Nu har Susanne och jag startat julpysslet! Vi börjar få ordning på kursen jag ska hålla åt henne i Jönköping i början av December,,,mer information kommer snarast!
Susanne och hennes dotter Johanna samt en ivrig servitör i bakgrunden!
Lunchen var hur god som helst! En underbar sallad med kalvbräss champinjoner och dijonsås till förrätt och sedan kunde jag inte låta bli de små kycklingbenen ännu en gång….
Kalvbrässen…
En sak är i alla fall säker, idag kommer jag att äta en riktigt god lunch! Har ett lunchmöte inbokat med Susanne på Zink grill och här lagas maten med kärlek som största ingrediens och det känner man verkligen. Här finns goda långkok, långsamt ugnsbakade kycklingben som smälter i munnen, de bästa Italienska charkuterier att välja bland, de bästa ostarna, grillade havskräftor med mera, med mera samt en riktigt god Saltimbocca. Peters recept (Peter Nordin som är krögaren på Zink grill) har jag ju inte men ett eget som är väl så gott!
SALTIMBOCCA
En typiskt italiensk rätt med kalvkött, parmaskinka och rikligt med salvia. Namnet betyder ”hoppa in i munnen”, vilket denna rätt också gärna gör då den är mycket god. Servera med ris, pasta eller färskpotatis och en grönsallad.
4-6 skivor kalvinnanlår, c:a 1/2 cm tjocka skivor
4-6 skivor parmaskinka
Tandpetare
8-12 salviablad
Mjöl till panering
Salt och nymalen peppar
Smör till stekning, c:a 75 g
3 dl torrt vitt vin
TILL GARNERING;
Salviablad och salviablommor
Bulta ut köttet försiktigt. Det går lätt om man lägger det mellan plastfilm och använder sin knutna näve. Placera en skiva parmaskinka ovanpå varje kalvbit. Lägg till sist ett par salviablad på varje ”paket”. Fäst bladen med en tandpetare.
Strö över lite mjöl på båda sidor av köttet. Salta och peppra.
Hetta upp smöret i en stekpanna. Stek köttet i c:a 3 minuter på varje sida. Häll på vinet och bräsera i några minuter. Smaka av.
Garnera med några extra salviablad och salviablommor.
29 september - 2008 | 21 kommentarer
bönor och frön | Grönsaker | Linser | Sallad
Men jag vaknar och är så otroligt sugen på linser!!! Linser är inte ens något jag äter ofta men i och för sig alltid med glädje och varje gång jag lagat linser så undrar jag faktiskt nästan alltid varför jag inte gör det oftare! Kanske är detta något tecken på ”återgå till ordningen Monika”!?
Hur som helst så lägger jag ut ett av mina bästa linsrecept redan nu på morgonkvisten ifall jag skulle bli sugen på något annat under dagen och glömma bort det senare…
LINSSALLAD MED SPENAT OCH ÄPPELDRESSING
I den här salladen är det dressingen som är hemligheten. Den smakar sött, syrligt och har en god nötsmak som gifter sig fint med linserna
2 dl röda linser
50 g babyspenat
1 tärning hönsbuljong
2 dl grovhackade valnötter
ÄPPELDRESSING
4 msk äppelcidervinäger
3 msk dijonsenap med honung, ”honeydijon”
3 msk valnötolja
3 msk olivolja
2 chalottenlökar
1 litet rött äpple
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING
Ett gott bröd
Koka linserna enligt anvisning men i buljong. Blanda ner spenaten och de grovt hackade valnötterna.
Gör dressingen. Vispa ner senapen i vinägern. Tillsätt oljan lite i taget under fortsatt vispning.
Finhacka schalottenlökarna och äpplet. Rör ner hacket i såsen. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över de varma linserna och servera gärna med ett gott bröd.
TIPS
Salladen kan också göras även på gröna eller svarta linser.
Valnötterna kan uteslutas och ersättas av andra nötter eller frön och valnötsoljan bytas mot tex sesamolja..
Ikväll klockan 22 i Tv 2, en Fransk film om genmanipulerad mat och kemiföretaget Monsanto….
Då var bokmässan över för i år och jag sitter på tåget mot Stockholm. (Det är dödstyst på tåget trots att det är knökfullt….. alla verkar totalt slut!)
Lite mör är man allt… men vilka fantastiska dagar! kvällar också för den delen….. så roligt det har varit! Och jag vill passa på att framföra ett jätte Tack till alla Er som kom till kockteatern och lyssnade, tittade, skrattade, applåderade och smakade på min mat! Jag känner mig stolt, glad och nöjd!
