Recovery eller återställare på ren svenska kan ju vara både och, idag var det mer än och!
Sofia och Elias har gift sig i dagarna tre och avslutade idag med en brunch på Stora Sjötullen, vårt grannhus. De bor i Hongkong till vardags så att det valde att ha en brunch på Djurgården just idag, med tjejmil och allt var ju omöjligt att förutse i deras planering! Men allt löste sig till mer än på bästa sätt, gästerna anlände från Nybrokajen med båt som ju var enda färdmedlet hit till Blockhusudden idag. Att båten sedan kunde lägga till precis nedanför Sjötullen var ju inte annat än succé, inte minst för gästerna från utlandet.
Och hur absurt blev det inte egentligen när vi gäster trängde oss på tvären igenom flödet av fantastiska joggandes tjejer, med ett champagneglas i handen ….de var ju alla hur törstiga som helst, det såg jag!
De nygifta tu, Thommy och jag, ogifta…
Och Brunchen, Maten var fantastisk! Varmrökt lax, god sås, potatissallad, bedårande knyten av minisparrisar draperade med parmesanost, en rejäl parmaskinka att själv ta sig an, goda ostar, en makalös spettekaka och en vacker bärdessert….Kunde inte ha gjort den hela bättre själv! Och faktum var att en kvinna utbrast när hon såg mig;
Åh, det är som i bibeln, de har sparat dig/det bästa till sist! (nu var det ju inte jag som lagat maten men bara att hon tänkte så var ju helt fantastiskt, och gjorde mig hur glad som helst!)
Parmaskinkan
Spettekakan
Och bärdesserten
Sedan kommer det ju till presenterna, och titta här vad som lyser upp! Skratt!
Min dedikation var;
Sofia och Elias, Härmed lovar jag er ett långt, lyckligt, kärleksfullt liv med massor av god mat!
Hoppas jag får rätt för de är dem sannerligen värda! Tack så jättemycket för en urtrevlig söndag!
En tripp till stan med flickorna var utlovad. Jag hade ändå ett stort ärende att ordna med Williams busskort på SL. Jisses, det var hundra nummer före mig i kön och när jag står där med tre otåliga små damer som vill ”gå på stan” så dör jag nästan när jag läser på en lapp på väggen att ”busskortet måste vara ifyllt på båda sidor även om det bara ska uppdateras till ett fullt kort som gäller kvällar och helger”! Jag tittar på Williams kort, icke ifyllt och jag rusar fram och undrar om det är någon idé att jag står här i en timme till? Snälla, snälla damen säger det ordnar sig…jag löser det åt dig och det gör hon!
Sedan ska det tittas och shoppas skor, klänningar, blusar, smink!? ett besök på BR och gud vet vad….efter 4 timmar vill jag bara hem och så blir det, hem och städa ”lillehuset” men ett stopp för att handla mat.
Nu skulle det bli gjort! Städa i ”lillehuset” som vi kallar vårt förråd. Vi är olika Thommy och jag….När jag letar efter en sak, hittar den, plockar ut den så återställer jag ordningen efter mitt letande. Det gör inte han! Och nu är botten nådd!
Jag räknar till 32 fotbollar! (hur många bollar kan man ha???) 9 badmingtonracket, 5 värdelösa häcksaxar och en fungerande…..och hur mycket annat jox som helst! Jag har att göra helt enkelt!
Ett typiskt exempel på samling av skräp, lite trasigt glas, en fot från ett vackert fat jag inte velat slänga och en kastrull som antagligen åkte ut när vi filmade…..
Men det blev bra till slut!
Flickorna drabbas också av någon sorts städmani och vill att allt som har med dockor att göra ska flytta ut i lekstugan för de vill ha ”rent och fint” på sitt rum! Rätt bra idé tycker jag, det enda felet med hela grejen är att när de städat ut dockorna, jag sopat rent i lekstugan ”orkar” de inte flytta in där! Jag slänger in allt som har med dockor att göra i den nystädade lekstugan! Här går gränsen, jag kan ju inte stå och leka med dockor i en lekstuga!!!
Och nu är jag stressad, vi ska ha middag och Thommy har förbjudit mig att ”lägga ut den här kvällen på bloggen”……..
Produktionsbolaget Titan television som gjorde ”Monikas mat” med mig hade inflyttningsfest i nya, fina och ljusa lokaler med fönster!! De hade faktiskt inte ett enda fönster i sina förra lokaler! Men nu har de tagit in ljuset med råge och dessutom fått en härlig takterass med hänförande utsikt över Stockholm! Grattis!
Det blev kära återseenden med Jonas, Per, Jacob, Anna, Malin, Niurvi, Henric, Petra, (hoppas jag inte glömde nämna någon nu som känner att den borde nämnts!) och så Anette och Thomas förstås! LjudHasse? Vi saknade dig!
Det bjöds på generös Thaibuffé med goda såser, särskilt plommonsåsen! Den var riktigt god! Och så tillhörande dryck förstås!
Beata ville inte riktigt att jag skulle gå så jag fick en extra stor kram…
Väl där träffade jag Petra, SminkPetra som kom hem och gjorde underverk med mitt ansikte varje morgon då vi filmade! Skulle kanske bett henne om hjälp även ikväll??!!
Och vi hade riktigt trevligt! När vi ändå var igång tog vi med oss FotografHenric ner på stan, till Riche. Han behövde komma ut i verkligheten, lyckligt gift småbarnspappa som han är!
Idag hade jag planerat att åka ut till Formexmässan. Det brukar vara hur kul som helst men jag fastnade med ett mail från Laura Gosalbo som driver ett gastronomiskt institut i Barcelona www.gastronomiaactiva.com. Ett gediget frågeformulär om hela min hållning till mat, mitt yrke, åsikter och erfarenheter….Jisses vilken tid det tog, hela förmiddagen! Men det var väldigt nyttigt att verkligen tänka efter och formulera mig varför jag tänker som jag gör, varför jag gör vad jag gör, finna svar på frågor jag aldrig ens tänkt på och på engelska dessutom!
Hur som helst ska detta samlas i en bok och eftersom hon intervjuat kockar från hela världen så lär det bli en både intressant och rolig bok att läsa. Jag är skitstolt över att hon kontaktade just mig!
Och nu ringer Ewa-Marie från Skårsgård på Västkusten och undrar om jag är på Formex för där är hon och vill att vi ska ses! Jag blir jätteledsen att jag inte är där, tycker mycket om Ewa-Marie som har världens härligaste dotter Anna som jag aldrig glömmer!
Men vi ses snart ändå, jag ska ner till Skårs gård i September vilket jag ser fram emot! Jag beodrade henne att gå till Gerberas monter, hälsa på Susanne och skaffa sig lite vacker keramik, alltid något!
Äntligen kom det, receptet på tomatsoppan, i ett brev på posten från Daniel! (uttalas Danielle!) Egentligen skulle jag vilja sätta in brevet som det är för han har en mycket vacker handstil, använder helt underbara ord och där det stavas fel är det så charmigt så det bara inte är sant! Och jag som vet hur passionerad han både låter och är när det kommer till barnen och maten liksom hör honom tala i brevet! Att tala med Daniel är nämligen som att för ett ögonblick förflytta sig till Franska Bretagne! Tack du fantastiska Daniel! Nu kommer det lagas tomatsoppa i hela landet!
TOMATSOPPA MED ALFABETSPASTA
4 liter
2 gula lökar, fint hackade
2 röda lökar, fint hackade
4 vitlöksklyftor, fint hackade
1 dl olivolja
1 matsked ”Herbes de Provence” eller ”Franska kryddor”
50 g smör
200 g alfabetspasta, (mycket liten pasta sort, finns också stjärnor och risoni hälsar Monika!)
Salt och nymalen vitpeppar
500 g tomatpuré (eller 5 kg solmogna tomater, hackade)
5 liter vatten
Hetta upp olivoljan och fräs de fint hackade lökarna tillsammans med kryddorna i en stor kastrull, (6 liter) Stäng av fläkten och låt dofterna sprida sig i hemmet!
Lägg i tomatpurén eller tomaterna. Tillsätt vattnet. Smaka av med salt och peppar.
Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda utan lock i minst 1 timme tills ni får en krämig, mörkare, lite tjockare och smakfull soppa. Det tar lång tid att få rätt smak och konsistens om det inte fuskas med grädde!
Lägg i pastan 20 minuter innan servering och dra kastrullen från värmen. Pastan ”kokar sig själv” i den heta soppan och blir perfekt ”al dente”. Rör om då och då.
Servera med en klick smör i tallriken och eventuellt bröd och ost.
Mission accomplished! Lycka till!
Och förresten den underbara förskolan där Daniel kockar heter Lilla kvikkjokk och kan rekommenderas varmt!
Och ikväll ska jag på stor fest, roligt!
Vaknade, eller tror inte jag någonsin somnade! på vårt lilla vandrarhem som var bra på allt utom sängarna! Jisses vilka sängar, (eller vad man ska kalla det!) Det spelade ingen som helst roll hur jag la mig, ”gropen” i madrassen var där hur jag än låg! Dessutom snarkade någon i sällskapet så högljutt att det hördes ända in i mitt rum!
Frukosten var god och generös, ingenting saknades och morgonen var magisk med fuktig luft, varmt möter kallt och dimman bredde ut sig vackert över åkrarna. Vet inte varför jag älskar dimma så, men det gör jag verkligen…
Mina ”elever” var taggade till tusen och tempot var i värsta Stockholmsfart!
På eftermiddagen får jag någon slags allergichock och nyser 112 gånger i minuten…men alla tar det med fattning…..
Och här är vi klara!
På vägen från Brunskog till Karlstad och tåget nyser jag oavbrutet men känner mig glad och nöjd, det var en bra kurs, de har lärt sig mycket! Och vad säger man? Kunskapen föll i god jord, de var duktiga!
På tåget läser jag mail, bland annat från Williams splitternya Fröken, Elisabeth (som jag aldrig har träffat, kunde till min fasa inte gå på föräldramötet igår )……..att rökning är ett problem i årskurs 7-9 på Williams nya skola!!!???? Och jag som trodde det var helt ute att röka!!!!
Och inte räckte det med rökning, snatterier var också på tapeten! Hjälp! Nu kommer en ny tid!
Nu längtar jag hejdlöst efter barnen, vill bara hem, hem, hem!
Just nu särskilt de som är på min kurs dessa två dagar här i Brunskog, (arrangerad av Hushållningssällskapet i Värmland). Vilka modiga människor, hör bara ett axplock!
En sjuksköterska, gift med en brandman som numera är bagerska med egen vedeldad stenugn och lever efter tesen ”sen får vi se om det bär sig”.
Mannen som kommer från en plats där jorden och leran är hårdare än någonstans på jorden, som startade catering för att all mat var så dålig.
Kvinnan som sedan tre veckor driver Kvarnbackens bär,,,,
Schweitzerflickan som med sin ”gubbe” tog över gården för de fick den av Farfar…
Floristen från Kållandsö som ska bli innovatören i förädlingsköket,,,,,
Tjänstemannen eller kvinnan rättare sagt som hjälper alla andra kvinnor i sitt entreprenörskap men drömmer egentligen om det egna,,,,
Kvinnan med övertygelsen om att det närodlade och ekologiska i alla fall måste vara det bästa!
Kemiläraren med en bakgrund hos Torkans offer, (den egna firman) som är upprinnelsen till det hela tillsammans med den före detta hushållslärarinnan…
Kemiläraren, Stig som är hans namn har haft bråda och hårda tider med att skaffa fram ingredienserna! Värst var det väl med mina Paradisäpplen som bara fanns mogna på kyrkogården…så när Stig beordrat sina medhjälpare att skaffa fram dem frågade de lite försynt om att de måste ”palla på körgårn!”
Då hade han Gud ske lov ordnat fram dem på annat sätt!
Stig och jag..
Och mitt i alltihop får vi besök av en kvinna som bedriver sylttillverkning i Indien!!! och har hört talas om mig,,,nu vill hon delta en stund imorgon,,,,
Ja, listan kan göras lång! Och vid varje sådant här kurstillfälle som jag får uppleva får jag alltid en svindlande eftertanke om hur mycket folk både sliter och har att ge ute på landsbygden! Och vilket mod de har! Att bara våga ge upp en trygghet och satsa på något nytt, vilken grej! Vad har jag att lära dem egentligen?
Kanske är det mitt mod? Skratt!
