Just idag när jag ska laga 10 hösträtter till en tidnings Septemperbilaga så är det varmare än någonsin! Emma, fotografen och jag turas om att flyta bort i värmen…men jag tycker det är rätt så orättvist för hon behöver ju inte synas på bild!
Hur som helst tror jag vi fick till det, och det rätt ordentligt faktiskt! Maten var gudomligt vacker i mycket violetta, vinröda, bruna och mörkt röda nyanser!
Desserten, på alla fotografers favoritplats, jag i gungan!
Och flickorna höll på att få värmeslag och gick och gnällde, till slut fanns inget annat val än att låta dem hjälpa till!
Och nu ska det bli middag! Men idag är det enkelt, jag är helt oresonlig! Det blir rester!
hur vi äter vi kockar!
Dagen började med en kräftprovning för Svenska Dagbladet! Roligt! Det var samma gäng som förra året med undantag från att Carl-Jan Grankvist var utbytt mot Fredrik Eriksson och Nisse som trodde det var på fredag….
Kärt återseende på oss andra! Kan ju inte avslöja något om själva provningen då det ska publiceras i Svenskan på lördag! Men så mycket kan jag väl säga i alla fall, att en del kräftor ska man helt enkelt inte köpa! Jag blir arg, man lurar människor!
Och här suger jag tag i typ nummer 12!
Och här är vi som provat!
Direkt från Svenska Dagbladet åkte jag för att handla mat och höstblommor till morgondagen fotografering. Min älskade blomsterhandel på Norrmalmstorg har semesterstängt så jag fick slåss med galningarna på Hötorget! Väl hemma blir jag arg när jag ser vilken usel kvalitet jag köpt!
Mat, mat har jag köpt förstås och även tänkt på vår middagsmat för dagen…. god fisk är inhandlad!
Sedan kommer Thommy och flickorna hem och de ska minsann inte ha middag för de har ätit ute!
Bra, trots allt tänker jag.. mer tid för mina förberedelser och börjar baka morgondagens Lingonpaj!
Eftersom jag bestämmer mig för att använda en vacker och stor porslinsform från Gerbera så stämmer naturligtvis inte receptet riktigt….och jag skriver om….
Men den blev bra till slut!
Någonstans mitt i blir jag hungrig! Jag som hade köpt så god fisk till middag…men den kan jag ju inte stå och laga bara till mig?
Hade jag inte några små fina rödbetor? Jovisst!
På med dem!
Och det blev min middag!
När jag sitter och äter och väntar på att pajen ska bli klar kommer flickorna och deras väninna Julia och frågar;
-Vad blir det för mat?
-Jisses! Ni hade ju ätit, nästan fräser jag och tänker på fisken vi kunde ha ätit…….
Nu får det bli pasta med pesto eller smör till, säger jag.
-Har vi parmaskinka? frågar Beata tyst…. men ser att det inte är läge. Jag sätter på pastavatten och ber dem duka!
Jädrans vad jag kom igång idag! Gick upp sju, joggade mig sjöblöt, tog kaffe med min underbara Yvonne som hjälper mig med trädgården…….och satte mig vid datorn, oduschad! (Men det är ju bara jag på mitt kontor…) Och där satt jag….och vilken skörd det blev! Hör bara!
Böcklingröra
Röd rissallad med ingefära, romanesco och sockerärta
Lingonpaj
Kantarellsoppa med Västerbottenflarn
Smörfrästa citronmorötter
Beta med Feta och Pesto
Tomat- och avokadosallad med chilidressing
Blåbärschévre
Bulgur med granatäpple och kantareller
Mandeläpplen
Recepten kan jag ju inte lämna ut ännu, då de ska publiceras i olika tidningar senare……jag suktar Er så länge!
Mitt i alltihop kommer Yvonne in i köket med bunkar av svarta vinbär! Hon har plockat och framför allt rensat allt! Jag sätter på det första koket Svart Vinbärssylt.
Jag älskar Svart Vinbärssylt i filen på morgonen. Det måste gå att göra samtidigt tänker jag……med en viss frustration så klart, men det gick! Nu har jag sylt så det räcker till Jul!
Världens bästa recept på Svart Vinbärssylt har jag, den är hur god som helst och superlätt att göra! Tror det kommer från Hiram från början…
Det är däremot väldigt viktigt just här att vinbären inte är övermogna och det går inte att göra för stor sats, då blir den allt för rinnig. Bättre då att göra som jag idag, flera kok! Och som alltid när det kommer till sylt- och marmeladkokning bör grytan vara väl tilltagen!
SVART VINBÄRSSYLT
2 liter svarta vinbär
5 dl vatten
1 kg strösocker
Repa bären från klasarna och lägg dem i en gryta tillsammans med vattnet. Koka bär och vatten i 20 minuter under lock. Skaka grytan då och då.
Lyft bort grytan från värmen och rör ner sockret. Rör försiktigt så inte alla bär mosas tills sockret är löst och sylten börjar tjockna. Det går på ca 5 minuter!
Ös upp sylten på väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara i kyl.
Första koket!
Jag fyllde på lite bär i rom krukan också!! Och nu måste jag gå och duscha!
28 juli - 2008 | 3 kommentarer
Charlotte! Jag glömde din fråga för cirka en vecka sedan om fler fläderrecept,,,, Förlåt! Men idag har jag suttit som fastnaglad på mitt stekheta kontor och letat bland mina gamla recept efter inspiration till nya! När jag hamnade i ”Fläderavdelningen” klickade det till att jag glömt dig…men bättre sent än aldrig heter det ju! Recepten ligger längst ner!
Hur som helst fick jag en hel del gjort, Tack och lov! Vad sägs om följande?
Morotssoppa med dill
Svampbruschetta
Endive med päron – äpple och grönmögelost
Tomatsallad i färg och form
Ugnsstekt oxfilé med asiatisk smak
Skördepudding på bär och frukt
Jag behöver 3-4 recept till men de får jag skapa imorgon för nu måste jag börja samla till min Romkruka eller Romtopf som vi ska ha med till Agnes på kräftskiva om 3 veckor!
Nu har jag i alla fall börjat!
Det fina med en romkruka är ju att den görs ”efter hand” som bären och frukterna mognar. Jag tycker det är vackert att ha kvistarna kvar på vinbär och körsbär men det är ju förstås en smaksak! Kärna ur större frukter som persikor och klyfta dem.
Det behövs en stor glasburk om ca 5 liter. Sedan fyller jag på med frukter och bär vartefter som de mognar och varvar med socker, (cirka 3 1/2 dl socker per 500 g frukter och bär) och en skvätt vit rom. Jag täcker min glasburk med plastfilm och förvarar i kyl, fyller på efter hand med mer frukter, bär, socker och rom.
Processen bör inte ta mer än ett par veckor och sedan bör Romkrukan stå ytterligare minst 10 dagar i kyl sedan sista lagret bär lagts ner. Servera sedan de himmelska bären med glass eller grädde.
Vill man göra den ”på en gång” så kommer här ett recept.
ROMKRUKA
1 vacker glasburk om 5 liter
5 liter bär och frukt, till exempel, hallon, jordgubbar, smultron, körsbär, vinbär, björnbär, krusbär, blåbär, plommon, persikor med mera
Ca 2- 3 1/2 liter strösocker
1 flaska vit rom, 75 cl
Väg upp bär och frukter, rensade, skivade och urkärnade om så önskas och lägg de i en bunke. Mät upp halva bär- och fruktvikten i strösocker och varva med bär och frukt i bunken. Låt stå i kyl under natten.
Fyll glasburken med de sockrade bären och frukterna. Tillsätt romen och eventuellt lite mer strösocker. Låt vila i minst 1 vecka innan den njutes med len vaniljglass och/eller lättvispad grädde.
MOUSSERANDE FLÄDERBLOMSSORBET
Enkel och rolig sommardessert med smak av fläder, jordgubbar och citron. Tänk på att den behöver några timmar i frys.
4 dl outspädd fläderblomssaft
3 dl vatten
2 äggvitor
TILL SERVERING OCH GARNERING
1 flaska mousserande vin
6 jordgubbar
Citronmelissblad
Blanda saft och vatten. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ner i saften. Det gör ingenting om den flyter upp. Ställ i frys i 2-3 timmar.
Ta ut sorbeten och vispa den skummig med el-visp. Låt den stå ett tag i rumstemperatur om den är för hård att vispa. Ställ in ytterligare 2-3 timmar i frys. Vispa eller rör om ett par gånger under tiden.
