägg i potatisen och klicka över smöret.
Riv skalet av citronen, finhacka vitlök och persilja. Blanda samman citronskal, vitlök, persilja och salt. Blanda med potatisen.
Placera ”lådan” på grillen. Stäng den nästan helt. Grilla potatisen i c:a 30 minuter. Skaka om och servera.
TIPS;
Frakta potatisen helt iordninggjord för grillen i ”folielådan”.
FYLLIG CHOKLADKRÄM OCH HALLON PASSIONSFRUKT
En underbar chokladdessert som är en blandning mellan mousse och kräm med rik chokladmak. Glöm absolut inte hallonen och passionsfrukten!
3 dl vispgrädde
200 g mörk choklad
1 äggula
1 1/2 msk smör
2 tsk vaniljsocker
TILL SERVERING;
Färska hallon, passonsfrukt
Värm grädden på svag värme. Låt sjuda i någon minut. Tag kastrullen från plattan.
Bryt chokladen i bitar och rör ner grädden. Rör tills chokladen smält. Fortsätt att röra kraftigt och tillsätt äggulan. Rör ner smöret och vaniljsockret. Fortsätt att röra tills smeten är helt slät.
Häll upp chokladcrémen i fyra till fem glas eller koppar. Kyl i minst 1 timme.
TIPS;
Dekorera med hallon och passionsfrukt på plats.
Så var skolavslutningen avklarad och jag grät som vanligt när barnen sjöng ”Den blomstertid nu kommer”. Att jag aldrig kan hålla mig……
Lite extra känsligt var det ju eftersom William nu slutar 6an och byter skola men ändå!!!
Och här är Magister Göran! Fantastiska Göran som tog absolut sista chansen att lära 6orna något med en fantastisk sång?, rapp?, dans?
Klänningarna ja! Fick inte till några bra bilder alls idag då batterierna var slut i kameran och jag kunde ta endast en bild då och då!
Klänningarna…och flickorna….tänk att tvillingar kan vara så olika!
Och sedan var det lunch med rosévin på Josefina! Då var jag glad igen!
Ha, ha Millan, vilket dåligt samvete jag fick! Klart de ska bestämma själva! Bara tanken på att någon skulle tvinga mig att ha någonting på mig som jag inte trivs i ger mig rysningar! Tack för att Du läxade upp mig! Och som flickorna sa i kör; Millan äger!
Och TACK så jättemycket alla Ni andra som engagerat er så….det känns helt fantastiskt! Jag får ordna fler omröstningar!
Vad det blir för kläder?…..Det får Ni se…………..
I morgon är det skolavslutning och flickorna och jag börjar diskutera kläder…..Herre Gud! De är knappt 9 år och vill inte ta på sig det jag tycker är fint! Nu har de gått med på en omröstning, hjälper ni till så vinner vinnaren en bok, The Golden book, ”Min mat” eller ”Monikas bästa menyer för sommaren”. Juryn är jag, enväldig förstås!
Rösta friskt på no 1, 2 eller 3 och ange vilken bok ni vill ha så ordnar jag det och redovisar vinnaren ! Men fort måste det gå! Nu åker vi på fotbollsträning och sedan…..
TAck för hjälpen!
FÖRST BÖCKERNA
OCH KLÄDERNA!
NO; 1
BOHEMCHIC SOM MAMMA !
No 2
BLOMMIGT OCH EN AV DE ANVÄNDES FÖRRA ÅRET!
NO 3
VITT; VITT SOM ALLA ANDRA!
Så var en picknick till förbi! I kväll var det Beatas klass som samlades i Humlegården mitt i Stockholm för att ha trevligt och tacka av de fantastiska fröknarna. Och idag hade jag rester i min matlåda! Söndagsmiddagen…..
Martina och jag på filten
Men innan jag gick fastnade jag vid mina buketter som jag gjorde iordning till gårdagens middag. Och återigen tänker jag att hade jag inte sysslat med mat hade jag varit trädgårdsmästare! Titta och njut!
Oj,oj nu har jag kommit efter i mitt bloggande! Men så mycket ska hinnas med…. Min bästa bok ”Min mat” kom i fredags i en underbar pocket utgåva med guldtext på framsidan. Jag kallar den från och med nu, ”the golden book”! Jag är riktigt stolt!
The golden book!
Åsa, en god vän ska flytta med sin familj till New York på 5 år och hade sedan tjejlunch. Tänk vilket äventyr och vilken omställning. Men jag undrar just om jag hade kunnat flytta på min familj så där enkelt, de är alla alldeles för rotade här på Djurgården. Hur som helst åt vi god tonfisk och inspirerad av det kommer här ett bra recept på halstrad tonfisk med sardellsmör.
Åsa på lunchen, visserligen bortvänd från kameran…
HALSTRAD TONFISK MED SARDELLSMÖR OCH RÅRIS
Halstrad tonfisk tillhör min familjs favoritfiskar. Min man och mina barn gillar det för att de tycker att ”det smakar som kött”!
6 kotletter av tonfisk, ca 2 cm tjocka
Olivolja till pannan
SARDELLSMÖR
8 sardellfiléer i olivolja
4 salladslökar
1 msk fint rivet apelsinskal
125 g osaltat smör, rumsvarmt
Några droppar citronsaft
Peppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
Råris eller vitt ris
Apelsinskal
Persilja
Börja med sardellsmöret. Finhacka sardeller och salladslökar. Riv apelsinskalet.
Blanda ner alla ingredienser i det rumsvarma smöret och rör kraftigt tills allt är blandat. Peppra. Forma en rulle av smöret och linda in rullen i en bit plastfolie. Lägg i frysen ca 15 minuter tills det stelnar.
Koka riset enligt anvisning på paketet.
Hetta upp olivolja i en grillpanna. Halstra fisken i 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra.
Servera kotletterna med riset och en skiva sardellsmör. Garnera med strimlat apelsinskal och persilja.
Sedan var det lördag och vi var instängda på Djurgården på grund av Stockholm Maraton. En skön och slapp dag…
Söndag rivstartades med fotbollsmatch, Prins Bertils memorial ett härligt bilrally med fina gamla bilar och avslutades med en underbar söndagsmiddag med goda vänner, barn och hundar här hemma!
Söndagsmiddag
Snygge Johan…
Doktors Johan och Tomas…
Söta Beata…
Nu måste jag ila på möte!