Jag vågar komma hit från storstaden och dela med mig av mina erfarenheter, stora som små, lyckade och mindre lyckade. Jag kan bjuda på idéer och i bästa fall starta lusten och ge styrka till nya äventyr. Ja, jag både tror och hoppas att de som var här idag hade en bra dag och att de får en ännu bättre dag imorgon kan jag nästan lova, vi har 51 produkter kvar att tillverka!
Och nu känner vi varandra,,, efter en god middag med livliga diskussioner om allt från hur illa skolmaten är till hur trevlig före detta Landshövdingen Ingmar Eliasson är, ligger vi nu nerbäddade här på vandrarhemmet i Brunskog i varsitt rum och längtar efter morgondagen!
God natt!
i soliga Spanien. Kerstin är en god vän från svunna tider. Det var otroligt längesedan vi hade kontakt men då det begav sig träffades vi ”jämt ”. Kerstin var också den person som var den första i min närhet som tyckte att jag var som gjord för att göra Tv. Nu var detta dryga 20 år sedan och inte fråga om ett matprogram utan som väderflicka för Tv 3! Ha,ha!
Vet inte riktigt vad som hände men provfilmningen resulterade inte i att jag fick presentera väder utan jag fick göra en påkostad film om Västerås! Jag åkte båt, badade, satt i panoramabarer, shoppade, besökte Västeråska celebriteter…….roligt och jag kan verkligen säga att jag gjort Västerås!
Hur som helst är det fantastiskt när ”gamla” vänner hör av sig! Var man riktigt nära så plockar man bara upp tråden där man var och det spelar ingen som helst roll hur många år det gått och så känns det verkligen med Kerstin!
Nu odlar hon citroner i sin trädgård och ber mig om ett recept på citronsaft! Kära Kerstin, här kommer ett recept på världens godaste Citronsaft!
2 kg citroner, helst ekologiska förstås
2 kg strösocker
2 påsar citronsyra, (60 gram)
2 liter vatten
1 rejäl bunt färsk mynta
Tvättas citronerna noga i varmt vatten. Skala dem med en potatisskalare. Dela citronerna och pressa ur saften. Blanda skal, saft, socker och citronsyra i en bunke.
Koka upp vattnet och häll det över citron/sockerblandningen. Rör ner en rejäl bunt färsk mynta och låt stå över natten.
Sila saften och häll upp den på väl rengjorda flaskor, ca 5 stycken. Förvara svalt.
Och medan jag fortsätter min resa med tåget mot Karlstad sluter jag ögonen och föreställer mig hur det ser ut i din trädgård!? Men du ska veta att det är en otroligt vacker morgon här idag, dimman dansar likt älvor över de svenska åkrarna!
Som idag när jag kommer till min underbara tandläkare Stefan och hans fin- fina Fru och sköterska Eva och det visar sig att patienten före mig är Per!
Per och jag var kollegor på Rosendal, (han skötte pengarna!) för en hel del år sedan och han är en härlig och rolig kille. Nu var det ett tag sedan vi sågs och jag fick titta och fundera länge på vad som var den största förändringen med honom…..lite längre hår, (han hade knappt något förut!) något smalare, (var inte tjock men har börjat jogga som jag!) och faktiskt något äldre, (han har alltid känts yngre än jag men nu kändes vi jämngamla, Skratt!)
Vi kramades och skrattade gott åt goda minnen tills Eva sa att hon läst på bloggen att jag var mycket noga med tider……
Syster Eva och Per
Medan Stefan lagar min tand ställer Eva frågor om salt, varför använder Ni Tv-kockar alltid flingsalt? Det innehåller ju inget jod som vi så väl behöver…Plötsligt är jag glad att jag har munnen ”full med grejer” för vad svarar man? Flingsaltet är vackrare och en större känsla att använda och i ärlighetens namn har jag inte funderat så mycket över mitt jodintag……
Jag skäms också lite faktiskt….att Eva är mer insatt än jag, i vilket salt som har jod eller inte! Nu vet jag ju att både Stefan och Eva är väldigt mat- och dryckesroade och tur är ju det för plötsligt diskuterade vi inte salt längre utan en vinprovning de skulle på!
Hem till kontoret, lunchsmörgås med ost och kaviar som pålägg…Kollar igenom kursmaterialet och funderar över gruppindelningar för morgondagens kurs i Brunskog, vi har väldigt många recept och inte mer än ett tiotal deltagare så det gäller att alla har flinka fingrar! Skickar recept till Hanna-Sofia på Tv 4´s receptsajt, recept.nu, oroar mig lite för hur allt ska gå här hemma med barn, körningar och annat när jag är borta, (Thommy har inget körkort!)…….
Söker Daniel angående receptet på Tomatsoppan, men han var med förskolan på Skansen! Blir plötsligt sugen på soppa till middag och bestämmer mig för att göra min Franska ”bondsoppa”, en rustik grönsakssoppa som även går hem hos barnen!
FRANSK GRÖNSAKSSOPPA MED PISTOU
Underbar bondsoppa. Ibland serverar jag några skivor parmaskinka till. Ett gott bröd och ost hör till.
3 morötter
3 potatisar
200 g haricots verts
200 g gröna frysta ärtor
1 zucchini, ca 300 g
3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
2 selleristjälkar
3 msk olivolja
1 msk smör
2 1/2 l höns- eller grönsaksbuljong
2 lagerblad
3 kvistar timjan
1 burk körsbärstomater, 400 g
250 g pasta för soppa, i liten i storlek, t ex. risoni, stelle eller bokstäver
PISTOU
100 g basilikablad
2 vitlöksklyftor, krossade
Knappt 1 dl olivolja
Salt och peppar
TILL SERVERING
Gott bröd
En bit parmesanost
Börja med pistoun. Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra. Täck med plastfolie och förvara svalt.
Skala morötterna och potatisarna. Dela morötterna i slantar och potatisarna i klyftor. Dela zucchinin på längden och skär även den och sellerin i sneda skivor. Grovhacka vitlöken. Skala och grovhacka den gula löken.
Hetta upp olja och smör i en stor gryta. Fräs löken mjuk utan att den tar färg. Lägg i morötter och potatis och rör om. låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt buljongen och koka upp. Låt sedan sjuda 7-8 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka. Rör ner haricots verts, ärtorna, zucchinin, sellerin, tomaterna, kryddorna och pastan. Låt koka ca 4 minuter tills pastan är klar.
Rör ner pistoun och servera med flisor av parmesan och ett gott bröd.
som förgyller stunder i livet!
Ett telefonsamtal från en god vän, ett ett-årskalas, min bästa vän som äntligen är gravid mår bra och har gått upp 10 kilo!, kommentarer på bloggen, ett par matchsegrar i fotboll, bra väder, en fin bukett från trädgården, planering av en rolig middagsbjudning, en joggingtur, ett brev från Stadsmissionen och Informationsförlaget med en förfrågan om att medverka i en bok till förmån för de hemlösa, barnen trivs i skolan, William har fått nya kompisar och en tjej, (tror jag!)…….
min nyskördade buket…
Just när jag såg allt lite mörkt började jag fundera över helgens händelser…och se de var ju inte så dumma ändå, riktigt bra till och med! Det gäller väl bara att se och ta tillvara på allt som händer och inte bara låta det ”flyga förbi”!
Och eftersom jag nu börjar känna ”något” kyliga vindar i sommarsolen blir det ikväll en härlig Spagetti med köttfärssås som är riktigt kryddig och har ”tacosmak”, då vet jag att barnen blir glada! (Och jag gör lite extra så de har nu när jag ska resa iväg och jobba i Karlstad!)
1 kg nötfärs
3 msk olivolja
1 stor gul lök, fint hackad
500 g krossade tomater
2-3 msk tomatpuré
En skvätt vatten
1 buljongtärning eller skvätt fond
1 påse tacokrydda
Ev, 1-2 vitlöksklyftor, pressade
Hetta upp oljan och fräs löken mjuk på inte alltför hög värme utan att den tar färg. Tillsätt nötfärsen och bryn.
Häll på tomater, tomatpure, en skvätt vatten, buljongtärning eller fond, tacokrydda och eventuellt pressad vitlök. Låt puttra i ca 20 minuter.
Servera med pasta, grönsallad och färskriven parmesan.
Rakels portion..
Nu ska vi äta! Och även Julia ville ha mat….
Och detta blev kvar! Hmmmm……Vad ska de nu äta på tisdag?
till en vad jag kallar ”ordna till dag”. Har sovit jätte, jätte dåligt, kastat mig av och an , funderat, hit och dit över stora och små saker, viktigt och oviktigt, framtiden, barnen, Gud vet vad!
Allt går i alla fall inte att lösa nu, ”allt ordnar sig, det vet vi ju” som en god vän till mig brukar säga och jag hoppas innerligt att hon har rätt!
Inte så lyckat egentligen för mina ”ordna till dagar” är rätt viktiga. Jag styr upp sådant jag glömt, svarar på mail som fått vänta, tvättar en, två , tre och annan maskin, ringer samtal, får besök tack och lov!
Anna kommer! Anna Fleberg vill så klart ha sina kakformar jag köpt åt henne på loppisar i sommar, plocka hem dem, göra vackra saker av dessa enkla formar, vi får se allt till jul! Viva Anna, du är en energispruta utan dess like! Jisses Anna, skulle tagit en bild på dig!
Recepten från gårdagens fotografering ska korrigeras och skickas iväg, Blir gjort!
Förra veckans fotografering kommer in med frågor, besvaras!
Brunskog, (Kursen i Värmland nästa vecka) hör av sig med det mest välplanerade kursprogram jag sett under alla mina år och undrar faktiskt en sekund om det är mitt underlag som gett liv åt detta kompendium!! Läser igenom och vill skicka ett mail som tack för fint arbete, datorn krånglar, mailen har hängt upp sig!
Men i dessa tider då jag har ”svansen” som jag kallar mitt portabla modem, löser det sig via webmail…….tror jag…upptäcker snart att jag kan ta emot men inte skicka mail med ”svansen”…varför fungerar allt så dåligt idag?
Kommer plötsligt på att biblioteket hört av sig med ett hotfullt papper om icke återlämnade böcker….Hmmm, det har ju varit sommarlov! Och var är böckerna? Hittar dem till slut……
Flickorna ska på kalas imorgon, Hanna och Cordelia fyller 1 år! Tvillingflickor som fått två stora tvillingsystrar i Rakel och Beata… Slår in fina tröjor som jag köpte tillsammans med Beata häromdagen…
William ringer, vill sova borta och det vill inte jag! Vi har lite tjafs, han vinner! Men aldrig mer kan du vinna över mig, säger jag ….och tror knappt på det själv!
Vi ska ha marulk till middag, en av få fiskar som går hem här för den smakar kött! Inte undra på att jag alltid äter fisk på restaurang….
Jag lägger marulken i lite rapsolja och örter..
Grillar den i grillpannan, salt och peppar. Fräser kantareller, kokar potatis, gör sallad….
och så här glad blev Rakel!
Och desserten, jag avslöjar väl receptet då! En rest från igår, gudomlig paj på sommarens bär!
Dålig bild! Men det är för att ni inte ska se för mycket av sommarmaten 2009!
LJUVLIG BÄRPAJ MED HAVRESTRÖSSEL
Sommarens godaste bär i en superenkel paj, som variation kan man riva över vit choklad som får gratineras de sista fem minuterna av gräddningstiden!
BOTTEN
4 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1 msk bakpulver
150 g smör, rumsvarmt
1 ägg
1 1/2 liter färska blandade bär tex vinbär, hallon, björnbär
STRÖSSEL
1 1/2 dl havregryn
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
50 g smör
TILL SERVERING
Lätt vispad grädde
Blanda mjöl, socker och bakpulvret i en skål. Rör ner smör och ägg.
Tryck ut degen i en smord form, ca 24 cm i diameter och lägg bären i formen.
Blanda samman havregryn, socker och vaniljsocker. Smält smöret och rör ner det i havregrynen.
Smula massan över bären och grädda pajen på 200° i ca 20-25 minuter.
Servera pajen med lättvispad grädde.
Ja så har jag tagit ett kliv in i framtiden! Idag har jag gjort ett sommarreportage inför nästa sommar och det känns alltid lite ”mysko” med så lång framförhållning. Jisses! jag vet ju inte ens om jag lever då!
Jag brukar akta mig för så långsiktiga projekt, inte minst för att jag är ”en aning rädd” att missa något roligare! Ha! Men detta funkade ju eftersom det gjordes nu och maten håller nog ett år till!