Fördela det mousserande vinet i 6 vinglas. Skeda upp sorbeten i vinet. Dekorera med en jordgubbe och citronmelissblad. Servera genast medan vinet talar och sorbeten inte smält alltför mycket.
TIPS
Istället för mousserande vin kan man välja cider med flädersmak.
För grönprickig sorbet kan några citronmelissblad finhackas och blandas ner i sorbeten innan den skedas upp.
FLÄDERMARINERADE JORDGUBBAR MED VANILJGLASS
Jordgubbar och fläder är mycket gott tillsammans. Har man som jag dessutom gjort egen fläderblomsaft är denna dessert ett måste.
1 1/2 l jordgubbar
1 dl koncentrerad flädersaft
TILL SERVERING OCH GARNERING
Vaniljglass
Fläderblommor eller citronmeliss
Dela jordgubbarna och lägg dem i en skål. Häll över flädersaften och låt marinera i kyl minst 2 timmar.
Servera jordgubbarna i en skål tillsammans med krämig vaniljglass. Garnera med fläderblommor eller citronmeliss.
FLÄDERBLOMSSAFT
Jag har ett stort fläderträd i min trädgård. Det är jag glad för, blommorna räcker till flera satser saft. Denna sats ger ca 2 1/2 liter saft.
30 fläderblomsklasar
3 stora citroner
1 1/2 liter vatten
1 1/2 kg strösocker
50 g citronsyra
Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg nere skivorna tillsammans med fläderblommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)
FLÄDERSORBET
En svalkande dessert, servera eventuellt tillsammans med några jordgubbar.
4 dl outspädd fläderblomssaft
2 apelsiner, saften
4 äggvitor
1-2 msk strösocker
Blanda fläderblomssaft och apelsinsaft i en låg form. Ställ i frysen tills den är halvfryst.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Tillsätt sockret. Blanda ihop med den halvfrysta saften och frys ytterligare 2-3 timmar. Rör om då och då. Servera den gärna med lite skivade jordgubbar.
FLÄDERKAPRIS
Falsk kapris som jag gör på de gröna omogna fläderbären.
3 dl omogna fläderbär
1 dl ättikssprit
4 dl vatten
2 msk strösocker
Rensa och skölj bären. Lägg dem i en skål. Koka upp ättika, vatten och strösocker. Häll den heta lagen över bären. Täck över och låt stå svalt till nästa dag.
Koka upp bär och lag. Låt koka på svag värme i ca 10 minuter.
Ös upp i väl rengjorda heta burkar och förslut. Förvara i kyl.
SOCKERKAKA MED ROSENBLAD, PELARGON OCH FLÄDERBLOM
Sockerkaka är mycket tacksamt att smaksätta. Detta är ju tacksamt eftersom de flesta av oss har ett väl fungerande sockerkaksrecept i receptgömmorna. Här har jag gjort tre olika för tre olika tillfällen. En med rosenblad i formen av ett hjärta för en kärleksstund. En med smak av doftpelargon eller Dr Westerlunds blomma som den också kallas med en mild citrussmak för en minnesvärd stund. Till slut en med fläderblom och vallmofrön för en försommardag. Receptet räcker till alla tre om det inte är för stora formar.
6 ägg
6 dl strösocker
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2 msk vaniljsocker
8 msk kokande vatten
Smör till formarna
Rosenblad
Doftpelargonblad
Fläderblommor och blå vallmofrön
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Rör ner blandningen i äggsmeten.
Tillsätt det kokande vattnet.
Smörj tre formar med smör. Täck den ena botten med rosenblad, den andra med doftpelargonblad och den tredje med fläderblom och vallmofrön. Fördela smeten ovanpå bladen i formarna. Grädda kakorna i 175° i 30-40 minuter. Stjälp upp och låt svalna under duk.
HALLONPAJ MED FLÄDER OCH VANILJ
Hallon, fläder och vanilj, är alla ingredienser som både doftar och smakar sommar.
3 dl vetemjöl
En nypa salt
125 g smör
1 msk strösocker
1 äggula
2 msk vatten
FYLLNING;
1 vaniljstång
2 1/2 dl vispgrädde
2 äggulor
1 1/2 tsk potatismjöl
2 msk strösocker
6 dl hallon
GLASYR;
2 dl varm silad aprikosmarmelad
Blommor från 5 klasar fläderblom
Blanda mjöl och salt i en bunke. Skiva ner smöret och rör ihop till en smulig blandning. Tillsätt sockret.
Blanda äggulan med vattnet. Gör en ”grop” i mitten av mjölblandningen och ”häll” ner äggulan. Arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Lägg i kyl i minst 30 minuter.
Smöra och mjöla en pajform med löstagbar kant. Kavla ut pajdegen och klä formen. Grädda pajskalet i 200° i 25 minuter. Låt svalna.
FYLLNINGEN;
Gör vaniljkrämen. Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Lägg dem i en kastrull tillsammans med grädden. Tillsätt äggulor och potatismjöl. Låt krämen sjuda, (den får absolut inte koka) under ständig vispning tills den tjocknar. Tillsätt sockret och låt krämen kallna.
Bred ut krämen i det förgräddade pajskalet. Fördela hallonen ovanpå.
GLASYREN;
Värm och sila aprikosmarmeladen. Pensla pajen så att den får en fin och glansig yta. Strö över de små fläderblommorna. Kyl tårtan.
Dekorera fatet med fler fläderblommor och hallonblad.
Dagen fortsatte i smutstvättens tecken…sedan var det Råsunda, DIF-HIF. William fick åka redan halv fyra för att vara på plats som ”bollkalle”.
Beata trilskades hela dagen att hon inte ville vara ”knatte” just idag utan en annan dag och jag försökte förklara att så går det inte till här i livet, att man först vill, får platsen och sedan ändrar sig, då blir det tomt där hon skulle stå och folk blir besvikna och ledsna!
Vi kommer iväg till slut, jag säger att jag följer med in i spelargången (lite nervös är jag när jag lovar det för jag vet inte ens om det är möjligt!) och vi åker hem direkt när de gjort sitt. Det är varmt, stekhett närmare bestämt och även jag vill faktiskt helst stanna hemma, har massor med jobb att göra!
Väl där får jag faktiskt mitt VIPkort!
Väl inne i omklädningsrummet ska de fixas till….
Kerstin, underbara Kerstin som är mamma till hela Djurgården förklarar hur viktigt det är att alla gör vad de ska och delar ut spelarna……vem man ska få gå in med på plan.
ALLA vill gå in med Henke Larsson så klart och när Rakel blir lagkapten för Djurgården bryter Beata nästan samman, då är livet föööör orättvist!
Men si, där gick hon tji på sin syster som överlämnade rollen åt henne! Storartat Rakel! När alla är kontrollerade och klara, att strumpor sitter rätt, tröjor instoppade mm, mm, så tar jag ett lagfoto!
Och här väntar de nervöst…
Äntligen på plan!
Sedan åker vi hem och jag planerar en lugn och tidig kväll, en god sallad med smörstekta kantareller, strimlad biff från lunchen och ETT glas rosé!
Precis när jag ska sätta mig och äta kommer Magnus, ungkarlen, Baronen, min granne ni vet från tidigare och är sällskapssjuk. Jag säger att det är fel dag men bjuder honom ändå på ett glas vin och beklagar att jag inte har en god sallad åt honom också…..
När killarna, William, Thommy och Ville kommer hem vid halv nio är han fortfarande kvar och alla vill ha mat. Jag steker fläskfilé, kokar färskpotatis och gör en tomatsås mot att Magnus och Thommy tar in all tvätt! Magnus viker till och med tvätten!
Och vi får en underbar kväll, tänk att det alltid är så att de ”spontana” middagarna blir de allra bästa och imorgon bara måste jag upp sju och skriva hela dagen!
heter det ju och så kommer det säkert att kännas imorgon när tvätten är avklarad….
Helt slut är vi allihopa och nu har vi fått i oss spagetti med köttfärssås, Beata har tappat en tand, jag har vattnat, vattnat och vattnat samt klippt en underbar bukett av mina snittblommor….
och nu är det God Natt för i morgon ska alla barnen vara pigga då är Rakel och Beata knattar och William bollkalle på Djurgården vs Hälsingborg på Råsunda!
Vilken magisk kväll och vilken god mat!
Vi blev bjudna på middag hos goda vänner, Kicki och Jonas som i någon mån är hela orsaken till att vi är här!
Rödbetor med chévre och pesto, grillade saftiga köttbitar, ostar och choklad….En kväll med sådan värme, omsorg och sagolik himmel är svår att toppa!