Och Tack också till mitt bokförlag, Prisma som gjort så här fint i montern…..
Och för Er som inte hade tillfälle att komma till mässan följer här ytterligare en glimt om hur det sett ut när jag varit ”in action”!
Redo att börja..
Lammet….
Det gäller att prata, lyssna och laga mat samtidigt…..
Och det går rätt bra….
Måste krydda också…
Och roligt har vi….Steffo Du är underbar!
Nu hoppas och tror jag att de flesta känner sig som Ni har varit där! Och imorgon är det ”åter till verkligheten”…kursen på Saerimner ska styras upp!
Ett par saker till! Det var inte Marcus Aujalay som tände eld på spisen…..och Jonas Hassen Khemiri är inte bara en begåvad författare, han är väldigt söt också!
Och den här bilden tog vi faktiskt bara till bloggen! Ha!
Ni som är sugna på Lammfilé och Spättarulader i saffranssås bör bege er till Mässan och Kockteatern 14,10 för då lagar jag till dessa läckerheter där……
Varmt Välkomna!
Monica S var där idag! Och hur kul var det inte för mig att träffa ”en av er”!
Jaaa, vad ska jag säga? Idag kan jag inte klaga på uppmärksamheten! Inte klokt så mycket snälla människor det finns…vart jag än går och vad jag än gör under hela dagen på mässan får jag vänliga ord, beröm, tack, komplimanger, små underbara frågor och jag skriver autografer!!! Inte en, utan så många att jag tappar räkningen till slut!
Mitt behov av bekräftelse får sig en rejäl dos,,,tänk att det finns så många människor som ser allt detta hos mig?
Det finns en VIP lounge på mässan. Här bjuds det på god mat, vin förstås… och framförallt kan man träffa ”vemsomhelst”! Eftersom det är mat det är frågan om har ju vi ”matmänniskor” en extra hög status här inne eftersom det är vi som ”känner dem” som står för det hela eller snarare är det kanske så att de som lagat maten vill veta vad just vi tycker om det som serveras!
Och det är inte så vanligt faktiskt, att vi kokboksförfattare ”smäller lika högt” som de ”riktiga författarna” men här på lunchen,,, här känns det nästan så! Och vi har riktigt trevligt!
Min dag idag börjar som så ofta med att handla mat. Jag får tag på allt vad jag behöver och känner stor förväntan inför dagen.
Som börjar med intervju…
Och sedan kommer själva grejen, matlagningen inför publik och här gäller det att både sälja sig själv och sin bok det kan jag lova!
Jag får Steffo som presentatör och det är hur kul som helst! Vi får en bra start, han är otroligt skön att ha bredvid sig, frågar bra saker som ger ingångar till bra samtal som håller i sig och publiken är med oss och så är det inte alltid!
Och jag måste nämna Hans! Hans som liksom bor där på kockteatern på bokmässan! Outtröttlig, diskar, hackar, plockar, fixar och alltid med ett gott humör! Hans, du är helt otrolig! Tack, tack och tack för allt du gör!
Jag, Hans och Steffo som befinner sig lite i bakgrunden för en gång skull…
Sedan börjar maten bli klar…
och här kommer dem sugna…
Just när jag ska gå hem låses alla dörrar på mässan, ett brandlarm har gått i kockteatern och alla kommer ut men ingen kommer in! Annika som är med mig har sin kappa där inne och vi får inte komma in….jag tittar febrilt i programmet,,, vilken kock kan ha ”tänt eld på ” köket!
Var det inte Marcus Aujalay så var det Gunilla von Heland…..hur som helst så är jag otroligt glad att det inte var jag!
Det får väl anses vara dagens skandal, såvida det inte händer något ikväll på Norsteds stora förlagsmiddag,,,
Tack och lov är den på mitt hotell! Jag kan bara ”glida ner med hissen” och imorgon är det dags igen!
Fläskläggsterrin med confiterad fänkål
Havskräfta med citron, Hummer, Pillade räkor och pilgrimsmussla med hemlagade såser….
Hummersoppa med anklever och kalvbräss, (innan själva soppan hälldes på!) sedan glömde jag bort att ta en bild…..
Halstrad kummel med dillhollandaise, höstgrönsaker och fläsk…
Lingonmousse på Browniebotten och vanilj/lagerbladssorbet…
Marmelad…
Sedan kommer vi till skandalen; Tomas Tengby ville kyssa Leif Mannerström som tack för maten….men det ville inte Leif…
Men så gjorde han det ändå…
Och sedan blev vi vänner allihop!