Eller vad sägs om;
Grön soppa med örter
Camembertfyllda filoknyten med Balsamicohallonsås
Vildörtsallad med jordgubbar
Räkor och avokadokulor med mangosås
Beta med feta och pesto
Grillspett med tonfisk, lax, marulk, citron och färska lagerblad
Ugnsbakad färskpotatissallad, krämig
Ljuvlig bärpaj med havreströssel
Det var gott, väldigt gott till och med men tyvärr kan jag ju inte lämna ut recepten förrän nästa år! Skratt!
Men en liten glimt kommer här med mina fina grannar, Torgny och Marita samt Hanneke som var fotografen under dagen! Och den skarpsynta kan ju titta noga i faten!
Och nu måste jag ge mig av på föräldramöte!
Dagen började med en joggingtur som vanligt, sedan hade jag ett avtalat möte med Anticimex här hemma. Ett djur gör mystiska stora gropar varje natt i min vackraste rabatt..det hade jag kanske kunnat leva med om de bara inte tar död på mina rosor……men sedan lägger djuret ett visitkort i form av högar med sin avföring! Hur läskigt som helst!
Jag har visat ”hålet” för flera trädgårdsarbetare och ingen har kunnat förstå vad det är för djur. Till slut ringer jag Anticimex och där skrämmer de upp mig till tusen;
-Det är typiskt råttbeteende säger människan i luren. Råttor! Jag är inte särskilt lättskrämd men råttor tycker jag är riktigt läskigt! Visst har vi haft ovanligt mycket möss i trädgården i år, det har jag sett. Har till och med ibland funderat på att gå med på Rakel och Beatas högsta önskan om att skaffa en katt….fastän jag är livrädd för att få en syssla till här hemma! Men när jag sprungit runt här halva kvällen häromdagen för att få ut en liten musstackare som sprungit in var jag nästan där!
Så kom då Bengt från Anticimex och bara slängde ett öga på de fyllda hålet för dagen och sa;
-Det där är absolut ingen råtta! Och när jag berättat vad ”mannen i luren” sagt när jag ringt sa han att han nog antagit att både hålen och avföringen var mindre, ALLA överdriver när de ringer till oss! Men vad det här är? Ja, det vet jag inte, har ingen aning!
-Men, sa jag utan att egentligen veta vad jag skulle säga., ville ju liksom inte släppa honom nu när han var här…
-Jag hör hur det springer i väggen också nästan ropade jag…
-Ring en jägare, de brukar vara bra på sånt här sa Bengt.
_Jag ringer jägmästaren Henrik på KDF och han lovar komma och titta, det är bara det att jag vill att han kommer nu! Det kan han inte men lovar höra av sig. Snart ringer han faktiskt tillbaka och meddelar att han gjort vissa eftersforskningar och är nästan säker på att det är en grävling. En grävling?! Det var ju skönt, en grävling kan jag stå ut med bara den slutar gräva och bajsa i min vackraste rabatt!
Hur som helst fick jag Bengt att höra mössen i väggen och på vinden fanns det spill…. så nu ser det ut så här hemma!
Jätteläskigt, inte minst för mitt estetiska sinne….jag tar bort den imorgon! Och Bengt, han lämnar sitt visitkort och ber mig ringa när jag vet vem som gjort hålen?!
Därefter fick jag ägna mig åt mer både praktiska och vackra saker, Gud ske lov!
Först beställa grönsaker till morgondagens fotografering och sedan handla ”tidlösa sommarblommor”! Det här ska bli sommarmat nästa år och tidningen vet ju inte nu om de ska ha in det i juni, juli eller augusti 2009!…
Underbara Berit och jag på Norrmalmstorgs blommor!
Åker vidare för att handla det övriga som marulk, tonfisk, lax, räkor, grädde, filodeg, majonnäs, smör, camembert, med mera med mera….
Telefonen ringer ovanligt mycket, mest roliga samtal och kanske det roligaste ändå är från Gunilla Hvid Fontana som bor i SydItalien och vi har planer ihop för nästa höst! Och ett par tråkiga som visar att människor inte alltid är vad man tror att de är! Jag släpper det, men tycker synd om min vän som drabbats!
Hem med mat och blommor. Måste blanda i lite egen skörd i ”köpeblommorna”…..
Får veta att Williams lag inte ska träna på Lidingö utan jogga på Djurgården ikväll, Jippeee! en körning mindre!
Och flickorna ska träna på Manilla här på Djurgården så nu ska jag tvinga Thommy att hämta dem! Och så blev det!
Men det blev konstigt med middagen! Jag som brukar förbereda dessa ”träningsdagar” så bra! Men beslutade mig för att slappna av och ge Rakel och Beata något nu tidigt, precis vad de önskar och äta själv när de tränar och sedan se vad William vill ha när han joggat klart! (en mardröm egentligen men faktiskt inte idag!)
Rakel sa;
-Mamma, idag kan du skriva på bloggen att det inte blev Mammas mat! Det blev en annan Mamma, Mamma Findus! Och jag tänker inte berätta vad de åt!
Iväg med dem och vad skulle jag äta? Jo, jag köpte de allra finaste kronärtskockor idag så jag tänkte mig en kronärtskocka med citronsmör OCH en kantarelltoast! (jag vet, lite konstig kombination!)
Jag kokar min skocka, svarar på sjukt mycket mail, blev gladast för Kerstins!, tackar ja till en julfotografering i September, öppnar posten och blir jätteglad! För här kommer halva lösningen till ”julen i September” från underbara Sven-Gunnar och Ragnhild på Lutfiskens vänner!
Sedan kommer det bästa, jag bloggar…..
Men plötsligt kommer jag på grillspetten, att de måste läggas i blöt och jag är tillbaka i verkligheten!
Förresten, koka skockan i vatten med en buljongtärning och rör smör mjukt med mycket flingsalt, rivet skal av citron och ynka lite citronsaft…nu är min middag klar!
Nu har jag fått frågan, flera gånger idag om äppelchutney möjligtvis kan vara gott?! Så klart det är! Här kommer två olika äppelchutneys och ett äppelgelé med timjan som jag bara måste få berätta en liten historia om….
Under min Rosendalstid hände ju en hel del som bekant. Köket var till en början ytterst litet, med kontor i stort sett samma rum…det byggdes ut inte mindre än 5? gånger tror jag, på 10 år! Varje gång vi byggt färdigt var det för litet ändå!
Vi byggde ett förädlingskök när vi förstod att det inte fungerade att ha bak och syltkok i samma rum. Sagt och gjort det fick bli stallet!
Vi var ju grymma esteter, vackert skulle det vara! Och den vackraste kryddhylla vi kunde tänka oss var en lång bräda som hängde på tjocka rep över arbetsbänk och spis. Och visst var det vackert, men ack så opraktiskt! Den var aldrig still!
Så kom dagen för ”stora” äppeldagen”! Mos, chutney, gelé och äppelkakor skulle tillverkas i parti och minut. Jag som inbillar mig att jag är bra på att göra flera saker samtidigt, startade alla kok på en gång.
Plötsligt välter en burk torkad timjan ner i äppelgelét som då ”i princip var klart”…och första reaktionen blir ju naturligtvis, NEJ!!!!
Men när jag började röra runt i kastrullen såg jag hur fint det kunde bli med timjan som ”simmade” runt i det färdiga äppelgeléet, så nu var ju största problemet att komma på hur detta skulle kunna bli möjligt?!
Jag kom på det! Och har även senare sett det på andra håll! Här kommer två chutneyrecept och det ”magiska” äppelgeléet med timjan!
ÄPPELCHUTNEY MED MYNTA
1 kg gärna lite omogna äpplen
1 kg gul lök
1/2 kg gröna tomater, (går bra med röda också men helst gröna)
3-4 dl russin
4 dl äppelcidervinäger
1 kg strösocker
2 msk hela senapsfrön
1 msk salt
1 tsk mald vitpeppar
3 dl blad av grönmynta eller 1 dl blad av pepparmynta
Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skala och grovhacka löken.
Skär tomaterna i bitar. Koka allt utom myntan sakta i en tjockbottnad gryta i 1 1/2-2 timmar. Första halvtimmen med lock och sedan utan lock. Rör om då och då.
När en halv timme återstår, lägg ner finstrimlade myntablad, inga stjälkar.
Ös upp chutneyn på väl rengjorda heta burkar och förslut.
ENKEL TOMAT OCH ÄPPELCHUTNEY
1/2 kg gröna tomater
1/2 liter oskalade äppelbitar
3-4 gula lökar
1 dl russin
2 dl farinsocker
1 dl rödvinsvinäger
1/2 msk salt
1 bit riven ingefära
1 krm chilipulver, gärna anchostyle
Skär tomater i bitar. Skala och hacka löken.
Blanda ner alla ingredienser i en tjockbottnad gryta. Koka på svag värme utan lock tills massan tjocknat, ca 45 minuter.
Ös upp på väl rengjorda heta burkar och förslut. Låt gärna ”mogna” någon vecka innan den njutes.
ÄPPELGELÉ MED TIMJAN
2 kg knappt mogna syrliga äpplen eller för mycket vacker gelé, paradisäpplen.
1 l vatten
9 dl strösocker per liter avrunnen saft
2 msk torkad timjan
Skär äpplena i bitar, paradisäpplen i halvor.
Koka upp vattnet, lägg i frukten och låt koka under lock i ca 10 minuter tills frukten är mjuk. Häll massan i en silställning och låt självrinna ca 30 minuter.
Mät upp saft och socker. Koka saften i 2 minuter utan lock. Ta grytan från värmen och tillsätt socker lite i taget och timjan. Rör om tills sockret löst sig.
Koka upp och låt koka kraftigt utan lock och omrörning i 10 minuter. Gör geléprov. Koka eventuellt ytterligare några minuter.
Ta grytan från värmen och låt stå ca 5 minuter. Ös upp gelét i varma väl rengjorda burkar. Fyll ända upp, geléet krymper då det svalnar. Förslut genast.
Så här ser min gräsmatta ut i stort sett varje dag. Det spelar ingen roll hur mycket äpplen jag plockar upp på kvällarna efter någon dag är gräsmattan full igen!
Just detta äppelträd är mycket gammalt och har inte mindre än 4 olika sorter på sig. När vi flyttade hit för 12 år sedan var det väldigt bortglömt och gav ingen frukt alls men med idoga beskärningar bär det nu nästan för mycket frukt!
Eftersom gungan hänger här fick barnen när de var små alltid ha hjälm på sig när de gungade……och jag lägger mig inte gärna i hängmattan och sover så här i äppeltider!
Min dag idag var bestämd att vara en heldag vid datorn, har en plåtning för en tidning på torsdag dit recepten måste göras helt klara och råvarubeställningen tänkas igenom. Dessutom åker jag till Karlstad på tisdag för att hålla en tvådagarskurs i förädling och det kräver vissa förberedelser….
Det är ju inte så att jag är arbetsskygg, jag älskar verkligen mitt jobb som är både rikt och omväxlande utan problemet är snarare att jag inte är en ”stillasittande” person av naturen! Därför har jag alltid svårt för dessa ”heldagar” vid datorn. ..Jag brukar till och med överväga att svara på min kontorstelefon dessa dagar för att smita ett tag, (något jag aldrig gör annars eftersom det så ofta är någon som vill sälja något som jag inte behöver!) eller till och med ta ett varv med dammsugaren bara för att röra på mig och få lite fart på hjärnan igen!
Idag gjorde jag små rundor i trädgården då och då. Nu har även mina gula plommon mognat. Tänk att det växer både gula och röda plommon på mitt plommonträd!
Den här gula sorten eller snarare gulgröna minns jag från min tid på Rosendals trädgård. Då köpte vi hem lådor med dessa och vi kallade dem endast ”Franska plommon”…..de är hur goda som helst, väldigt söta! Tyvärr blir inte sylt och sådant lika vackert med denna sort då färgen blir väldigt klen i koket.
Något som däremot blir vackert är mitt äppelmos med lingonsylt. Jag bestämmer mig för att sätta på ett litet kok medan jag sitter och skriver……
Telefonen ringer, alltså den jag svarar på! Jag pratar och rör i grytan, när jag pratat klart är även moset klart att hällas upp!
ÄPPELMOS MED LINGON OCH KANEL
Världens enda prickiga äppelmos!