Fin hängmatta till Rakel, Beata och Masi…
Och omsorg kring placeringen….
Sedan måste jag fota till bloggen…
Och får träffa Bryan från Världsbanken boendes i Washington…
Pojkarna fick vi inte med hem, de tältar på Kickis och Jonas gräsmatta…..
God natt!
För bumper och god guidning över vart vi skulle åka med vår båt i det fina vädret idag. Vi är ju inte riktigt hemma i Stockholms skärgård eftersom vi alltid brukar vara på Marstrand och där hittar vi ju men här behöver vi hjälp!
Efter ett antal frågor om vart vi skulle åka och vilken väg så föreslog han en tur till Kymmendö och kulturknuttarna i sällskapet, Thommy och min svägerska Åsa tyckte det lät bra att åka till Strindbergs ö.
Morgonen började dock med vissa besvär och matematiska teser, vad väger vi och hur många kilo tar båten?
Vi vägde för mycket men trotsade tyngdlagen eftersom havet låg stilla…..och Kajs lugna kommentar att ”idag går det bra”….vilket lugnade Beata, den mest oroliga av oss!
Nu är vi på väg!
Lite baktungt var det ju men det gick!
Väl framme äter vi lunch, ingen restaurang att rekommendera men den är ju helt utan konkurrens så allt går ner. Måste ändå tillstå att jag gjorde bästa valet som undvek det som alla åt, nämligen hamburgare, Köttbullar, Biff Strindberg med Pommes frites eller någon sorts seglartoast med en torr skiva oxfilé , nej det var siken man skulle ta och det gjorde jag! Tack och lov, jag har någon sorts fiskfrossa efter alla dessa dagar med grillade köttbitar….
Ebba som åt hamburgare behövde en glass och jag njuter av sik och rosévin…
Sedan var det hemfärd och barnen var som tokiga, för med oss i båten hade vi en present från Kaj,
en bumper! Och den fick vi låna eftersom han är en sann gourmet och jag lagar såååå god mat, skratt!
Tack snälla, snälla Kaj på Marin depån! Du förgyllde vår dag!
Så blev vi 11 personer ….Äldsta kusinen Ebba och Williams kompis Ville anslöt idag och jag kan väl säga att middagen blev lite av, vi tar vad vi har men urgod! Salciccia med tomatsås, kycklinglår med rester av grönsaker, kantarellsås från igår, sparrisar, sallad, pasta och ris.
Mitt bästa tips till ett kök utan extravaganta kryddor eller ”de man är van vid” är buljongtärningar,,,de gör verkligen susen i allt!
Ballongerna som vi ”glömde” på födelsedagen kom väl till pass idag!
Höjdpunkten var sedan när kusinerna skulle köras till sitt hotell i Silver foxen förstås!
Beata….
Och se, det finns faktiskt något som liknar solnedgång även här på östra sidan!
Och nu kör vi gasen i botten hem!
Låg helt sömnlös inatt och undrade vad det hänt med mig? Jag som alltid ”legat före” i mina jobb och varit extremt planerad och ”duktig” har nu bara skjutit och skjutit och skjutit på jobb som närmar sig med stormsteg!
Dessutom brukar jag hinna med oförutsedda uppgifter som dyker upp vilket det gjorde igår och på något sätt blev den utlösande faktorn när jag hörde mig själv tacka nej….
Nästa vecka ska två stora jobb göras och jag har inte skrivit ett enda recept! Därtill ska det provas kräftor för Svenska Dagbladet…..hur ska jag hinna?
Beslutar mig till slut trots allt för att ”unna mig” denna ledighet och ger mig ut på en joggingtur för att springa av mig den värsta ångesten….
Eller är det kanske någon som har ett bättre tips för att få disciplin och inspiration tillbaka?
Tja, vad ska man säga? Livet är nästan för bra, vi njuter hejdlöst och är tacksamma varje minut! Vädret är tipp topp och vi fick lust att skaffa oss en större och snabbare båt! Egentligen var det alldeles för dyrt men någon gång måste man ge efter för begäret!
Efter ljungfrufärden till byn för att handla mat var lyckan total hos William, även om en ruta krossades!
Och vilken mat! Min bror stod för menyn;
Kronärtskockor, kokta i lättsaltat vatten och serverade med mjukrört saltat smör…mmmmm (gick även hem hos barnen!)
Medan vi lagar maten petar vi i oss goda salamikorvar, underbart bröd och lite rosévin…
Sedan ska här grillas, det blir kött, och grönsaker i alla former, aubergine, zucchini, knipplök, majs…. . När alla barnen förstått att det blir vare sig potatis eller pasta till köttet så äter de grönsakerna med god aptit!
Sedan blir det ost förstås, jag är galen i ost! Och därefter kaffe och kakor i alla former, en och annan jordgubbe slinker också ner ….
Och jag avslutar med kvällens absoluta kelgris, yngste kusinen Mauritz eller Masi som flickorna kallar honom och jag påtalar varje gång att de inte kan kalla honom så, det är ju en vinsort!
Det är bara att konstatera att internet och jag inte är kompisar! Först hänger sig datorn, sedan vill den allt möjligt som jag inte vill och till slut går jag med på att göra en ny pin kod, dödsförskräckt slår jag in puk koden och min nya pinkod…och se då svarar elendet!
Just idag, på Rakel och Beatas födelsedag!
Men det blev bra! Morgonen började med gemensamt beslut om syltkaka och presenter…spara tårtan till kvällen och kusinerna! Vi gör den tillsammans!
18 ljus i tårtan, 9 var!
Kusinerna..
Vi åt gott, vädret var dåligt men hjärtat varmt!
FÖDELSEDAGSTÅRTA
En lyxig och pampig variant av en av våra mest älskade och klassiska tårtor. Hela fem lager med fyllning emellan, gör att tårtan räcker åt lite fler än vanligt. Jag har använt marsankräm som en fyllning, den kan naturligtvis bytas ut mot lagad vaniljkräm.
BOTTNAR;
6 ägg
4 dl strösocker
8 msk dl kokande vatten
1 citron, skalet
4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
FYLLNING 1;
2 dl Bärkompott, se tidare blogg eller hallonsylt
FYLLNING 2;
1 dl vispgrädde
1 stor banan
FYLLNING 3;
1/2 sats marsankräm;
5 dl mjölk
4 msk marsanpulver
6 msk strösocker
FYLLNING 4,
1 dl vispgrädde
3 kiwi
FYLLNING 5;
1/2 sats marsánkräm, se ovan
TILL GARNERING;
5 dl vispgrädde
1/2 l hallon
Strössel
Ljus
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner det kokande vattnet, lite i taget. Tillsätt citronskalet och rör om.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Sikta ner det i smeten.
Smörj och bröa två formar, c:a 23 cm i diameter. Grädda kakorna i ugn på 175° i c:a 30 minuter. Stjälp upp och låt svalna.
Dela varje kaka i tre bottnar.
Vispa all grädden. (jag tycker det är praktiskt att vispa den på en gång även om den ska användas i olika lager).
Bred ut ett lager sylt på den första botten. Lägg på nästa botten och bred ut c:a 1 dl vispad grädde. Skiva över bananen.
Lägg på nästa botten. Koka all marsánkräm och låt den svalna något. Bred ut hälften som fyllning nr. tre. Lägg på nästa botten.
Bred ut c:a 1 dl vispgrädde. Skiva över tre kiwifrukter och lägg på nästa botten. Bred över resten av marsánkrämen och lägg på locket.
Bred grädden ovanpå och på sidorna. Garnera tårtan med hallon, karamellströssel och ljus.
Nu har bildprogrammet på min dator hängt sig! Jag är arg har provat stänga av och sätta på tre gånger och nu beslutat mig för att strunta i det och lägga in bilderna imorgon! Tills dess får ni föreställa er det hela!
Min frukost, dofilus och bärkompotten från igår!
Därefter min joggingtur i gråmulet väder…men si när jag joggat klart var himlen klarblå och det artade sig till en fin och varm sommardag!
Mina blommor från Blockhusudden….
Och sedan ville flickorna göra manikyr….på både tår och händer. Vi vill ju vara fina imorgon när vi fyller år sa de i kör! Inget att välja på., fram med fotbad och lack!
Middagsmat, ja! På en liten ort med en Icabutik finns inte mycket kvar en söndageftermiddag….och jag är ingen vän av frysdisken men det var dit vi fick vända oss. Kycklingben ropar barnen och jag handlar en påse frysta kycklingben….
Har marinad hemma och slänger på den på kycklingbenen som tittar hotfullt på mig!