Därefter slog jag mig igenom baren på Park fram till hissen……och nu ska jag välja säng! God Natt!
Just hemkommen från en otroligt lyckad heldag på Gunnebo Slott! Gunnebo är faktiskt den enda plats jag varit på i hela världen, (förutom då det begav sig på Rosendal förstås), där jag känner ”andens närvaro” så tydligt på platsen. Detta gör att jag känner mig fullständigt hemma! (Kanske var jag slottsfru i mitt tidigare liv, ha, ha!)
Dessutom är Gunnebo gudomligt vackert, varsamt renoverat, uppbyggt och återställt till 1700-talets ideal och det är så välskött i trädgården att det nästan ser konstgjort ut!
Här är det alldeles underbart att bara vara, gå omkring, strosa, klappa djuren, äta god och ekologisk mat i kaffestugan, där allt så långt det går är tillagat av det egna, till och med köttet!
Dagen började med att jag fick träffa två av mina tre följeslagare för dagen…
Fotograf Peter och Jacob från KRAV
Sedan blev det en rivstart! Skörderunda! och vilken glädje att gå runt i odlingarna och bara ”roffa åt sig” det som jag behöver till dagens måltid! (Allt under Peters övervakning förstås….)
Och här kanske Fredrik som kockar på Gunnebo blir lite orolig över hur jag tar mig fram…
Det framgår inte riktigt men rädisorna var djupt vinröda och stora som plommon!
Ett kålhuvud kan vara bra att ha!
Och vad är det här? Haverrot säger Fredrik, det är jordens ostron! Hur vackert låter inte det? Jordens ostron….jag smakar på ordet faktiskt…..och är nästan ännu gladare över att jag skördat något jag inte har ätit förut!
När jag får syn på den vackra väggen med vildvin vill jag bara krypa in där!
Och vad blev det för mat? Jo, Fredrik gjorde ett sillbord från 1700-talet väldigt, väldigt fint! Sedan gjorde jag kalvrygg från Gunnebos kalv och en len och skummig äppelsås med Calvados, smörslungade morötter med honung och dragon, bönor i alla färger med röd basilika, rucola och parmesanflisor, inkokta äppelklyftor med timjan och en chokladfondant med karamellisserade äppelklyftor….
Och eftersom desserten var sååå god så känner jag nästan som en plikt att dela med mig! (Förlåt Jacob, men de kommer att köpa REKO ändå! Eller hur!?
CHOKLADFONDANT MED KARAMELLISERADE ÄPPELKLYFTOR
Fluffiga muffins med krämigt inre av choklad serverade med söta äppelklyftor.
3 ägg
Drygt 1/2 dl strösocker
150 g mörk choklad, gärna 70 %
65 g smält smör
Drygt 1/2 dl vetemjöl
Smör och strösocker till formar
ÄPPELKLYFTOR
4 äpplen
3 msk smör
3 msk strösocker
1 msk calvados
Vispa ägg och socker pösigt. Hacka chokladen grovt och lägg den i en skål. Smält smöret och häll det över chokladen, rör om tills chokladen smält. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta ner mjölet.
Smöra och sockra små portionsformar eller tredubbla muffinsformar av papper i lite större storlek. Fyll formarna med smeten. Grädda på 200° i 8-10 minuter tills de rest sig och fått färg.
Kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en kastrull tillsammans med smör, socker och calvados. Låt koka några minuter tills sockret smält.
Lägg upp varm chokladfondant och äppelklyftor, skeda över lite sky från äppelkoket. Den sanna gourmeten har även en klick vispgrädde till!
Nu ska jag ta ett bad, ett glas champagne, (minibar!) och sedan äta middag med andra kokboksförfattare från mitt förlag… och här finns både kockar och andra nuförtiden!
Och imorgon ses vi väl på mässan? Lite småintervjuer här och där men absolut! hoppas jag, i kockteatern 15,30!
Efter en härlig middag, (helstekt rödtunga) var det dags att välja säng! Vilken lyx! Helt själv i två sängar!
Hmmm, vilken ska jag ta?
Vaknar efter en god natts sömn och beger mig ner till frukostbordet. Jag älskar hotellfrukost! Särskilt alla söta grejer, croissanter med marmelad, wienerbröd, smörbullar……mmmm allt som jag inte äter hemma. Men min ”stränga uppfostran” gör att jag startar med en skiva grovt bröd med leverpastej!