2 kg äpplen
2 citroner
4 dl vatten
3 kanelstänger
12 dl strösocker
3 dl lingon
Pressa citronen i vattnet. Detta för att äpplena ska behålla färgen efter det att de skalats. Skala och kärna ur äpplena. Lägg dem i citronvattnet.
Dela äpplena i bitar och koka upp dem i en gryta tillsammans med vattnet och kanelstängerna. Koka på svag värme tills de mosats. Rör om och hjälp till att mosa med en träslev.
Tillsätt strösockret och låt puttra lite till. Rör försiktigt ner lingonen då några minuter återstår. Häll upp på väl rengjorda heta burkar och förslut.
TIPS; När ni tröttnat på att smaksätta äppelmoset med lingon kan ni byta ut lingonen mot vaniljstänger (mums i gröten) eller färsk rosmarin (gott till kött) .
Och nu tittar datorn hotfullt på mig! Jag måste jobba vidare och snart ska barnen hämtas!
Stora gräl med William redan i går kväll. Han ville absolut inte att jag skulle följa med på hans första skoldag, i ny skola och 7e klass.
– Jag klarar mig själv! nästan fräste han. (och han fräser inte sååå ofta!)
Jag förklarar att det är nytt för mig också, mentorer hit och dit och studiegrupper hit och dit…jag vill också lära mig! Se vilka som ska tillbringa dagarna med honom….
Det slutar med att jag lovar att inte ”kännas vid” honom, stå längst bak i aulan och försvinna så fort det bara går…..
Jag skrämmer livet ur hans kompis Gustav när jag säger att eftersom William inte vill kännas vid mig idag så tar jag din hand när vi går in i skolan! Ha, ha! Han håller på att dö!
Naturligtvis gör jag inte det! Men jag är ändå glad att jag var där. Många var de föräldrar som lämnade vid skolan när barnen sa att de inte ”fick vara där!” Jag kommer alltid att tro på att ”lägga sig i” det måste vara den bästa metoden att få barnen att växa upp till bra individer.
Rakel och Beata fick också nya lärare, båda två! (Alla är gravida!) Här blev det mer komplicerat, det går ju inte vara på två ställen samtidigt! Och eftersom Rakel fick Williams ”gamla NO Anders” tvingade jag in Thommy där och gick till Beatas klassrum med helt nya Anna.
Anna verkar vara stadig och bra, en ”riktig” Fröken!
Sedan blir det skolfest som är en tradition i Östermalmsskolan. Det bjuds på korv, säljs märken, lotterier med mera, med mera, med mera….
Jag kommer på mig själv med att finna en anledning att komma därifrån, (Thommy har redan åkt till teatern…) jag har tusen saker att göra! Snart löser sig allt! Flickorna vill båda följa med olika kompisar på äventyr och jag får ett par timmars frist att åka hem till kontoret…
Får väldigt mycket gjort på två timmar, hinner kommunicera med både Värmland, Hälsingborg och Jämtland om framtida uppdrag och känner att det är otroligt skönt att allt nu kommit igång!
Beata ska till ortopeden med sina onda hälar klockan 15 så jag hämtar henne, på vägen lämnar jag fotbollskläder till William som har träning ikväll och frågar mig om min mamma någonsin åkt till mig med mina träningskläder?
Efter ortopeden vill Beata fika! Som tur är har det öppnat ett trevligt fik i dörren bredvid och vi går in och äter varsin croissent. Sedan ska det handlas mat och jag är helt tom på inspiration. Det får bli fläskfilé Bombay….
Hemma får jag dåligt samvete när jag ser all frukt ligga på gräsmattan! Äpplen till tusen och de allra vackraste och godaste plommon man kan tänka sig! Jag får för mig att göra en plommonkaka…..men just när jag ska börja kommer jag på att jag ska hämta William om en halvtimme….så ni får göra denna goda kaka idag istället!
Ja, det var en, faktiskt rätt vanlig dag i mitt liv, hur stressig som helst!
PLOMMONKAKA
Gammaldags plommonkaka som kan serveras såväl ljummen som kall med glass eller vispgrädde men pudrad med florsocker!
1 liter plommon
150 g smör, rumsvarmt
2 äggulor
2 1/2 dl florsocker
1tsk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
2 äggvitor
TILL SERVERING OCH GARNERING
Glass eller lättvispad grädde
Florsocker
Dela och kärna ur plommonen med en liten kniv.
Rör smöret mjukt. Vispa äggulor och florsocker pösigt. Blanda ner smöret lite i sänder. Tillsätt vaniljsockret och det rivna citronskalet. Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt.
Vispa vitorna till fast skum och vänd till sist ner dem i smeten.
Häll smeten i en smord form, ca 25-26 cm i diameter. Lägg i plommonen med den runda sidan upp. Grädda kakan på 175° i ca 40 minuter.
Låt kakan svalna något. Pudra den med florsocker och servera med glass eller grädde.
TIPS
Plommonen kan bytas ut mot andra bär eller frukter, till exempel körsbär, små persikor, aprikoser eller nektariner.
Även vaniljsås passar bra att servera till denna goda kaka.
OJ, Oj, oj! Vad kräftan var god!
Jag som tagit mig igenom sortimentet av 20 olika kräftor i årets kräfttest måste säga att, näst efter Rakels ”hemfiskade” och kokta i min honungslag så var de här de absolut bästa i år!
Tack så jätte mycket Agnes!
Agnes bjöd på Vätternkräftor, (på min inrådan!) men att hon skulle be om ”bara honor” hade hon hittat på själv!
Vädret var med oss! Precis när kalaset skulle börja kom solen! (och vi som tänt eldar….mitt fel!) och Champagnen togs på bryggan!
Vi förväntansfulla ”kvinnor” i olika generationer..,,,,,,,
Och på kvällen blev det månförmörkelse! Alldeles enastående vackert! Först täcktes månen undan för undan och sedan vände det! Och den fylldes igen och ett alldeles fantastiskt månsken lös på just oss, ha, ha, hela natten!
Och vilket bra sug vi hade! (Egentligen ser man ju ”inte klok ut” när man äter kräftor!)
Agnes och Thommy
Birgitte
Sussie och Hinke
Staffan och Lisen
Elisabeth och Rolf
Agneta och Örjan
Ragnar
Jag
De som inte suger så bra..i alla fall inte just när jag ville ta en bild!
Beata och John
Lennart och Daphne
Och Calle? Var var du när jag tog dessa bilder?
Men för vissa blev kvällen alltför lång……Beata, Rakel och Bosse sov som stockar i Agnes härliga soffa!
Avslutningsvis kan jag bara säga som jag sa igår, att ”hemtrevligt” är ju ett osedvanligt tråkigt ord men Gud så härligt just hemtrevligt kan vara! Och det var verkligen hemtrevligt på Kräftskivan hos Agnes igår!
Tack också till Sophie, Samantha, Ellen och ”Reanna” som gjorde det möjligt för oss alla att bara sitta och njuta!
Lite vemodigt känns det allt att sommaren nu i princip är slut! På måndag börjar skolan och allt kommer att ”bli som vanligt igen”……
Vår sista resa för den här sommaren går till Värmdö, till Agnes och Samantha. Det var ju också här vi började vår sommar!
Vi hade en underbar kväll igår med vackert sensommarväder, grillat kött, ett berg av smörstekta kantareller och mina nyskördade och sista färskpotatisar. Desserten med hallon, blåbär och glass fick avsluta en kväll som vi alla fick ge upp tidigare än vad vi egentligen ville. Vi behövde alla en god natts sömn för att orka med denna kvällens kräftskiva!
Nu håller vi tummarna för vädret! Just nu ser det inte alltför lovande ut och jag undrar vad de menade igår på väderprognosen? att helgens väder var som gjort för paraplydrinkar?
15 augusti - 2008 | 4 kommentarer
har kommit in på kommentarerna senaste dagarna. Det är fantastiskt kul! Nu känns min blogg alldeles levande, som en samlingspunkt för många matglada och trevliga människor!
Och för Er som inte ”orkar” läsa kommentarerna har jag samlat de bästa tipsen här! Varsågoda!
Från Cat, kommer tipset att en regnig eller tråkig dag sysselsätta sig med att baka tårtbottnar och förvara i frysen tills de ska bli tårtor! På så vis behöver vi aldrig mer inhandla en tråkig seg färdigbakad botten! Hennes bästa basrecept till en bra tårtbotten;
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
(2 tsk vaniljsocker)
Dessutom bidrar hon med Petits chouxer att servera till kräftorna;
Basrecept på Petit Choux och sedan efter smak en si sådär 3 dl riven ost, dill efter smak, chili ca 1-2 beroende på styrka och paprika 1 liten allt mycket finhackad eftersom det skall spritsas ut.
Från Catharina kommer en ”vansinnigt god kaka” vars like hon aldrig smakat tidigare!
3 ägg
4 1/2 dl strösocker
3 msk kakao
2 msk vaniljsocker
1 krm salt
2,25 dl vetemjöl
1,5 dl smält smör
Grädda smeten i en långpanna, ca 10 min, 200 grader
Under tiden, sjud ihop:
5 msk smält smör
4 dl ljus sirap
6 msk grädde
250 gram cocos
Ta ut kakan när den fått lite färg och bre på cocosblandningen. Sätt in kakan i ugnen igen och baka tills den fått fin yta, ca 5-8 min.
Och från mig kommer två efterfrågade makrillrecept;
MAKRILL MED DILLSMÖRSLUNGAD FÄRSKPOTATIS
Knaperstekt makrill med dillsmörslungad färskpotatis är en delikatess. Ett par rödbetshalvor passar bra till.
6 stora eller 12 små makrillfiléer
Ca 1 dl vetemjöl
Salt och nymalen peppar
Smör och olja till pannan, gärna rapsolja med citronsmak
DILLSMÖRSLUNGAD POTATIS
Ca 700 g färskpotatis
100 g smör
1 dl fint hackad dill
Saft av 1/2 citron
Flingsalt
TILL SERVERING
Salladsblad
Rödbetor i klyftor
Skölj och torka filéerna med hushållspapper. Vänd dem i mjöl, salta och peppra. Hetta upp oljan i en panna och stek fisken knaprig på båda sidor.
Blanda samman smör, fint hackad dill och citron.
Koka potatisen i lättsaltat vatten, häll av och lägg i en skål.
Lägg på dillsmöret som får smälta ner, strö över lite flingsalt. Servera!
TIPS
Blir det dillsmör kvar är det gott att lägga direkt på makrillen.
Dillsmörslungad potatis är gott till alla slags fiskar och en del kokta grönsaker som till exempel morötter.
STEKT MAKRILL MED STUVAD SPENAT
En vanlig vardagsrätt i mitt hem då jag var barn. Jag uppskattar den fortfarande. Ibland serverar jag lingon till istället för spenat.
600 g makrillfiléer
Salt
Smör till stekning
TILL PANERING;
1-2 ägg
3/4 del ströbröd
1/2 dl vetemjöl
Salt och nymalen vitpeppar
STUVAD SPENAT
500 g färsk eller 375 g fryst hackad spenat
2 1/2 msk smör
3 msk vetemjöl
1 1/2 –2 dl mjölk
Riven muskotnöt
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING;
Kokt potatis
1 citron i klyftor
Skölj av fisken och salta den lätt. Vispa upp äggen och blanda alla ingredienserna till paneringen.
Doppa varje filé i ägget och sedan i paneringen. Bryn smöret i en stekpanna. Lägg ner fisken och sänk värmen något. Stek filéerna gyllenbruna på båda sidor i c:a 5-7 minuter på varje sida.
STUVADE SPENATEN;
Tag bort stjälkarna på den färska spenaten och koka den i lättsaltat vatten i några minuter. Häll bort spadet. Hacka spenaten för hand eller i en matberedare. (Låt den djupfrysta tina)
Smält smöret i en kastrull. Lägg ner den hackade spenaten. Rör ut mjölet med lite av mjölken till en slät och fin redning.
Häll i redningen i spenaten under ständig omrörning. Tillsätt resten av mjölken. Koka ihop stuvningen i några minuter.
Smaka av med riven muskot, salt och peppar.
Servera spenaten med den stekta makrillen, kokt potatis och citronklyftor.
Andra frågor som fått svar som kan intressera;
Välsorterat Gerberasortiment i Stockholm, (min keramik) finns på 49 kvadrat på St Eriksgatan.
Min blommiga blus är från Kriss. (i Fältöversten, Karlaplan Stockholm) Den grönrutiga med rosor, Gina Tricots.