Fräser dem sedan i vår allt för lilla stekpanna på mycket hög värme! De blir fint brända, och får en härlig yta. Bra tänker jag och häller lite vatten i pannan och slänger ner 2 hönsbuljongtärningar…skivar ner en morot, lite blast av en salladslök och några basilikablad… väntar… det ser gott ut och häller på en skvätt matlagningsgrädde.
Kokar ris och gör en sallad. Barnen åt som besatta!
Och imorgon är det ingen vanlig dag, då är det Rakel och Beatas födelsedag!
Jag kom tillbaka idag, till Dalarö! Efter min (underbara!) ensamhet i stan…..
Jag kastades in i Yatzy med Beata, bra spel för alla åldrar!
JAG VANN!
Vad har ni gjort när jag varit borta frågar jag? Läst Sune svarar de i kör…
Och nu vill de hjälpa till med maten…
Jag köpte tunnskurna kotletter av en glad gris på vägen ut så det fick bli en variant av Williams vårpasta!
350 g tunnskuren kotlett
Smör eller olja till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
1 bunt sparris
1-2 buljongtärningar
3 dl matlagningsgrädde
Pasta, gärna stor och rolig sort
TILL SERVERING
Parmesan och grönsallad
Fräs de tunna kotlettskivorna hastigt i smör eller olja. Salta och peppra.
Ansa, dela och koka sparrisen i ett par minuter i lättsaltat vatten, häll av.
Blanda sparris och kött. Tillsätt grädden och ett par buljongtärningar, låt koka upp. Späd eventuellt med lite vatten.
Koka pastan och häll av. Lägg upp på ett stort fat och häll över kött och sparrissåsen. Hyvla över parmesan och servera. Garanterat ”likeable” för barn!
Beata delade sparrisen och gjorde salladen!
Och sedan kom det fram att de längtat efter datorn!
och gör en supersnabb kompott att ta med till Dalarö. Flickorna fyller år på måndag och denna blir perfekt att ha i tårtan, om det finns något kvar då! Kompotten är nämligen god i allt från morgonfilen, till glassen, sockerkakan…..
Hemligheten är att smälta ner sockret utan att röra i grytan så bären förblir så hela som möjligt, som små juveler!
HALLON, SMULTRON OCH VINBÄRSKOMPOTT
1 del bär
Knappt en halv del strösocker
Lägg bären i en rymlig gryta och hetta upp.
Tillsätt strösocker och låt smälta ner. Skaka grytan då och då. Sänk värmen och vänd försiktigt runt bären i några minuter så sockret säkert smält.
Häll upp på väl rengjord burk och förslut. Förvara i kyl.
för första gången i mitt liv!
I morse ringde en man och sa att hans fru hade mig som idol! Och om jag kunde tänka mig att träffa henne skulle det vara bästa presenten från honom till henne!
Vad svarar man? Lite smickrad bad jag honom att återkomma så jag kunde tänka ut något……
Nu har de varit här! På kaffe och choklad och Cecilia var verkligen både överraskad och glad över vårt möte! Vilken bra idé egentligen i denna tingfulla värld, att ge en upplevelse!
De for iväg med en hög signerade böcker, nöjda och glada!
Cecilia och jag på min trappa!
Cecilia, jag och urgulliga Benjamin!
Åh, vad skönt att vara själv i mitt hus! Klart att det skulle bli för tomt om det var så för jämnan! Men nu är det riktigt skönt….
Hur som helst såg jag framemot att lägga mig i tid med en skön hög tidningar, stannade på bensinmacken och köpte tidningar och mjölk! Mat hittar jag garanterat i frysen ….
Och det gjorde jag! En ”lagom” portion för en, (eller tre vid finare tillställning! Skratt!) av tacokryddad köttfärssås, (antagligen tänkt till William inför eller efter en fotbollsträning och jättebra mat ”dagen efter”!)
Äter och bläddrar förstrött i mina tidningar. Plötsligt blir jag glad, väldigt glad! Jag läser om ”Svenska kökshjältar”!
Och där står så här;
”Vi gillar henne för att;
hon är jordnära och elegant på samma gång och gör personliga och vackra kokböcker som kan användas på riktigt! Dessutom är hon en jäkel på både inredning och mode och petar aldrig i maten!”
Hur glad blev jag inte när jag såg att det var mig de skrev om!
Det bästa med att vara ”nära” på sommaren är att man lätt kan ta sig hem, en snabbis! När vi är på Marstrand är det fööööör långt att åka hem några gånger….men si idag fick jag lust! Och lätt och fort gick det från Dalarö…vattnar lite och njuter av ensamheten…….
Och Lena! Här är Annas konstverk från julen med kakformar…….
i vårt lilla 2-rumshus på Dalarö, 6 vuxna, 2 ungdomar, 7 barn och 4 hundar! Vi hade bara 8 bestick och 10 drickglas! Men som tur var gick det snabbt att hämta fler hos Axel och killarna var ju inte direkt nödbedda att ta scootern dit!
Jag hade gjort en härlig Caprese till förrätt;
1 1/2 kg babymozzarella
1 kg körsbärsplommontomater
2 rejäla knippen basilika
500 g salladsskott
3 röda knipplökar
DRESSING
Lite drygt 1 dl olivolja
1/3 dl god balsamvinäger
Salt och nymalen svartpeppar
Servera med ett gott bröd och kallt rosévin…..mmmmmmm
Därefter blev det stekt kött med kantarellsås, krämig och tjock…… Även här var det smått praktiska problem med en mycket liten gjutjärnspanna för stekningen av köttet….men jag stekte i omgångar och varmhöll köttet i en gryta, det blev supergott!
Ca 2 1/2-3 kg kött
Smör till pannan
Salt och nymalen svartrpeppar
SÅS
Ca 700 g kantareller
Smör till stekning
Salt
2-3 msk smör
Ca 3 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
Ca 1 dl vispgrädde
Kanske lite vatten
2 buljongtärningar, svamp, vilt eller oxbuljong
Salt och nymalen svartpeppar
Bryn smöret i en stekpanna och salta och peppra köttet. Stek i köttet omgångar i tjocka skivor och se till att bitarna får en riktigt fin yta. Håll varma.
Ansa och rensa kantarellerna. Hetta upp en stekpanna med smör och fräs dem fint häri. Salta rikligt.
Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet. Häll på matlagningsgrädden och vispa kraftigt så att det inte blir klumpar i såsen. Tillsätt buljongtärningarna och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Späd med vispgrädde och eventuellt lite vatten. (Den ska vara krämig och tjock!) Häll ner kantarellerna.
Servera köttet med såsen, nykokt färskpotatis och grönsallad.
Lite goda ostar blev en mellanrätt…….
Desserten var en Sachertårta ur min tårtbok, ”Klassiska tårtor på mitt sätt”.
SACHERTÅRTA
En berömd tårta som uppfanns i Wien runt 1830-talet då Franz Sacher, (hotel Sachers grundare) var kökschef hos furst Metternich.
Det här är en tårta som i och för sig likt andra tårtor bör gräddas ”lagom länge”. Här är det dock extra viktigt eftersom om den inte är riktigt genomgräddad så sjunker den gärna ihop på mitten. För lång gräddningstid gör å andra sidan tårtan torr. Den kräver helt enkelt lite extra tillsyn mot slutet.
BOTTNAR;
200 g mörk choklad
125 g osaltat smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
4 äggulor
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
5 äggvitor
En liten nypa salt
FYLLNING;
2 dl aprikosmos hemlagat eller från en barnmatsburk
GLASYR;
250 g mörk blockchocklad
25 g kokosfett eller 1 1/2 msk matolja, ej olivolja
TILL GARNERING;
Kakao
Smält blockchokladen i ett vattenbad.
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt äggulorna, en i sänder under ständig vispning till en slät och porös blandning.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Tillsätt till smörblandningen omväxlande med den smälta chokladen. Blanda väl.
Vispa äggvitorna med saltet till ett hårt skum. Vänd ner i smeten. Var försiktig med att blanda. det ska blandas men inte överarbetas.
Häll smeten i en smord och lätt mjölad form. Grädda kakan i 175° i 45-55 minuter eller tills den känns fast och riktigt genomgräddad.
Stjälp upp och låt kallna.
Värm aprikosmoset i några minuter. Späd med lite vatten om det verkar för fast.
Dela kakan i två bottnar. Bred på aprikosmos emellan. lägg på locket och bred även ett tunt lager apriokosmos här. Ställ kakan kallt.
GLASYREN;
Bryt chokladen i små bitar och smält den i ett vatten bad tillsammans med koksfett eller olja.