Och nu ska jag ta en taxi till Gunnebo Slott!
Jag kommer förstås att berätta allt om vad som händer på bokmässan……nästan allt iallafall!
Att sätta mig på tåget till Göteborg känns nu nästan likadant eller vant som att sätta mig på bussen in till stan, jag gör båda sakerna ”typ lika ofta”!
Förmiddagen var lugn och skön. Mamma och jag fick gott om tid att gå igenom allt som ska ske när jag är borta. Nu har hon stenkoll och jag har faktiskt lärt mig med åren, kanske sista året då, att andra faktiskt kan sköta saker lika bra som jag, nästan iallafall! Ha,ha!
Nu sitter jag här och vaggas fram söderut mot Göteborg av Sj och njuter…det ska bli kul, jättekul faktiskt! Jag älskar bokmässan! Det är mitt 13e!! år på bokmässan, (14e egentligen men förra året hoppade jag av i sista stund med anledning av att vi skulle börja filma ”Monikas mat” direkt på måndagen efter och jag insåg väl till slut att det skulle bli lite för mycket att komma direkt från ”racet” på bokmässan och rakt ner i julgrytorna i ”Monikas mat”!)
Vad är det då som är så kul? Det är hela fenomenet med ”högt och lågt” blandat. Här är vartenda ord för några dagar lika mycket värt om det så handlar om ett mord, kärlek, en vetenskap eller en biffstek…(nästan iallafall!) Och det är inte direkt händelselöst på kvällarna….här finns många riktigt spännande människor!
Det är också fantastiskt kul att möta läsare och publik, Er! Se vilka Ni är! Bara säga Hej, samtala, svara på en fråga, ge ett gott råd få lite beröm! 😉 Och det som jag brukar bli allra gladast över är när människor berättar hur flitigt de använder mina kokböcker, flera har till och med använt sönder dem! (Vilket ju är jättebra, då måste de köpa nya! Ha!) eller när de lagat ALLA rätterna som jag gjorde i ”Monikas mat”……imponerande!
Att träffa kollegor och andra kockar är också en upplevelse! För det mesta jobbar jag ju i min ensamhet och diskuterar inte så mycket med någon, ingenting egentligen.. men här kan vi snöa in i en maträtt,viktig matfråga eller något helt annat som inte ens har med mat att göra faktiskt…. träffade just jättetrevliga Fredrik Eriksson då jag steg på tåget…….
Det finns ju konkurrens också förstås, massor! Vi är många som ska locka våra läsare med att just vår kokbok är den bästa, den enda, den läckraste,,,,men den ser jag faktiskt bara som positiv! Det gör egentligen bara att vi alla måste skärpa oss och göra bra, bättre recept och framförallt bättre mat och idéer till dem som ska laga den….Er! Det finns tyvärr också mycket skräp, även i kokboksbranchen såklart….
Jag kommer att ge järnet med mina spättarulader i saffranssås och lammfilé med lingondressing….vet att många tänker att ”det ska vara så enkelt som möjligt” och det ska det ju vara förstås men det ska ju också vara alldeles enastående, hänförande och gott också!
Och nu kom Sj´s ”berömda” lax in till mig,,,,hoppas innerligt att det inte är Fredrik som gjort receptet!
I strålande sommarsol som till och med gav ifrån sig lite värme packade jag upp julrekvisita till nästa veckas plåtning. Samtidigt gick tvättmaskinen varm och min väska skulle packas inför Göteborg, Gunnebo och Bokmässan.
Ingen lätt uppgift! Till Gunneboreportaget vill jag vara ”Bohemchic”, till kockteatern på bokmässan vill jag ju vara snygg förstås men inte för fin, mer köksvacker,,ha, ha! och på kvällarna är det fullt med kul, middagar, coctails och annat och då vill jag ju vara ännu snyggare förstås, mer fräsig om ni förstår?!
Hur som helst blev jag inte riktigt klar med min packning, kvällen blev lite rörig med alla barnens olika aktiviteter,,,som tur är har jag ju imorgon förmiddag på mig!
Och middagen som inte alls blev vad jag planerat utan mer av ”man tager vad man haver” karaktär fick ätas i flera omgångar….tur då att den blev riktigt god och en perfekt rätt att laga då mattiderna blir olika eftersom den mer än väl tål att stå på spisen och vänta! En gryta på kycklingben och svamp!