Birgittes fina glas kan man köpa genom att kontakta henne; birgitte.sondergaard@comhem.se
Slutligen, Alla borde åka på Skördefest på Öland och till blommorna på Gustavshill!
Nej, nu måste jag ut och skörda blommor och potatis som ska med till Agnes ikväll……
Jag hade en lunch inbokad med Caroline, underbart trevlig tjej som jag är i färd med att börja samarbeta med…vid vårt förra och första! lunchmöte kom jag för sent för att jag inte hittade någon parkering och så även idag! Inte klokt av flera skäl!
Dels är jag en punktlig person av naturen, tycker att det ingår i etiketten, ”respekt för medmänniskan” att komma i tid till ett avtalat möte! (Detta gäller alla utom Wolfgang, skratt! För här veeeeet jag ju att han kommer senare än vi sagt!)
Jag avskyr när människor kommer försent till ett möte…det är en slags nonschalans jag blir grymt irriterad över och väntar sällan mer än 10 minuter om personen i fråga inte har hör av sig med en bra anledning!
Sedan ska jag säga att jag åkte hemifrån 11, jag har ca 15 minuter i tid att ta mig in till city med bil och lunchen var avtalad till 12. Herre Gud jag snurrar runt i över 45 minuter för att hitta en parkering i närheten av korsningen Sveavägen/Kungsgatan, (vad hände med trängselskatten? Nu fungerar den inte längre!) och till slut gör jag en riktig fräckis, en U-sväng framför en annan bil och bara parkerar och låtsas som ingenting….men då var ju klockan 10 över 12 och jag hade verkligen bråttom!
Förlåt så väldigt mycket Du i röda bilen där!
Väl framme, trevlig lunch och Caroline berättar att stället där hon köpt våra lunchsallader går mycket bra för att dressingen är såååå god och de vägrar lämna ut receptet. Jag tittar i den lilla burken och får ett gott skratt! Det måste vara mitt recept säger jag…Ett recept ur Rosendalsboken som i och för sig finns där under ”Balsammarinerade kronärtskockshjärtan”! Men det så klart, kan serveras och utvecklas på flera vis! Och eftersom de vägrar lämna ut receptet gör jag det här! Det är ju mitt!
3-5 vitlöksklyftor
1 1/2 dl balsamvinäger
4-5 dl god, mild olivolja
1 msk torkad körvel
1 msk torkad dragon
Ev, lite timjan också…
Salt och nymalen svartpeppar
Kör alla ingredienser i en mixer till en krämig sås. Smaka av och var generös med dragon och salt!
Viktigt är att köra mixern ordentligt och tillsätta ingredienserna i ordning som ovan. Då får man en tjock och krämig konsistens, och tro mig, Caroline och ”alla” andra att denna sås är hur god som helst till allt!
Hur som helst är det roligt med ”spår” av mitt arbete lite här och där!
En gång stod jag på flygplatsen i Östersund, planet blev försenat och jag gick in i en liten butik, den enda som fanns och finns där. Och vad hittar jag väl inte där? ”Min” tvåfärgade marmelad” som jag tänkt att ta patent på i ca 15år! Skratt, jätteskratt! för det kommer antagligen aldrig bli av!
Roligt är det! för den härstammar ju naturligtvis från mina kurser uppe på Eldrimner och det är ju hur kul som helst!
Efter lunchen har jag ärenden att uträtta på stan, springer rakt i armarna på Rune, Fina Rune Kalf Hansen och berättar att jag skrev om honom häromdagen att han inte bara var en bra kock utan dessutom söt! Jag tror att jag rodnar och såg att han har skilt sig och fått en ny tjej sedan jag träffade honom sist….
Efter Rune springer jag på en blus med röda rosor och gröna rutor, det står Monika på den! Jag köper den, trots att jag inte borde, köpte ju en blus, när var det, i förrgår? men sådana här bra ”kökstoppar” som jag kallar dem växer inte på trän! Blusar som är fina i köket och makalösa på festen…!
Därefter handlar jag mat, ”Williams vårpasta” står på menyn och sedan styr jag kosan mot Hjorthagen för att hämta flickorna, för William, ”tränaren” har dessutom träning ikväll och ska hämtas klocka 20 på Lidingö!
Tänk om människor egentligen förstod vilket meck som ligger bakom en enda bild! Allt ifrån vilken tallrik som ska användas, till blommor, andra dekorationer, bestick eller inte och inte minst ljuset! Och ska man då som vi idag fota 12 maträtter blir det en del att diskutera!
Men, Hej vad det gick! och hur kul var det inte att jobba med Wolfgang igen?! Wolfgang Kleinschmidt som var min ständiga följeslagare under ett par år, två böcker, ”Monikas örtamat” och ”Picknick för alla tillfällen” samt ett otal antal tidningsjobb….sedan skiljdes våra vägar men i dag dök han upp igen, nästan en timme försent som vanligt, skratt! Det är ändå härligt att vissa saker ständigt är sig likt!
På eftermiddagen kom Birgitte! Och då blev allt ännu roligare! Dessutom fick jag på mig min nya blus!
Vi skålade i hennes vackra glas! (som ni kan komma över genom att kontakta henne på birgitte.sondergaard@comhem.se) och sedan åt vi upp nästan all maten!
Därefter började det tråkiga för mig, städa köket, diska, diska och diska!
Men si, även rester kan vara vackra!
Idag är det en ny födelsedag! Thommy fyller år, hur mycket vill han inte att jag säger…..(ledtråd, jämnt förra året?!) Han blev hyllad och uppvaktad i morse med en fin tårta, Hallontårta eftersom hallon är det bästa han vet! Presenter, skönsjungande barn och jag, vi var alla ett bonus!
GELÉGLASERAD HALLONTÅRTA
En riktigt god tårta! (För den superstressade är ett tips att använda färdigköpt tårtbotten)
BOTTNAR
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
FYLLNING 1;
1 1/2 dl hallonsylt
FYLLNING 2
1 vaniljstång eller 1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 dl vispgrädde
TILL GARNERING;
Ca 500 g hallon
Mandelspån till kanten
GELÉ;
6 gelatinblad
2 1/2 dl vatten
4 msk strösocker
Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ihop mjöl, potatismjöl och bakpulver. Vänd ner i äggsmeten och blanda väl. Häll i smord och bröad form. Grädda kakan i 175° i c:a 40 minuter.
Stjälp upp och låt svalna.
Snitta vaniljstången och gröp ur de små fröna. Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen, fyllning 2 i en kastrull. Används vaniljsocker istället för vaniljstång smaksätter man med det sist.
Sjud krämen under ständig omrörning tills den blivit tjock. Tag upp vaniljstången och låt krämen kallna.
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 10 minuter. Blanda vatten och socker i en kastrull. Värm tills allt har löst sig. Blanda ner de urkramade gelatinbladen och rör om. Låt kallna.
Dela kakan i tre bottnar. Lägg den understa på ett fat. Bred över 2/3 av vaniljkrämen. Lägg på den andra botten och bred ut sylten. Lägg på sista locket och bred ut resten av vaniljkrämen ovanpå och runtom kanterna.
Lägg ut hallonen över krämen. Ös över geléet. Strö mandelspån runt kanten. Ställ tårtan kallt så att geléet stelnar.
När det är någon i familjen som har födelsedag skulle man ju egentligen ägna dagen åt det men så blev inte fallet här idag….
Barnen iväg till Fotbolsskolan och jag hade fullt upp med morgondagens plåtning. Beställningar av ditten och dutten och sedan ut på stan för att handla!
Jag är ju lite ”sjuk” på det sättet att jag tror inte att någon kan välja råvaror som jag till ”min plåtning”! Inte rekvisita heller för den delen så därför gör jag hela tiden allt själv. Min bil far härsan och tvärsan över Stockholm till just ”mina ställen”!
Idag har jag beställt det mesta av grönsakerna från Sorunda, men en del har jag faktiskt inte vågat beställa, måste välja själv i butik, vis av erfarenheten…..en alltför mjuk tomat eller stötskadad frukt gör mig bara arg!
Blommorna! De flesta har jag ju i trädgården men ett visst komplement behövs alltid och här finns det inget tvivel, blommorna på Norrmalmstorg i Stockholm är bäst i världen! Dessutom litar jag helt och fullt på att dem ger mig det jag beställt! Underbart!
På hemvägen hittar jag en underbar blus på Kriss…
Birgitte ringer! Birgitte Söndergaard som målar tavlor och nu idag på glas, undrar om jag inte vill ha glas på bilden? Klart jag vill och henne också! Hon kommer imorgon!
Och en fin vas också, som jag genast fyllde med både odlat och köpt!
Sedan har jag tur! Susanne på Gerbera skickar lite keramik i höstfärger…hon är fantastisk! Helt enastående, tänker som jag att mycket ger mer!
Och hur glad blir jag inte när jag öppnar?
Hämtar barn….packar upp och in! När Thommy kommer hem och undrar vad det blir för födelsedagsmiddag undrar jag nästan det också! Herre Gud det hade jag nästan glömt! Men pilar iväg och hämtar lite potatis i landet i mitt nya fina durkslag…
Och sedan blir det ”Cowboymat”, det är det bästa Thommy vet! Biff, bönor, potatis, rödbetor och bearnaisesås!
Och nu går jag här och förbereder inför morgondagen, mest med blommorna! Varför blev jag inte trädgårdsmästare?
Detta är ju vackert…
Alltså inte mitt livsviktiga hjärta men mitt halsband!
Mitt älskade hjärthalsband gick bara mitt itu! På ett sätt var det bra, det fick mig att verkligen gå till botten med vem som har tillverkat det, eftersom flera har frågat både i livet och på bloggen och jag hänvisat till Hantverket på Marstrand.
Men det visade sig att även för mig var det omöjligt att via Eniro få numret till Hantverket på Marstrand…Till slut dock, via Kerstin som bor på Marstrand så kommer här till glädje för de som tyckte om det, namn och nummer till själva hantverkaren!
Ulla-Britt Reuterberg 0302-14445
Heja Ulla-Britt! Nu får Du göra hjärtan och svara i telefonen!
Idag startade Djurgårdens fotbollsskola på Hjorthagen och ALLA barnen försvann! Det blir en härlig avslutning på sommarlovet för dem och äntligen kan jag få lite arbetsro här hemma, skratt! Jag försöker numera att skylla allt möjligt på barnen….
Och för William var det en stor dag, han ska inte vara elev under veckan, utan hjälptränare! Gissa om han var stolt (och lite nervös också tror jag) på vägen dit i morse. Och om en vecka börjar han i sjunde klass, jag kan knappt fatta att han blivit så stor att han nu ska gå i högstadiet!
Tränarna värmer upp!
Koncentrerad William inför uppropet!
Väl hemma börjar jag beta av telefonsamtal som fått vänta och sedan är det bara att sätta sig vid datorn och göra färdigt recepten som ska plåtas på onsdag, en höstfest för Laura och påbörja nästa veckas recept, ett sommarreportage till sommaren 2009! (inte klokt!)
Till slut får jag till det både till Lauras höstfest och en bra upptakt på nästa års sommarfest och jag blir nöjd med dagens arbetsinsats!
Svampsoppa med Västerbottenflarn
Smörfrästa citronmorötter
Persikor med Mozzarella och Serranoskinka
Ljumma tomater med kapris, vitlök och röd basilika
Frasiga kycklingbitar med röd sås
Grillade fiskspett
Amerikansk Färskpotatissallad
Snabbaste bärpuddingen
Laxröra
Camembertfyllda filoknyten med hallonsås
Grön capucchino med örter
Vildörtsallad med jordgubbar
Gestostsnittar med valnötshonung
Och för att ni inte ska gå helt snuvade på recepten, jag kan ju inte lämna ut dem innan de är publicerade, så lovar jag både att säga till då de publiceras och därefter lägga ut dem i sin helhet här på bloggen.
Men helt tomhänta blir ni inte idag! Här kommer ett underbart recept på en kryddstark och festlig Kalkonrulad som länge var tänkt att användas på onsdag!
KALKON I KOKOSSÅS MED VILDRIS, 6 personer
Fina smaker av ingefära, chili, citrongräs och kokosmjölk gör detta till en oförglömlig måltid!