Bred ut rikligt med glasyr på tårtan och på sidorna. Ställ kallt att stelna.
Pudra till sist över kakao i ett vackert mönster. Servera med lättvispad grädde….
Sedan var vi mätta……men klämde ändå ner lite mera choklad till kaffet ett par timmar senare!
Även hundarna fick sig ett rejält mål!
Killarna har just badat….
Beata gosar med Vera…
Ja, nästan för bra! Vädret är kanon och vi badar, slappar, åker båt, läser böcker och njuter. Till lunch blev jag så otroligt sugen på sardiner,,,, sardiner mosade på en hård brödbit……
Enkelt, somrigt och gott!
Sedan åkte jag till ”byn” för att handla delikatesser hos Maria inför middagen imorgon…
Jag tycker det är alldeles enastående att det finns en sådan trevlig affär här! Det gör mig glad!
Lite småkakor till kaffet ska vi också ha!
Till middag blir det enkelt idag, jag spar på krutet till imorgon,,,,färdig Ravioli lätt uppkryddad av mig och serverad med färskriven parmesan, alla verkar nöjda!
i vårt lilla hus på Dalarö! Jag knatar upp de 250 meterna till brevlådorna och är inte särskilt hoppfull om att morgontidningen ska ligga där, men si det gör den! Tänk att det funkade för en gång skull…..
Direkt efter frukosten gör vi en båtfärd med vår lilla båt för att ”känna in omgivningen”, vattnet ligger spegelblankt och vi åker runt Smådalarö, vinkar till flera bekanta från stan och konstaterar att det är rätt trevligt. Vi är ju inte vana vid denna sortens skärgård men jag börjar faktiskt tycka att den är rätt okey…
Sedan kommer Axel och hämtar William på vatten scooter, han håller på att dö av lycka!
And off they go!
Vi solar och badar, läser böcker och njuter….på eftermiddagen åker vi in till byn. Och här blir jag glad!
En gammal kollega till mig från Rosendal står livs levande i en alldeles underbar butik som säljer våra bästa Jämtländska ostar, de bästa Italienska salamis, närodlade grönsaker och bär, finfina ankbröst, delikatesser som gåslever….ja allt man kan önska sig!
Här ska handlas, det lovar jag!
Sedan går vi gatan ner…en Smoothie ska i magen!
Och gott var det!
Vi går gatan ner och se, ett bageri! Dock vattenskadat idag men öppnar imorgon….. I will be there!
Sedan blir alla oförklarligt hungriga och vi äter frasvåfflor med sylt och grädde! Vilken bra sommarfrukost, dessert eller mellanmål!
FRASVÅFFLOR, rätt många…
5 dl vetemjöl
1 1/4 tsk salt
6 dl vispgrädde
1/2 dl vichyvatten
TILL SERVERING
God sylt och lättvispad grädde
Vispa ihop alla ingredienser utom vichyvattnet till en så tjock smet som Yoghurt. (vispa varken mer eller mindre! )
Rör ner vichyvattnet med en träslev, ej med vispen, till en jämn och fin smet.
Grädda i våffeljärn och servera nygräddade med en god sylt och lättvispad grädde!
Och ikväll grillar vi fläskkarré från en glad gris och serverar den med färskpotatis, nykokta rödbetor och bearnaisesås!
Idag gjorde jag mitt livs misstag, jag åkte till Prisextra för första gången i mitt liv! I åratal har jag hört vänner och bekanta säga; – Åh vad det är bra på Prisextra!
Så idag, när vi skulle med en redan fullpackad bil ut på landet tänkte jag, kanske skulle vi åka förbi Prisextra ändå och köpa lite extra stora förpackningar av bastingen, lite gott kött och annat…..
Ut kommer vi därifrån med jag vet inte vad, inte det vi behövde i alla fall och inte det som var nödvändigt heller, som inte går att få tag på där vi kommer att vara…. Inte klokt men man förförs av mångfalden, mängden…ja, jag vet inte vad!
Det första man ser är hänförande, sallad i alla färger och former i lösvikt, i STORA mängder och VACKRA färger! Och det vet ju jag redan dessutom, att mer säljer mer….en futtig mängd är inte särskilt säljande men det var sannerligen detta! Jag som odlar min egen sallad köpte en stor påse!? Varför?
Vidare…kan vi äta spagetti och köttfärssås till middag? säger ett av barnen. Ja, ja säger jag och 1 1/2 kg köttfärs åker ner i vagnen….fanns inga mindre…och så håller det på…2 för 10 kromor…10 frallor, blanda som du vill för jag vet inte vad! Det slutar med en full vagn och massor av problem vid bilen, det låg mat överallt!
Sedan säger jag det förödande; (Thommy höll på att dö!) men jag köpte inte något av det jag tänkt mig! På onsdag får vi goda vänner som gäster och jag vill bjuda på något riktigt gott!
Sagt och gjort, ut från Prisextras parkeringsplats och in på den närliggande, Martin Olssons! Här rusar jag in och köper delikatesserna…Babymozzarella i kilovis, löjrom och 3 kg av utmärkt kött, med mera…! Det kostade ungefär lika mycket men nu köpte jag ju det som var meningen….. Gud vad vi luras och lurar oss själva!
Väl framme var det mycket att utforska…båten till exempel, funkar den?
Det gjorde den…och tur var väl det för jag glömde köpa mjölk på Prisextra!
Hur funkar nu allt annat?
Tja, det var dåligt med utrustning i köket. Om jag bara hade vetat! Har ju ett hav i källaren hemma av slevar, knivar och kastruller från Gastromax….har ni provat att finhacka lök med en brödkniv?
Och tillaga köttfärssås i mycket små pannor och utan baskryddor, min obligatoriska buljongtärning?….De glömde jag ju också att köpa! Men till slut blev allt klart och det blev faktiskt gott ändå, en god parmesan gör underverk! Och det köpte jag!
Sedan är lyckan total, när vi finner en ynkligt liten blåmanet i vår vik, vi som är födda på västkusten tror inte våra ögon men tar det som ett tecken…..
Och Rakel gör sitt bästa hela kvällen för att fånga en fisk till lunchen imorgon!
William tar en sista tur och jag undrar om det är detta som kallas häng?
William och hans lagkamrater kom hem från Dalarna, trötta men glada!
Men nu är det dags att ta avsked igen, från dignande vinbärsbuskar, hallonsnår, smultron och körsbärsträd! Jag förstår egentligen inte att vi ska lämna vår trädgård nu när det egentligen är som bäst!
I och för sig så är ju denna sommaren annorlunda än våra andra då vi verkligen flyttat till Marstrand och missat allt, men nu har vi varit lite till och från, lite hit och dit och så kommer det att fortsätta. Och om jag känner mig själv rätt så kommer jag att åka hem igen om ett par dagar och ”rädda” mina smulbär som precis är på gång att mogna.
För ingen sommar utan
MAMMAS TÅRTA MED SMULBÄR
En riktig sommartårta med de förunderliga små bären, smulbär som är en blandning mellan smultron och jordgubbar. Jag försöker att göra den lite som en ”bulle” i formen med en förhöjd mitt, då blir det också extra mycket plats för vaniljkrämen!
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING 1;
1-1 1/2 dl jordgubbssylt
FYLLNING 2;
2 dl vispgrädde
FYLLNING 3;
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
3 äggulor
1 1/2 msk potatismjöl
1 1/2 msk strösocker
3 dl vispgrädde
TILL GARNERING;
200 g smulbär eller 2 askar á 100 g
10 myntablad
1 äggvita
1 dl strösocker
GELÉ;
6 gelatinblad
2 1/2 dl vatten
4 m,sk strösocker
3 kryddmått citroncyra
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten och blanda väl. Häll i smord och bröad form. Grädda kakan i 175° i c:a 40 minuter.
Stjälp upp och låt svalna.
Vispa grädden ganska hårt.
Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen, fyllning 2 i en kastrull. Används vaniljsocker istället för vaniljstång smaksätter man med det sist.
Sjud krämen under ständig omrörning tills den blivit tjock. Tag upp vaniljstången och låt krämen kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Blanda vatten, socker och citronsyra i en kastrull. Värm tills allt har löst sig. Blanda ner de urkramade gelatinbladen och rör om. Låt kallna.
Dela kakan i 3 delar. Skär bort ett par cm från den understa rundeln och spara.
Bred ut jordgubbssylten på den understa rundeln. Gör en ring av de bortskurna kakremsorna och lägg ett par cm in från kanten. Bred ut grädden och fyll gropen med grädde, detta för att kakan ska få en höjd och bli lite ”bullig”.