700 g kalkonbröst
Salt och nymalen svartpeppar
Ca 2 msk Sambal oelek
Tandpetare
2-3 msk olja
1 bit ingefära, ca 4 cm
1 stor vitlöksklyfta
1 stor röd chili, spansk peppar
2 tsk hackat citrongräs
RIS
9 dl vatten
Salt
4 1/2 dl (ca 400 g) ris, helst vildrisblandning
SÅS
1 burk kokosmjölk
1 dl créme fraiche
1-2 msk limesaft
TILL GARNERING OCH SERVERING
Limeskivor
Grönsallad
Koka riset enligt anvisning på paketet.
Skär kalkonköttet i ca 10-12 tunna skivor och platta ut dem. Stryk på ett tunt lager Sambal oelek, salta och peppra. Rulla ihop skivorna och fäst med en tandpetare.
Skala och hacka ingefära och vitlök. Dela chilin och ta bort kärnorna, skär dem i tunna strimlor. Hacka citrongräset.
Hetta upp olja i en stekpanna och bryn ruladerna gyllene på ganska hög värme runt om. Tillsätt vitlök, ingefära, chilistrimlor och citrongräs och rör om.
Häll på kokosmjölken och rör ner créme fraichen. Låt alltsammans sjuda i ca 10 minuter. Vänd runt ruladerna då och då så de blir fint genomstekta.
Smaka av kokossåsen med salt, peppar och limesaft. Dra ut tandpetarna ur köttet och skär upp ruladerna. Servera med vildriset, limeklyftor och en grönsallad.
Och till slut, GRATTIS MAMMA som fyller 70 år idag! Hurra! Hurra! Hurra!
av ett lördagsbad i går kväll med hela stora badkaret för sig själv! Och eftersom Rakel är borta passar hon på att bada skumbad med mycket doft! (Rakel är allergisk och därför badar barnen för det mesta i grönsåpa!)
Sedan går William, Beata och jag ner till Ewa-Marie, min goda vän, mästerfotograf och turligt nog också granne för att titta på deras katt Sally som väntar kattungar och visa en kappa jag just köpt som jag undrar om jag ska behålla eller ej!
Katten var söt, mjuk och inte så väldigt tjock… men nu börjar ett evigt tjat om att vi ska ha en av ungarna…..
Och kappan behåller jag!
Vi kom hem alltför sent och somnade som stockar alla tre i min säng!
Väcktes på morgonen av ett bildmeddelende från Magnus, Julias pappa…..
En trött fiskare….
men var beredd med grytan, fångsten har varit god! (Och jag som verkligen lovat att det ska bli Tacos till middag!)
Sedan vill Beata passa på, innan Rakel kommer att baka bullar med mamma…..
Och jag som just startat ett kok Plommonsylt med valnötter….men klart Beata ska få baka!
Och mitt i alltihop kommer Rakel hem med kräftorna!
Och just som jag kokat upp kräftlagen och satt in andra plåten med bullar i ugnen ringer William och vill bli hämtat på Hjorthagen! Men han säger snabbt, väldigt snabbt att han kan börja gå mot Tv 4……..jag instruerar Beata om hur hon ska ta ut och sätta in nya bullar och ger mig av!
KRÄFTLAG
Vatten
1 1/2-2 msk salt per liter vatten
Krondill + vanlig dill
1 msk honung per liter vatten
1 stor gul lök i skivor
Koka upp rikligt med vatten, salt, honung, lök och hälften av dillen. Se till att ha så mycket lag att kräftorna täcks.
Kontrollera att alla djur lever och skölj dem väl i rinnande kallt vatten.
Lägg ner ca 10 kräftor åt gången och låt koka häftigt varje gång. Täck med dill och koka i ca 8 minuter. Ta upp dillen och lägg på ny. Låt kräftorna kallna i lagen.
Servera kräftorna kalla och glöm inte tillbehören! Se tidigare blogg, ”HEJ, HEJ KRÄFTA!”.
När jag nästan får spader av allt som händer kommer flickorna inrusande och säger att jag ”bara måste titta ”när de åker flakmoppe med Stefan….(en annan granne………)
Och här kommer gåvan till Stefan som Tack för färden!
Och hör och häpna! Nu har William faktiskt lagat tacos!
Som är på ”kräftfiskeresa” med Julia, Felix och Magnus. Nattens fångst var god…
Och spännande lär det ha varit! Sent igår kväll las burarna ut, sedan var det svårt att sova och födelsedagsmobilen gick varm till mamma nästan hela natten…. ända till klockan 5 då de skulle stiga upp och se hur stor fångsten blivit!
Stackars Rakel som älskar att sova på morgonen…Men plötsligt ringer det igen klockan 6 och då är hon glad som en lärka, ska just äta frukost och ber mig vara beredd med grytan imorgon när hon kommer hem med fångsten!
8 augusti - 2008 | 8 kommentarer
Bär | Choklad | Dessert | Förrätt | Kaka | Kött | Ost | Sallad | skaldjur | Smörgås | TÅRTA | Tilltugg
Idag är det ju inte bara 08ornas dag…..OS invigning och officiell kräftpremiär! Och jag är nerringd av vänner uti landet som ska ha kräftskiva……(och en tjejmiddag!) men dina tillbehör Monika, tillbehören till kräftorna som vi fick då och då! Ropar de i luren….Intet blev gjort för mig och min framtid! Hur som helst så veknar jag, för tillbehören är absolut nödvändiga på en kräftskiva enligt min mening.
Här kommer 17! recept på drinktilltuggen, tillbehören, ”det matiga” och desserter som jag delat ut hela dagen och som förstört min arbetsdag varvat med Kinas fantastiska invigningsprogram! Vem ska ha nästa OS och vem kan slå detta skådespel?
GUACAMOLE
God röra av avokado att doppa brödet i.
5 mogna avokado
2 lime, saften
1 schalottenlök
2 vitlöksklyftor
Salt och vitpeppar
Skala, dela och kärna ur avokadon. Mosa dem med hjälp av en gaffel. Pressa över limesaften. Hacka lök och vitlök. Blanda ner i avokadomoset. Smaka av med salt och vitpeppar.
SERRANOSKINKA MED MOZZARELLA OCH MANGO
Här har jag inspirerats av den klassiska italienska rätten caprese med mozzarella och tomat.
2 påsar minimozarella, ”broconzini”
1 väl mogen mango
8-10 skivor serranoskinka
1 knippe rucolasallad
Några stjälkar mynta
Några stjälkar basilika
3-4 msk balsamvinäger
C:a 1 dl god olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Dela mangofrukterna och tag bort kärnorna. Skiva dem i klyftor.
Bred ut rucolan på ett fat. Fördela mozzarella, mango och serranoskivor över sallaten. Finhacka kryddörterna och strö över.
Skvätt till sist över balsamvinäger och någon deciliter olivolja. salta och peppra rikligt.
SMÖRSTEKT KANTARELLTOAST
Doften av smörstekta kantareller kan få den mest kräsna middagsgäst på fall..
Smör till stekning
1 kg kantareller
5-6 skivor vitt bröd
Salt och nymalen peppar
TILL GARNERING;
Persilja och gräslök
Ansa och borsta kantarellerna rena från blad och jord. Hetta upp en torr stekpanna. Lägg i svampen. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar. Salta rikligt och stek svampen på inte alltför hög värme i några minuter. Tillsätt mer smör om det blir torrt i pannan.
Lägg en klick smör i en annan panna. Stek bröden gyllene på båda sidor. Lägg upp brödskivorna på assietter. Ös över kantareller och dekorera med persilja och gräslök.
”CHÈVREÄGG” MED BACON
Äggformade ”bollar” av chévreröra som ser mycket proffsiga ut men är otroligt enkla att göra.
Knappt 1/2 paket, c:a 60 g tärnat bacon
150 g chévre
2-3 msk kesella
SÅS;
3 msk vit balsamvinäger
1 msk akaciahonung
Stek bacontärningarna knapriga. Låt rinna av på hushållspapper.
Blanda ihop chévre och kesella. Ställ i kyl.
Koka ihop balsamvinäger och honung till en krämig sås. Var försiktig, det bränns lätt.
Forma äggformade ”bollar” av chévreröran. Lägg dem på ett fat. Häll över såsen och strö till sist över bacontärningarna.
GORGONZOLA- OCH VALNÖTSBOLLAR PÅ KAVRING
Fina små snittar med bollar av gorgonzola som förutom till kräftkalaset även passar att servera som tilltugg till en drink.
150 g gorgonzola
3-4 msk kesella
3 msk grovt hackade valnötter
2-3 skivor kavring eller rågbröd
TILL GARNERING;
1 syrligt äpple i stavar
Bladpersilja
Blanda ihop gorgonzola, kesella och valnötter till en smidig massa.
Tag med hjälp av ett glas ut rundlar av rågbrödet eller kavringen. Forma en boll av ostmassan och lägg den på brödet. Dekorera med äppelstavar och persilja.
KANTARELLPAJ
En matig paj med kantareller både doftar och smakar gott.
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 ½ msk vatten
FYLLNING
1 liter kantareller
2 schalottenlökar
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl persilja
Salt och svartpeppar
2 dl prästost
TILL SERVERING
Grönsallad eller tomatsallad
Blanda snabbt ihop pajdegen, låt den vila i kyl i 1 timme.
Tryck ut degen i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
Ansa och rensa svampen, finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Stek svamp och lök i smöret tills de får vacker färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk. Låt småkoka till en krämig stuvning.
Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen på 225° ca 20 minuter eller tills den fått vacker färg. Servera med lite grönsallad eller tomater.
KANTARELLSMÖRGÅS MED BACON OCH GETOST
Kantareller är alltid gott. Idag serverar jag dem i en sallad på en smörstekt brödskiva.
6 brödskivor, gärna lite mörkare
Smör till stekning av brödet
1 paket tärnad bacon
9 dl – 1 liter kantareller
3-4 vitlöksklyftor
1 ask salladsskott, a 100 g
3 tomater
Salt och peppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
200 g getost
2 dl matlagningsyoghurt
Hackad persilja
Börja med getostkrämen. Kantskär getosten och rör ihop den med yoghurten. Ställ svalt.
Kantskär brödskivorna och stek dem i smör. Lägg upp dem på tallrikar.
Stek bacontärningarna i en panna, låt rinna av på hushållspapper. Skölj ur pannan.
Ansa och rensa svampen. Lägg den i en het torr panna. Tillsätt en rejäl klick smör när pannan tystnar tillsammans med fint hackad vitlök. Tillsätt bacon. Rör om stek några minuter på inte alltför hög värme. Smaka av med salt och peppar.
Skiva tomaterna och fördela skivorna tillsammans med salladen på bröden. Lägg på svampröran och toppa med getostkräm. Strö över rikligt med fint hackad persilja.
VÄSTERBOTTENSPAJ
Ost i alla former hör ju kräftor till. Denna paj är god både ljummen och kall.
PAJDEG
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 1/2 msk vatten
FYLLNING
250 g västerbottensost
1 dl grädde
3 ägg
Salt och svartpeppar
TILL GARNERING
2 dl lätt crème fraiche
100 g löjrom
Gräslök
Nyp ihop pajdegen och lägg den svalt i 1 timme. Tryck ut den i en pajform. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på 225°.
Riv osten och fördela den i pajskalet. Vispa ihop grädde och ägg, smaka av med salt och peppar. Fyll pajskalet med äggsmeten. Grädda ytterligare 15-20 minuter tills fyllningen stannat och fått vacker färg.
Låt pajen svalna något. Garnera med crème fraiche, löjrom och fint klippt gräslök.
BIFFSALLAD MED INGEFÄRSDRESSING
Jag tycker att det behövs lite matiga tillbehör på kräftfesten. Den här biffsalladen är mycket god med sin ingefärsdressing.
Ca 300 g oxfilé
Smör eller olivolja till pannan
2 askar späd sallad, ca 150 g
5 röda salladslökar
5 tomater, gärna i olika färger
DRESSING
1 dl sesamolja
2 msk vit balsamvinäger
1 bit färskriven ingefära, ca 3 cm
1 tsk strösocker
1 klyfta vitlök, pressad
1/2 röd chili, spansk peppar
Salt och svartpeppar
Stek eller grilla oxfilén i smör eller olja några minuter på varje sida tills den är vackert rosa inuti, Salta och peppra. Låt vila inlindad i folie.
Skiva salladslökarna och skär tomaterna i avlånga strimmor. Skölj salladen och blanda den med lök och tomater.
Blanda ihop dressingen. Skär köttet i tunna strimlor och blanda ner i salladen. Häll över dressingen och servera.
KANTARELLSALLAD PÅ SMÖRSTEKT TOAST
Kantareller hör till kräftorna. Jag inleder med en krämigt kantarellröra på salladsbädd och smörstekt bröd.
Ca 750 g kantareller
Smör till stekning
1 stor röd lök
2 dl vispgrädde
1 dl hackad bladpersilja
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING
6 smörstekta skivor bröd
100 g jungfrusallad eller rucola
Ansa svampen och finhacka rödlöken. Hetta upp smöret i en het panna och lägg i svampen när smöret är brynt. Bryn svampen och lägg sedan i löken. Låt steka någon minut. Salta och peppra.
Häll på grädden och låt den koka in. Tillsätt till sist persiljan. Smörstek bröden och fördela på 6 fat. Lägg på sallad och sedan svampen och servera.
TIPS
Kantarellerna kan bytas ut mot annan favoritsvamp.
Svampen kan serveras utan bröd på salladsbädd eller som tillbehör till kött eller smörstekt fisk.
TOMAT- OCH FÄNKÅLSPAJ MED PARMASKINKA OCH ÖRTER
En krämig paj som jag serverar ljummen till kräftorna.
3 dl vetemjöl
150 g kallt smör
1 msk iskallt vatten
FYLLNING
1 stor fänkål
8-10 körsbärstomater
1 msk smör
2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
3 ägg
200 g västerbottenost i tärningar
100 g västerbottenost, riven
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
7-8 skivor parmaskinka
2 dl blandade färska örter
1 röd lök
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
Strimla fänkålen fint och halvera tomaterna. Smält smöret i en panna och fräs fänkålen mjuk utan att den tar färg. Slå på grädde och mjölk och koka fänkålen i några minuter. Ta pannan åt sidan och blanda ner tomaterna och den tärnade osten.
Vispa äggen pösigt och blanda ner i pannan. Smaka av med salt och peppar. Fördela i pajskalet. Strö till sist över den rivna osten och grädda pajen på 175° i 35-40 minuter eller tills pajen har stannat.
Lägg på parmaskinkan och de blandade örterna. Garnera med lökringar. Servera pajen till kräftorna!
TIPS
Västerbottenosten kan bytas mot annan lagrad ost.
Vispgrädde+mjölk kan bytas mot matlagningsgrädde.
RÖDBETA MED PILGRIMSMUSSLA OCH PEPPARROTSCREME
Otroligt vacker liten förrätt som ser proffsig ut.
6 rödbetor
6 pilgrimsmusslor
Olja till pannan
TILL SERVERING OCH GARNERING
Salladsskott
1 dl créme fraiche
2 msk fint riven pepparrot
6 kvistar färsk dragon
Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Skär av botten och toppen så de står stadigt och pilgrimsmusslan kan ligga på.
Hetta upp olja i en grillpanna och grilla musslorna i ett par minuter.
Riv pepparroten och vänd ner den i créme fraichen.
Lägg lite salladsskott på tallriken, placera rödbetan ovanpå, sedan pilgrimsmusslan och en sked pepparrotscréme fraiche. Stick till sist ner en kvist dragon.
TIPS
Pilgrimsmusslan kan bytas ut mot scampi.
Créme fraichen kan bytas ut mot matlagningsyoghurt eller gräddfil.
KVIBILLEOST MED HONUNGSGLASERADE NÖTTER OCH SYLTADE PLOMMON
En liten skiva ost med syltade plommon och valnötter passar perfekt efter kräftorna.
250 g Kvibille gräddädelost
150 g valnötter
3/4 dl akaciahonung
SYLTADE PLOMMON
8 plommon
1 dl strösocker
1/2 dl vatten
Skär osten i 6 bitar.
Rosta valnötterna i en torr inte alltför het panna. Häll på honungen, rör om och stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper.
Halvera och kärna ur plommonen eller halvera plommonen och plocka upp kärnorna i efterhand. Lägg vatten, socker och plommon i en kastrull. Låt koka ihop tills sockret smält. Rör inte för kraftigt så plommonen mosas alltför mycket.
Skär osten i 6 skivor och fördela på tallrikar. Skeda upp kompotten och strö på nötterna, servera.
TIPS
Plommonkompotten kan bytas ut mot marmelad av till exempel fikon eller havtorn.
Valnötterna kan bytas ut mot pinjenötter och honungen mot råsocker strö.
PAVLOVATÅRTA
En tårta som endast består av skir maräng och fluffig grädde med färska bär och choklad som dekor faller de flesta i smaken.
BOTTEN;
5 äggvitor
2 1/2 dl strösocker
TILL FYLLNING OCH GARNERING;
5-6 dl vispgrädde
1 msk vaniljsocker
Eventuellt röd karamellfärg
1 l hallon eller röda vinbär eller både och
100 g mörk choklad grovt riven
Vispa äggvitorna till hårt fast skum. Vänd försiktigt ner sockret.
Rita en rundel, ca 25 cm i diameter på ett bakplåtspapper. Lägg på en plåt och bred ut marängsmeten så runt och jämt som möjligt.
Ställ in i 250° varm ugn, men stäng genast av den. Öppna absolut inte luckan de första 15 minuterna. Låt marängen stå i ugnen i några timmar eller över natten.
Lägg upp marängbotten på ett fat. Vispa grädden och smaksätt den med vaniljsocker. Tillsätt eventuellt några droppar röd karamellfärg. Bred ut över marängen och garnera med hallon eller vinbär eller både och. Riv till sist över den mörka chokladen.
HALLON OCH CHOKLADPAJ
Riktigt god hallonpaj, söt och fin med ett krispigt chokladtäcke.
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 ägg
FYLLNING
300 g hallon
50 g smör
3 dl kokosflingor
1 ägg
1 dl strösocker
75 g vit choklad
TILL SERVERING
Lättvispad grädde.
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut i en pajform med hög kant, ca 20-22 cm i diameter. Nagga och ställ in den i kylen i 30 minuter. Fäst kanterna med folie och förgrädda pajskalet på 200° i ca 10 minuter.
Smält smöret till fyllningen och tillsätt kokosflingorna. Vispa ägg och socker vitt. Blanda samman smörblandningen med äggblandningen.
Fördela hallonen i pajskalet och häll kokosblandningen över. Grädda pajen på 200° i ca 30-35 minuter. Lägg på folie om den blir för mörk. Ta ut pajen och strö på chokladen, grovt hackad. Gratinera på 250 ° i 4 minuter tills chokladen smält.
TIPS
Byt ut hälften av hallonen mot vinbär.
Byt den vita chokladen mot mörk choklad.
Servera pajen varm med glass istället för grädde.
CHOKLADKAKA MED SMULTRON
Efter kräftorna behövs det en mäktig chokladkaka som jag gör dagen före. Den behöver tid att ”sätta” sig. Jag bjuder skivade jordgubbar och vispgrädde till!
Knappt 2 dl strösocker, (150 g)
2 msk vatten
300 g mörk choklad, gärna lite bitter med hög kakaohalt
250 g smör, rumsvarmt
3 ägg
Knappt 1 1/2 dl vetemjöl, (80 g )
TILL SERVERING OCH GARNERING
Smultron
Lätt vispad grädde
Kakao
Gör en sirap av socker och vatten i en gryta. Tillsätt chokladen när det skummar, och låt den smälta. Ta av grytan från plattan och tillsätt smöret.
Blanda i äggen, ett åt gången. Sikta ner mjölet.
Häll blandningen i en smord form med höga kanter som kan placeras i en långpanna fylld med vatten. Ställ in kakan i vattenbadet i 160°-175° varm ugn. Baka den i en timme. Ställ den svalt över natten.
Ta försiktigt ur kakan ur formen. Pudra över kakao och garnera med smultron. Servera med lätt vispad grädde.
Född som Göteborgare känner jag ju inte riktigt det magiska med dagens datum men en äkta 08 har ju all anledning att ge sig ut i Stockholm och fira! Det finns aktiviteter över hela staden både för barn, ungdomar och äldre! William sa just att han ville surfa på Stureplan….hmmmm!
Rune Kalf-Hansen är en gullig och trevlig dansk kock. Visserligen har han bott i Sverige så många år nu att han blivit Svensk. Han har länge drivit det ekologiska budskapet framåt och jag tycker väldigt mycket om Rune, söt är han också! Skratt!
Hur som helst har han just idag/ikväll klockan 19 närmare bestämt en Matshow på Kulturhusets tak. Som gäst har han bjudit in danska skådespelerskan Anne-Grethe Bjarup Riis (som vi känner igen från Anna Pihl). Jag förmodar att det blir ett både intressant och roligt samtal dem emellan medan de lagar mat under 90 minuter, (jag är nästan lite avundsjuk, sånt tycker jag är kul!) och sedan utlovas smakportioner, minst 150 stycken och allt detta för 8 kr! Gå och titta, lyssna och smaka!
Själv måste jag sitta och jobba, skriva recept till ett reportage som ska plåtas nästa vecka, tur att vi åkte hem!
Jag kan inte skylla på barnen, att det var dem som hade ledsnat även om jag faktiskt kommer att göra det när jag ringer förlaget imorgon och berättar att jag åkt hem från Singö i förtid. Jag stod inte ut med ösregnet helt enkelt. Efter den underbara dagen igår bland lena klippor och glittrande hav så vaknar vi idag till hällregn igen…… och hör och häpna, det öste ner ända tills vi kom 1 mil från Stockholm….
Barnen var snälla och hjälpte till att städa. Höll sig utomhus när jag skurade golvet och packade faktiskt in alla väskorna i bilen..Därefter satte de sig inne i bilen och väntade medan jag gjorde det sista i Waldermars stuga…Låst och klart!
När jag kommer till bilen har barnen gjort en pakt! Vi hade bestämt att vi skulle stanna på ALLA loppmarknader vi åkte förbi på vägen hit men William som är den som är minst road av Loppisar hade ytterligare en idé, han vill stanna på Mc Donalds Drive in i Norrtälje för det har vi aldrig gjort!
Jag och Mc Donalds är ingen bra kombination! Visst rusar jag in där någon enstaka gång om året och köper hamburgare till barnen om vi har extremt bråttom…Dock skulle jag allra helst vilja säga att vi äter ALDRIG på Mc Donalds och har ALDRIG gjort!
Jag har faktiskt en vän, Per, som hållt detta löfte även sedan han fått barn, så Per om Du nu läser detta, SLUTA NU!
Första Loppisen var inte så kul, rörig och dyr, men det fanns en Papegoja där som drack kaffe! Det var roligt!
Sedan åkte vi förbi ungefär 8 stycken Loppisar som var stängda, en del hade skylt vid stora vägen och vi svänger av, sedan när vi väl kom fram var det stängt! Fy!
Men plötsligt så kommer vi till ”Tant Berg”. Hon hade en jättefin Loppis, ordning och reda, allt var vackert uppställt och sorterat! Här handlar vi sa flickorna1
Och vi handlade, ett ölglas till Thommy som fyller år i nästa vecka, en korg till att plocka smultron i som Rakel ”bara måste ha”! Beata vill ha en liten duk till sitt skrivbord och jag hittar en hög med formar till Anna! Anna Fleberg ni vet som gör vackra saker av små kakformar! Anna, jag köpte allt som ”Tant Berg” hade!
Sedan åker vi mot Norrtälje och Mc Drive inn! Halvvägs saknar Rakel sin mobil! Jisses Rakel! Nu är det andra gången den verkligen håller på att gå förlorad på bara ett par veckor! Den ligger bland dukarna, får hon fram…Bara att vända och ALLA är hungriga!
Vi hittar mobilen och åker igen mot Mc Donalds, 8 minuter kvar kommer det på en gigantisk reklamskylt! Inte klokt!
Framme! Och jag får ett skrattanfall av dess like när jag ska tala om för apparaten vad vi vill beställa! Jag klarar det nästan inte, William sufflerar och RÖSTEN säger åt mig att TALA TYDLIGARE!
Tänk er själva!Beställ av denna!
Hur som helst, vi fick våra hamburgare och for hem!
Betongljusstakarna från Edblad&co var finfina just där jag tänkt ha dem!
Jag är glad för det och under hela mitt bloggande har jag hjälpt William att laga sin cykels punktering! Vilket han är glad för nu! Cykeln funkar och nästa gång kan han laga den själv! Hurra!
Jag fick ledigt från bloggandet i 4 dagar. Ett ”Error av typ 500” hade inträffat….Ett tag tänkte jag att det var min länk till Pridegalan som ställt till det hela, Ha, ha!