Lägg på nästa del och se till att den kommer ner över kanten. Gör ett par snitt så lägger den sig bra. Bred ut hälften av vaniljkrämen, lite tjockare i mitten.Lägg på locket.
Bred ut resten av vaniljkrämen. Kandera myntabladen; Vispa upp äggvitan och blöt bladen. Låt rinna av väl. Doppa de i strösocker och låt stelna.
Garnera tårtan med smulebär och kanderade myntablad. Ös över geléet och låt stelna.
MUMS!
Egenodlade gurkor, nyskördade och skurna i bitar serverade med tacosås att doppa bitarna i är det perfekta tilltugget en vacker sommardag. Tro mig, vi hade 5 gurkor med oss från Charlott och alla gick åt!
Dagen började annars med att reparatören till diskmaskinen gjorde entré i mitt kök och döm om min förvåning när den ”hade lagat sig själv!” Det är det jag säger, det är något egendomligt med tingen nuförtiden……
Blev försenad till mötet med härliga Johanna från Gastromax, som tillverkar köksverktyg, kastruller och pannor. Som tur var blev hon också försenad och jag smet in på Zara och hittade en fin svart blus på rean!
Johanna och jag skulle ägna oss åt lite spionage. Vi har framtidsplaner på ett jätteroligt samarbete och har skissat fram olika idéer. Vi blev väldigt glada när vi inte hittade något av det vi hade tänkt oss i vår kollektion, det kommer att bli toppen, snyggt, praktiskt och originellt!
Däremot hittade vi underbara kakformar som vi måste utveckla. Vi köpte oss var sin!
Johanna och jag med våra nya formar i påsen!
Johanna köpte en svart och jag den här!
Kan knappt vänta tills den fylls med min Tigerkaka!
TIGERKAKA
Randig, saftig och god!
200 g smör
2 dl strösocker
2-3 msk vaniljsocker
3 ägg
80-100 g syltade apelsinskal, (kan uteslutas eller riv ner skalet av 1 apelsin)
Saften av 1 apelsin
5-6 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl kakao
Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt äggen, ett i taget. Därefter de syltade apelsinskalen, (eller rivna skalet) och saften.
Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt blandningen omväxlande med grädden.
Klicka ut drygt hälften av smeten i en smord, bröad, stor och rund form med pip i mitten. (formen bör vara 2 liter)
Blanda kakaon i den resterande smeten och rör om. Klicka den mörka smeten över den vita. ”Kratta” runt med en gaffel så smeten blir tigerrandig.
Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter. Stjälp upp och njut!
Därefter skulle vi äta lunch! Och eftersom hon inte bor i Stockholm måste jag ta henne till den bästa krogen. Med risk för att bli tjatig blev det Zink grill igen!
Kära Peter! Du har gjort ett underverk! Det var lika gott idag!
När vi sitter där kommer dessutom Thommy och flickorna för att äta lunch……..
Ärenden och ärenden följer på eftermiddagen, (blev stoppad 5 gånger av glada människor som lagat min mat! Kul!) och ikväll kommer äntligen William hem!
heter det ju, men nu skulle jag vilja säga teknikens vidunder! Kanske är det mig det är fel på, jag kan inte minnas någon apparat som jag köpt på senare år som fungerat som den ska direkt, mobiltelefoner, platt-tv, digitalboxar, playstation……och nu mobila bredband! Jag kan knappt skriva ordet efter att ha tillbringat timmar med Rickard i butiken där jag köpte det…….han talade till slut med både Apple och Microsoft i telefon! Det är fortfarande inte löst………
Jag går till apoteket medan du håller på sa jag till slut…och gjorde också så men smet också in på bokhandeln!
Det är inte så ofta jag kan rekommendera en kokbok jag inte själv skrivit med gott samvete,, (skratt) inte heller säga vem som är min förebild, (skratt igen!) Jag känner visserligen ett ”släktskap” med några få! (tredje skrattet!)
Jag beundrar Anna Bergenström för sitt gedigna och jordnära arbete, jag har till och med många gånger tänkt att min framgång med Rosendalsboken borde hon kunnat gjort tidigare!
Nigella, jag gillar inte alls hennes mat men hu så sensuell hon är, hur gör människan? (vill vara lika snygg när jag far runt i mitt kök!)
Men sedan kommer min ”bror”! Jag vet precis vad han ska ta som nästa ingrediens då han lagar mat, vi har exakt samma smaklökar, vi tycker om samma ingredienser, vi har samma förhållande till matlagningen i sig och vi tycker samma saker är viktiga och värda att framhålla. Vem är han? Jo Jamie Oliver.
Jag skildes från mitt exemplar av ,enligt min mening hans bästa bok när jag gav den till Charlott och Lennart som tack för vårt besök och idag köpte jag mig ett nytt exemplar!
Bläddrade lite förstrött igen och fastnade för den grillade makrillen, kanske för att jag inte har min sedvanliga västkustsommar utan far runt och ska bada i Östersjön!
Hör bara;
”Skär med kniv 1/2 cm djupa skåror i fiskskinnet på båda sidor. Gnid in fisken med olivolja och salta såväl in- vändigt som utvändigt. Stoppa in en rosmarinkvist i varje fisk.
Lägg fiskarna på grillen, i grillpannan eller i ugnen. Tillaga dem ett par minuter på varje sida- de ska vara knapriga och ha fin färg med vackra ränder från grillgallret. Lägg dem sedan ytterligare en minut på magen så att de säkert blir tillagade helt igenom.”
Viva Jamie! kunde inte skrivit det bättre själv! (fjärde skrattet!)
Ett par sidor senare… Smultronchampagne!
Ingredienser, (något avskalat från mig)
Ett myntablad
3 stora nävar smultron
En flaska champagne
Lägg myntabladet och smultronen i en sil. Pressa smultronen genom silen ner i en bunke med baksidan av en sked, (vi vill ha saften!) Förvara i kyl fram till serveringen.
Fördela smultronpurén i 6 champagneglas. Fyll på med champagne och njut!
”Hemma hos Jamie”
Och nu när jag tittar igen, har han inte gluttat lite i min Rosendalsbok? (femte skrattet!)
Och om det är så, hur kul är inte det?
med näckrosor och loppisfynd!
Näckrosorna ”lever”! Och mina blå rosenkoppar är bedårande från loppisen. Men mest glad är jag över att jag hittade några små kakformar som jag skall ge till min vän Anna Fleberg så hon kan göra sina underbara konstverk av dem!
Det bästa med att resa bort är ändå att komma hem!
Vår sista dag hos Lennart och Charlott tillbringade vi vid sjön. Vi badar, ror och plockar 4 näckrosor som nu ligger i en väl fuktad plastpåse här på tåget….de skulle absolut med till Stockholm!
Rakel hittar Evas roliga badmössa!
Lennart ror runt sjön med flickorna..
De plockar 4 näckrosor, jag får 2 och Thommy 2…
Vi äter en härlig lunchmiddag på terrassen med rester av allt det goda vi ätit under dessa tre dagar, dricker rosévin och får bondkakor till kaffet…vädret är soligt och utsikten formidabel samt sällskapet det bästa, det kunde inte vara bättre!
Vi packar ihop i torpet, mäter oss och ritar in på dörrkarmen hur långa vi är som vi brukar och flickorna håller på att dö av skratt när det visar sig att Thommy har krymt sedan förra mätningen!
Lekstugan
Torpet..
och nu sitter vi på tåget på väg till Stockholm!
sa Rakel när hon skötte morgonbestyren åt familjen. Allt är lågt som i ett dockhus i torpet, hur korta var folk förr i tiden egentligen?
Rakel gör härliga mackor på hembakta tekakor, en god bulle slinker också med. Vi andra pinglar med en liten klocka och hon serverar oss en efter en!
Sedan vill hon diska….
TEKAKOR
100 g smör
½ liter mjölk
50 g jäst
1,1 dl strösocker
1 tsk salt
ca 1,6 liter vetemjöl
Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37-40°. Lös jästen i vätskan och blanda i resten av ingredienserna. Arbeta samman till en lagom fast deg. Låt jäsa ca 30 min.
Ta upp på bakbord och forma kakor, nagga och lägg på plåt. Låt jäsa ytterligare en timme. Grädda i ugn ca: 8-10 minuter i 225°.