Hur som helst så upptäckte jag hur mycket jag saknade att blogga! Det har blivit som en del av mig! Och jag saknade (kanske ännu mer!) att få kommentarer då och då från Er som deltar i mitt liv, ni har blivit som en ny familj!
Vad har Ni missat? Jo en vistelse på Singö,1 mil norr om Grisslehamn och jag vill säga att jag nu badat ordentligt i Ålands hav!
Jag är ju född och uppvuxen på Västkusten med lena klippor, salta bad, underbara skaldjur och god fisk! Mina barn har lärt sig älska Marstrand som jag och varje sommar har vi styrt kosan dit.
Den här sommaren skulle bli annorlunda, det visste vi tidigt och så har det ju också blivit.
Endast en vecka i Västerhavets paradis och resten, ett slags utforskande av inland och östkust.
Nåväl, nu kom tiden för ”min” vecka på Singö, i en stuga jag ”fått” av mitt bokförlag Norstedts. I ärlighetens namn ska jag säga att vi hade ingen riktig lust att dra iväg igen, var rätt mätta efter alla vistelser….Dessutom hade vi just ”rest vår trädgård” efter vår bortavaro och nu var den riktigt vacker!
Att det ösregnade gjorde ju också sitt till….Hade vi vetat då att ”årets oväder” var på väg hade vi antagligen aldrig åkt!
Lite skakigt var det när jag ”svängde in i skogen” mot Hörnängen på Singö, (jag avskyr för mycket skog vid vattnet!)
-Åker vi inte ifrån vattnet sa någon i bilen,,,,
-Det kommer tillbaka, sa jag. (jag hade ju sett en bild på att stugan hade sjöutsikt!)
Det är alltid en viss spänning som infinner sig då man entrar ett nytt bo….och så var det ju verkligen här!
Inom två timmar efter vår ankomst hade vi öppnat ALLA skåp, lådor, garderober, letat efter spår från andra som bott här, fingrat på hundratalet böcker i bokhyllan som författarna skänkt efter sin vistelse, skrattat högt åt P-O Enqvists bastkjol som hänger på hedersplats ovanför Tv`n, (och sedan förbannat oss för att vi inte har ett roligt spår att lämna!), badat flera gånger (i regnet!), förtöjt om båten! (som var dåligt förtöjd!) och läst hela Gästboken! Här kom min ångest! Man ska lämna en, (helst intressant!) redogörelse efter sin vistelse….men vad är jag i jämförelse med de som hyllas sida upp och sida ner!
Kvällen ägnar vi åt att bråka med Tv`n, den hackar! Äta jättegott och dricka ännu godare, elda i den trevliga kaminen och tända ALLA levande ljus som fanns!
Dagen efter regnar det, om möjligt ännu mer! ”ÅRETS OVÄDER”, ”VARNING” ropas det ut på alla löpsedlar och är huvudnyheten på Nyheterna på Tv. Vad värre är att det håller i sig i ett par dagar…..
Vi gör utflykter! Jag minns vad jag läst i Gästboken och vi åker efter…..
Svartklubbens Fyr, fantastiskt! Jag är hemma igen, helt Västkustskt!
Utsikten från fyren
Joggingtur med William i regnet, till vänster om Singöbron, fantastiskt att SE och TA på ovädret på så nära håll! Slår upp mot klipporna, farligt och härligt!
Vässarö brygga, hade någon skrivit, vi åker länge med bil…..väl framme kan vi bara säga, Varför?
Singö kyrka, väldigt vacker både på utsidan och insidan.
Albert Engströms muséum, Hmmm, man måste väl och det tog ca 5 minuter att gå runt i huset men missa inte caféet uppe i backen, Kaffekalaset! Otroligt god fisksoppa, hemgjorda bakverk och trevligt Krögarpar!
Havsbaden…Spabehandling och drink i baren…trevligt i regnet!
Edblads&Co, vid Finlandsfärjeläget, jag köpte jättefina ljusstakar i betong och ett underbart armband som jag kommer lura ALLA att det är min familj på amuletterna! Skratt!
Plötsligt talas det om Sol på vädret! William, min tonåring vill hyra vattenskoter eller åtminstone en motorbåt istället för roddbåten Gunsan som tillhör huset. Jag ringer över hela Roslagen men får samma svar överallt, Nej, vi hyr inte ut motorbåtar, båtar har vi men du får ta med egen motor…Intressant båtkultur men hur förklarar jag det för en motorstinn 13 åring?
Vår värd Helene blir den Räddande Ängeln! Och vi far iväg för motor i solen! Till klippor som nästan är som Marstrands och havet ÄR lika vackert som Västerhavet!
Ty, jag har alltid varit otålig och mycket dålig på att ”ta seden dit jag kommer”…Men NU har jag lärt mig det! Stort TACK för att vi fick komma till Singö och Waldermars stuga, Jag bara vill tillbaka….
regnar det! Det började redan på förmiddagen, ökade, avtog och fortsatte! På något vis känns det skönt, jätteskönt… även om jag till nästa vecka gärna tar tillbaka lite sol eftersom jag då har fått en stuga till låns av mitt bokförlag, på Singö utanför Grisslehamn!
Redan i morse när jag tittade på Nyhetsmorgon började jag skratta! Johan Hellström, före detta dansare, numera skicklig frisör blir intervjuad i mataffären om transfetter. Inte nog med att det är förskräckligt att vår mat innehåller så mycket skit som vi inte ens vet vad det är och att allt detta finns i så många fler produkter än vad vi tror, dessutom är skadliga för oss människor, inte minst barnen,,, Men när Johan utbrister med sin härliga charm;
-Menar Du att detta, transfetter finns i maten? Det låter ju som något som har med Europride att göra! Då skrattar jag nästan ihjäl mig! Han är för go bara!
När jag förklarat vad Europride är för flickorna och att det idag sker en karneval, ett tåg som kommer att vandra genom Stockholm i flera timmar som en manifestation för att alla ska få älska den man vill så bara måste vi in till stan och delta i detta.
Vi ringer Johan och Axel, (Johan är Beatas Gudfar och Axel hans älskade) och undrar om de kommer att vara där…men får inget svar! (Kanske är de på Marstrand, är Ni?)
-Vi åker ändå och när åker vi? frågar dem stup i kvarten!
-När Susanne har varit här med sin kompis Helena och hämtat porslinet de vill låna till festen på lördag, svarar jag…
Hmmm, vilka ska vi ta???
De här blir nog bra…
Och så for dem iväg med faten…och vi till stan!
Vi började med att köpa var sitt par skor, det är ju Rea! Men när jag provar mina skor genom att steppa i affären dör nästan mina döttrar och ropar att jag är knäpp! Jag är glad att jag är knäpp svarar jag och skärper till mig!
Vi var en timme före utsatt tid för starten av tåget vid Humlegården och hörde musiken, rytmerna och glädjen i hela Sturegallerian!
När tåget väl börjar rulla, så kan jag inte annat än konstatera att vi är härliga vi människor när vi förenas kring något, en idé, en övertygelse eller vad det nu må vara. Vilken glädje och vilken styrka hela tåget utstrålar! Det är verkligen fantastiskt och regnet känns inte alls!
Och när vi ser en helt rödmålad kvinna tänker vi alla tre på kräftor,,,,,,i dessa kräfttider! (…vi ser förstås att hon vill vara djävulsk…skratt!)
När flickorna tröttnat på att vara för korta för att se allt vill de gå till BR och handla upp födelsedagspengarna från Mormor och Yvonne….
Vi kommer hem med två hundar, suck! som både kan göra vacker tass och nosa upp försvunna saker. Men kanske är det allra bästa ändå; de låter högljutt när de vill gosa och ännu värre om man inte gosar med dem just då! Som sagt, det är väl kärleken vi alla vill åt!
Och på tal om kärlek, i morgon ska jag äntligen hämta hem William! Han har varit borta alldeles för länge nu….
Och nu blir det mat!
Då bör Ni köpa Svenska Dagbladet idag! Där presenteras vårt förödande resultat av onsdagens kräfttest. Och det kan väl sägas nu, att vi var ändå rätt så snälla i vår bedömning! De flesta hade övervägande ”smakfel” som för salta, ingen dillsmak, artificiell salt och dillsmak om de ens smakade någonting alls eller än värre avlopp eller mögel!
En annan slutsats var väldigt tydlig, störst är verkligen inte bäst! Tvärtom var den största jumbo kräftan både grotesk och smaklös! Så passa Er alla giriga, Ni gör verkligen ett bottennapp om ni väljer dessa!
Nej, satsa på Vätternkräftan, Vackra i färgen, fint skal, god smak, lent smör och jag tycker mig känna att de kommer från klart och fint vatten!
…..vad ska jag skriva på bloggen idag? Så hör jag ett brak!
Hade just vaknat till då det börjat blåsa kraftigt och himlen, den var alldeles svart! Äntligen lite åska och regn som kan lätta på trycket, tänker jag och springer iväg för att hämta in tvätten.
När tvätten är inhämtad, vikt och klar är himlen blå igen! Inte en droppe kom ner! Och braket? Vad var det?
Det var mitt plommonträd! Visserligen har jag tittat på det nu i flera dagar och tänkt; Det här kommer inte att gå bra…..
En miljard plommon hänger här och grenarna orkar inte bära detta, men inget har funnits att göra då de än så länge varit helt omogna.
Nu gav sig en tjock gren , trädet är inte gammalt, endast några år, 5 tror jag bestämt, och jag minns mycket väl första året, då fick vi 3 plommon…de delade vi upp i bitar så alla skulle få smaka!
Nu står jag här och tittar på tusentals plommon som ligger i slänten ner mot ängen bland omkullvälta pelargonier och krukor …vänder till slut blicken mot trädet och ser en avbruten tjock gren….vilken sorg!
Thommy kommer med en såg och jag blir arg, vi börjar bråka för nu vill han såga av fler grenar och jag tycker han är dum!
Sur Monika!
Han sågar i alla fall och jag får väl erkänna att det blev rätt bra! (Men en viss handledning från mig var det förstås!)
Rakel och jag räddar de mogna och halvmogna plommonen, vi plockar och plockar , till slut har vi 4 stora bunkar och ”orkar” inte mer. Då inser vi att det var lika bra att detta hände, vi har ju tio gånger så mycket kvar i trädet!
Och vad är godare än min Plommonsylt med valnötter? Inget ont utan att det har något gott med sig, dessutom fick ju dagens blogg ett innehåll! Skratt!
Som alternativ lämnar jag också recept på Plommonsylt med vanilj och snabb och god Plommonkompott! Smakligt plommon då!
PLOMMONSYLT MED VALNÖTTER
En härlig sylt med något att bita i!
2 kg plommon, helst gulröda
SOCKERLAG
2 dl vatten
1, 2 liter strösocker
100 g grovt hackade valnötter
Halvera plommonen och lägg dem tillsammans med vattnet i en gryta. Låt koka tills plommonen blivit mos och alla kärnor flutit upp. Ta upp dem med en hålslev.
Grovhacka valnötterna och tillsätt dem tillsammans med sockret.
Koka till en lagom tjock sylt i ca 10 minuter.
Ös upp sylten på väl rengjorda heta burkar och förslut.
PLOMMONSYLT MED VANILJ
Som plommonsylt med valnötter fast len och slät med smak av vanilj.
2 vaniljstänger ersätter valnötterna.
Följ receptet till plommonsylt med valnötter. Snitta och gröp ur de små fröna ur vaniljstången. Tillsätt frön och stänger tillsammans med sockret. Koka, häll upp och förslut som plommonsylt med valnötter.
PLOMMONKOMPOTT
Till kompotter går det bra att använda väl mogna frukter och bär- De kan också kokas i små mängder och ingen oro behövs över att koket ska ha tillräckligt med pektin eftersom en kompott med fördel kan vara lite lös.
1 kg plommon
SOCKERLAG
6 dl vatten
4 dl strösocker
1 citron, skalet
Dela plommonen och kärna ur dem.
Blanda alla ingredienser till sockerlagen och koka upp. Tillsätt plommon och citronskal. Koka kompotten sakta i ett par minuter. Rör inte om för mycket utan försök att bevara plommonhalvorna så hela som möjligt. Servera kompotten med lätt vispad rädde.
Ett bra tips; Lägg lite färska bär bland havregrynen i kastrullen till morgongröten. Den får en vacker färg och god smak.