KANELBULLAR MED VANILJ
5 dl mjölk
50 g jäst, gärna för söta degar
2,2 dl strösocker
200 g mjukt smör
2 tsk salt
2-3 tsk kardemumma
1,1 kg vetemjöl
FYLLNING
100 g mjukt smör
3 tsk kanel
1 dl strösocker
VANILJKRÄM
2 1/2 dl mjölk
1 vaniljstång
2 msk maizena
1/2 msk vetemjöl
4 msk strösocker
1 msk smör
Börja med vaniljkrämen. Koka upp mjölken i en rostfri kastrull tillsammans med de urskrapade fröna och skalet av vaniljstången. Ställ åt sidan att dra åt sig vaniljsmak.
Blanda maizena med vetemjöl och tillsätt äggulorna och sockret. Vispa samman.
Vispa ner lite av den varma vaniljmjölken i äggblandningen. Vispa sedan ner äggblandningen i mjölken. Sätt kastrullen på svag värme och koka upp under vispning. Var försiktig så att det inte skär sig. Tillsätt smöret när krämen har tjocknat. Låt krämen kallna. Rör om då och då.
Blanda alla ingredienserna till vetedegen i en köksmaskin, (då behöver inte jästen lösas först) eller kraftigt för hand, lös då upp jästen först genom att ljumma mjölken. Kör maskinen i ca 15 minuter eller knåda väl tills degen är smidig. Täck över med bakduk och låt degen jäsa ca 30 minuter.
Arbeta samman degen igen och lägg ut den på bakbordet. Dela den i två delar. Kavla varje del på lätt mjölat bokbord till en rektangulär platta. Bred ut smör på plattan och strö över kanel och socker. Rulla samman till en längd och skär den i jämnstora bitar. Lägg bitarna i pappersformar med den skurna sidan uppåt. Låt jäsa under bakduk till ungefär dubbel storlek.
Spritsa en klick vaniljkräm i mitten på varje bulle. Se till så att vaniljkrämen kommer ner i bullen ordentligt. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna på 225° i ca 8-10 minuter. Låt svalna under duk.
Och nu tittar solen fram, kanske ska jag våga mig på ett dopp i sjön?
Morgonen började här! På dasset förstås!
Och här är utsikten!
Och eftersom vädret inte var på topp beslöt vi att göra utflykt! Vi började här!
Jag älskar Loppis, men kanske inte just den här….utan behållningen blev en grön fjäril som Rakel blev kompis med!
Vi åkte vidare, till Tidaholm och här träffade vi Lennart Granqvist som driver Vincontoret Vulkanön och tänk, vi fick egen visning av hans underbara vinkällare! Hit kommer jag att komma tillbaka!
Lennart och jag…
Hans cigarrer…
Hans viner…
Sedan var det fika…
Därefter skulle vi hitta ett slott till Thommy och hans Fröken Julie projekt. Vi hamnade på Almnäs slott. Ingen var hemma… men när vi klivit runt på ägorna ett tag, (jag skämdes lite!) och frågat tillräckligt många kom Jeannette, en av syskonen som är verksam i slottet och visade oss runt, generöst, mycket generöst! Hon var extremt trevlig och gillade mina kokböcker!
Almnäs från ”privata” sidan mot Vättern
Thommy blev överförtjust! Sedan köpte vi underbara ostar från deras egen tillverkning och jag ser mycket fram emot mejeriet som snart ska bli klart! Hit kommer jag att återvända med eller utan Julie!
Hemma igen….Vätternröding med Lennarts sås gjord på gräddfil, löjrom och hemodlad dragon, mmmm! Och det tål verkligen att nämnas om igen, dragonen var viktig!
Ostarna från Almnäs och gott rödvin….
Hallon, glass och småkakor avslutade en härlig dag…..vi promenerar hem till torpet!
8 juli - 2008 | 2 kommentarer
Väl framme efter en orolig tågresa. Beata blev åksjuk ett par mil före Skövde, stackars liten!
Allt glömdes dock snabbt när vi kom fram till Sjötorp. Här hade Charlott och Lennart dukat för samvaro i växthuset!
Beata kliver in….
Bland dignande tomater, gurkor, persikor, druvor och basilika bjuds vi på Champagne och snittar….
Persikorna mognar….
Druvorna har en tid kvar…..
Därefter serveras en omelette med fylld med rikligt av ost och egenodlad basilika…mums!
Till kaffet får vi Drömtårta, bakad efter mitt recept i min första kokbok, Rosendals trädgårdskafé…tänk jag hade glömt hur god den är! Just så ska den göras med mer smörkräm än kaka! Kanske ingenting för nutidens dieter men hu så gott!
3 ägg
1 1/2 dl strösocker
Knappt 1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
SMÖRKRÄM
150 g smör
3 1/2 dl florsocker
2 äggulor
1 msk vaniljsocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt potatismjöl, kakao och bakpulver.
Bred ut smeten på en långpanna klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan på 200° i ca 15 minuter.
Pudra kakan med strösocker och vänd upp den på en plåt med bakplåtspapper, låt svalna.
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt äggulor, florsocker och vaniljsocker. Rör kraftigt till en luftig smet. Bred smeten på den avsvalnade kakan och rulla ihop från långsidan genom att ”dra” i pappret.
Förvara i kyl eller frys den lätt. Skär i tjocka skivor och njut! (Kakan kan bakas flera dagar i förväg frysas och med fördel serveras kall)
Till middag blir det kött med ljuvlig kantarellsås, jordgubbar, ”glömd maräng”, grädde och glass!
En god natts sömn i torpet ……….
Så var vi på väg igen, med tåg till Charlott och regnet öser ner utanför fönstret……
Men Rakel är glad ändå!
Men det är inte jag! Skaffade i fredags ett mobilt bredband för att jag skulle kunna blogga under alla resor, men som det tycks vara med det mesta nuförtiden så fungerar det inte! Trots att jag var i butiken och klagade igår och blev då lovad en manuell igångsättning…..Skäms Tele 2!
Fungerar inte!
Som tur är finns kuponger att köpa i tågets bistro!
Med en aning dåligt samvete, nyduschad, ombytt, lite lycklig, röda rosor och choklad, till mig!
Jag har svårt för avsked, om än de som är endast för några dagar! Och när jag satt nerbäddad i höstens skördar vid datorn kom jag på att jag måste så ny sallad! Min sista skörd gjordes till lunch!
Min sista skörd….
Jag har ett salladsland där allt är mer organiserat men så har jag en stor kruka utanför köket där jag också sår salladsblad. Ibland har jag nämligen varken tid eller ork att gå iväg och skörda, vill bara öppna dörren och ha allt där. Man blir sjukt lat av att ha en stor trädgård…..
Nu har jag nästan ätit upp all Rucola i min kruka och odlar efter samma princip som i mitt land, med två veckors mellanrum då täcker det behovet hela sommaren…..
Dessutom började jag fundera över att jag kanske borde ägna mig mer åt maten i mitt bloggande än eventuellt förälskade Baroner?
Eftersom jag då fick dåligt samvete kommer här ett härligt recept på
SMÖRKRÄMSTÅRTA MED VINBÄR OCH HALLON
En tårta som är både söt och syrlig!
2 1/2 dl vetemjöl
100 g smör, kylskåpskallt
1-2 msk vatten
TILL KAVLING
Strösocker
TOPPING
150 g smör, rumsvarmt
2 dl florsocker
2 äggulor
TILL GARNERING
3 dl röda vinbär
1 dl hallon
Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt vattnet och blanda raskt ihop till en smidig deg. Låt vila i kylskåp ca 1 timme.
Strö ut strösocker på bakbordet. Kavla ut degen till en rundel. Placera rundeln på en plåt med bakplåtspapper. Grädda botten på 225° värme i ca 8-10 minuter eller tills den fått fin färg.
Rör ihop smör och florsocker till toppingen. Tillsätt äggulorna. Bred ut toppingen på kakan, ställ svalt. Garnera med vinbär och hallon precis innan serveringen.
Gårdagen bestod mest av storstädning, skönt för här var verkligen rörigt. Sedan var det dags för William att packa fotbollsbagen igen. I morse åkte pojkarna till Dalarna för att spela Dalecalia cup och jag saknar honom redan!
Förväntansfulla Djurgårdare på Stockholm central i morse!
Vi blev också, till barnens stora förtjusning hundvakter i går. En hund står högt upp på önskelistan hos alla i familjen utom för mig. Jag är livrädd för fler åtaganden i form av mer ansvar och måsten och är rätt så övertygad om att det blir jag som får ta huvudansvaret för vår eventuella hund!
Då är ju lånehundar att föredra! Och mycket riktigt, Douglas hade inte en lugn stund, fick springa efter pinnar och bollar i timmar tills han resolut bara gick och la sig under bordet i vardagsrummet och somnade!
Han vaknade inte förrän jag stekte fläskfilé och stod tätt intill mig vid spisen och väntade på att jag skulle tappa en köttbit på golvet. Vi beslöt att ge honom hans middag. Sedan fick han sitta hos Rakel i soffan….
Efter middagen gick vi en kvällspromenad med Douglas för att sedan lämna honom i hans hem. Allt var frid och fröjd och vi gick och la oss vi med.
Klockan 4 i morse vaknade jag med ett skrik! En räfsa stack in i vårt sovrumsfönster som stod vidöppet, jag är inte särskilt lättskrämd men detta tog andan ur mig!
Hur som helst gick jag upp och tittade ut, och vad ser jag där? Jo, om inte Magnus, Douglas husse, tillika Baron och vår granne, stilig i frack och ber så hemskt mycket om ursäkt men han hittar inte sin nyckel……
Jag fräser åt honom att inte skrämmas så, fick nästan hjärtslag! och går och hämtar den nyckeln vi har till hans hem….Kan heller sedan inte låta bli att fråga hur det kom sig att han blev så sen eller tidig kanske jag ska säga? Bröllopet han varit på var ju på dagen??? Hade han nu äntligen blivit förälskad?…..?…..Roligt i så fall, han är verkligen en toppenkille, både trevlig och charmig och jag fattar inte att han går fri!
Söndagen har jag sedan ägnat åt höstrecept. Hade förträngt ett jobb för en matbilaga som måste plåtas i slutet av juli…….jag dyker ner i höstens fröjder…..
Imorgon reser vi utan William till hans Gudmor Charlott som bor i Skövde, i Skultorp närmare bestämt. Här blir det några dagar i ett torp med utedass!
5 juli - 2008 | 4 kommentarer
Vårt besök på Värmdö hos Agnes och Samantha var underbart! Första kvällen var vi 7 vuxna, 6 barn och 4 hundar!!
Agnes och Samantha
Efter ankomsten var det full fart!
Middagsdags! Vi ska grilla lammracks och jag får till uppgift att göra marinaden…det blir min vinnare, lika delar olivolja, balsamvinäger och soja. Krydda upp med vitlök, färska örter, salt och peppar……
Beräkna minst 2 kotletter per person, någon äter både tre och fyra stycken…
Barnen stryker runt vuxenbordet! Klart, eftersom här finns de goda snittarna och blinierna!
Sedan grillades det! Och tillbehören var enkla, sallad och nykokt färskpotatis. Hur gott som helst!
Och just när Agnes konstaterar att vi är utan dessert, kommer Thomas med en uppfriskande Blåbärssmoothie!
Jag gissar,
Blåbär
Glass
Lite mjölk
Ev. socker
Kör allt med stavmixer och häll upp i glas. Alla blev nöjda!
Hemfärd för de som anlände med båt och vi andra fick en god natts sömn.
Vaknade till strålande sol! Och tänker att jag borde bada….jag älskar att bada men saknar saltet i västerhavet….alla, nästan alla badar utom jag!
Lunch!
Hamburgare och nya gäster! Birgitte och Liv blir hämtade med båt av barnen, så nu är vi 11 till lunch…
11 HAMBURGARE
1300 g nötfärs, (kunde varit lite mer….)
3-4 msk dijonsenap
1 msk provencalsk kryddblandning
Salt och nymalen svartpeppar
TILLBEHÖR
Sallad
Lök, mycket! barn gillar lök!
Tomatskivor
Extra senap
Bröd
TILL GRILLNING
Glaze eller olja
Blanda samman färs, senap och kryddor. Forma burgare. Pensla med Glaze eller olja och grilla några minuter på varje sida. Servera med sallad, lök, tomatskivor, bröd och extra senap.
Lite lek, samvaro, glada minnen och champagne!
Och middag igen….
KYCKLING I PANNA MED MAJS OCH FÄRSK VITLÖK
Vi var 11….
3 kycklingar, styckade
4 majskolvar
3 röda lökar
1-2 hela färska vitlökar
2 buljongtärningar
3-4 glas vatten
Kryddor, färska och torkade
Stycka upp kycklingen i delar. Skär majskolvarna i bitar, klyfta löken och lägg ner alltsammans i en stor panna tillsammans med alla vitlöksklyftor. (eller bryn i en stekpanna och lägg över i en långpanna)
Tillsätt buljongtärningar och vatten och efterstek i ugn på 225° tills kycklingen är klar. Fyll eventuellt på med mer vatten under tiden.
Servera med färskpotatis och sallad.
En chokladbit till kaffet!
Sedan kördes Birgitte och Liv hem av barnen…..
God natt!
Ytterligare en fin morgon och väl hemma inser jag att allt blir stressigt! Ska hämta mitt mobila bredband…..och läsa alla mail….se till att William har allt inför nästa cup som han åker på på söndag och Thommy och jag ska iväg på galapremiären av Mamma Mia…vad ska jag ha på mig?
Det blev den här!
Och det var en härlig film och tillställning! Storartad och lyckad, vi i publiken sjöng, tjöt och klappade om vart annat….och visst, de stora stjärnorna var också där….
Idag ska familjen göra en utflykt på ett par dagar till Värmdö. Här bor goda vännerna Agnes och hennes dotter Samantha. Agnes är en tjusig kvinna som var 60-talets Kate Moss. Hon är fortfarande lite arg på Thommy eftersom han förstörde för henne den gången hon höll på att få ihop det med Mick Jagger…..
Nu är jag alldeles övertygad om att det är så! Allsång på Skansen, vilken grej! Vilken gemenskap! Vilken stämning! Att människor i alla åldrar, av olika klass och kön kan förenas på detta vis, det är helt fantastiskt, helt enastående!
Här är vi innan sändningen börjar!
Här är de andra 20 000!
När sedan Sanna Nielsen och Magnus Uggla värmt upp oss visste flickorna inga gränser då det var dags för EMD att entra scenen, och allt blandat med allsånger av Taube, Viva Espana, Goddag goddag…..Anders Lundin med mera!
Efter ett kraftigt regn över Kungliga Djurgården skiner solen åter! Och vilken tur! För nu ska barnen och jag ge oss iväg på Allsång på Skansen! Roligt, härligt, musikaliskt och kul!
Så var jag då äntligen klar med underlaget till den Värmländska kursen i Augusti. Lite tacksam är jag faktiskt mot Margareta som tvingade mig att göra om hela min ”vanliga” förädlingskurs till en kurs helt baserad på Svenska råvaror, allra helst egentligen just Värmländska! Jag har länge haft dessa tankar själv men det har liksom inte blivit av då alla varit nöjda med ”min gamla vanliga” kurs som visserligen haft en hel del av våra Svenska frukter, grönsaker och bär som bas men här fanns också en del mer exotiska inslag!
Det är något fräscht med förnyelse och nu ser jag mycket fram emot att inleda en ny riktning på mina framtida kurser. Vi bör ju också i dessa dagar främja vårt Svenska matarv och fundera över om vi verkligen behöver de importerade frukterna och bären!
Ett litet smakprov kommer här på något av det Svenskaste som finns, för som Almkvist sa;
Ty Sverige endast Svenska krusbär har!
KRUSBÄRSMARMELAD MED KANEL
2 l krusbär
1 dl vatten
1 citron, saften
8 dl strösocker
5 kanelstänger
Skölj och snoppa bären. Lägg dem i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt koka under lock i 15 minuter.
Mosa bären lätt, inte helt. Tillsätt citronsaft, socker och kanel. Låt koka ytterligare 20 minuter utan lock till en fastare konsistens.
Skumma noga och ös upp på väl rengjorda heta burkar. Förslut.
Annat typiskt Svenskt så här års är ju både Fläder och Jordgubbar. Dessutom passar dssa smaker förträffligt tillsammans, både i sylter, kakor och saft. Detta enkla knep att låta ett par fläderblommor koka med i jordgubbskoket ger väldigt fin flädersmak åt gubbarna!
JORDGUBBSMARMELAD MED FLÄDERBLOM
En fläderblomma i koket ger ny smak!
3 liter färska jordgubbar
1 liter strösocker
2 stora fläderblommor
Snoppa jordgubbarna och lägg dem i en gryta varvat med sockret. Lägg i fläderblommorna och låt allt stå och dra i en timme.
Hetta upp grytan långsamt och rör försiktigt då och då så sockret smälter. Koka sakta i ca 5-10 minuter.
Ta grytan från värmen, skumma och ta upp fläderblommorna.
Ös upp marmeladen på väl rengjorda burkar och förslut.