1 gul lök
1 rejäl matsked smör
1 kg kycklingben
4 morötter
Ca 7 dl blandad svamp, t ex, portabella, trattkantareller, skogschampinjoner
2 msk kalvfond
5-6 dl vatten
Ca 2 dl vispgrädde
Några kvistar timjan
TILL SERVERING
Ris, pasta eller potatis
Grönsallad
Grovhacka löken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Tillsätt kycklingbenen och stek dem gyllene på alla sidor. Låt steka ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då.
Tillsätt svampen och morötterna, skalade och skurna i 2 cm breda bitar. Låt fräsa ytterligare 5 minuter.
Tillsätt fond, vatten och timjankvistar. Lägg på ett lock och låt puttra tills kycklingen är klar. Häll på grädden och smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Servera med ris och grönsallad.
Så kom jag till Lisen för att bli fin i håret! Vilken lycka! Så otroligt skönt att bara sätta sig där och bli helt omhändertagen!
Lisen!
Hämta julstjärnorna…
När jag sedan kände mig så fin bestämde jag mig för att köpa ett nytt mineralpuder…
Och läppstift…
Sedan mat så jag kan öva upp mig inför kockteatern på bokmässan..
Hem och laga…
Spisen är igång…
Och så här blev det!
Recepten fick ni igår och se; Mamma och William verkar nöjda!
William hade faktiskt svårt att hålla tassarna från grytorna innan lammfilé och spättarulader var klara!
Och lutfisken är i frysen och julkeramiken står på gräsmattan…allt medan de nästan varit 20 plusgrader i Stockholm idag! Som sagt, Allt ordnar sig alltid!
22 september - 2008 | 15 kommentarer
Min förmiddag har varit fylld av problem av olika slag. Typiskt, den kan ju räcka med att det är Måndag!
Hur gör man för att stoppa julen när den är på väg?
Amaryllisar, julstjärnor, röda tulpaner….de är redan på gång, Lutfisken har just lämnat Skärhamn och planerar sin ankomst till imorgon, jultallrikarna är diskade och putsade och Linda (som jag ju aldrig ens har träffat!) har ställt in sig på att komma hit på onsdag för att bara vara med!!! Nu måste allt dirigeras om!
Min julfotografering i övermorgon måste skjutas upp och det bästa och enklaste hade ju naturligtvis varit att skjuta upp den till dagen efter….men då kan inte jag! Då åker jag till Göteborg för att dels göra reportage från Gunnebo samt för att medverka på Bokmässan…..Första lediga dagen jag hittar blir 2 Oktober! Allt måste göras om! Jag har aldrig gillat att göra om saker, den första entusiasmen är liksom borta men nu finns inget val…..
Sedan inser jag plötsligt fördelarna! Jag hinner gå till Lisen och fixa håret innan jag reser,,,, jag hinner prata med Mamma som kommer idag från Göteborg för att hjälpa till med barnen när jag är borta,,,,och jag hinner framförallt att planera vad jag ska laga under mina framträdanden på bokmässan,,, Jag vann tid helt enkelt!
Så visst är det sant! Problem är till för att lösas och ingenting ont sker utan att det för något gott med sig, det är min sanna övertygelse!
Min meny på bokmässan!
LJUMMEN SALLAD MED LAMMFILÉ OCH LINGONDRESSING
Rosastekt lammfilé med min lingondressing är en riktig delikatess.
600 g lammfilé
Smör
1 liter kantareller eller trattkantareller
200 g vaxbönor
1 ask jungfrusallad
LINGONDRESSING
3 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 1/2 dl lingon
Salt och nymalen svartpeppar
Hetta upp en stekpanna med smör. Salta och peppra lammfilén runtom. Bryn den i pannan på alla sidor, ca 4-5 minuter för fint rosa kött. Lägg åt sidan att vila.
Stek kantarellerna, tillsätt eventuellt mer smör. Salta och peppra.
Koka vaxbönorna i lättsaltat vatten i några minuter. Häll av och skölj i iskallt vatten.
Hetta upp olivolja och balsamvinäger till dressingen. Tag grytan från plattan och tillsätt lingonen.
Blanda sallad, brytbönor och kantareller på ett fat. Skär upp lammfilén i fina skivor och lägg på dem på salladen. Häll på lingondressingen och servera.
FISKRULLADER I SAFFRANSSÅS
Roliga tvåfärgade fiskrullader i vackert gul saffranssås är lätt att laga trots sitt avancerade utseende.
3 chalottenlökar
1 kuvert saffran
3 msk smör
1 1/2 l fiskbuljong eller 6 msk hummerfond + vatten
2 fänkål
10-12 små potatis
10-12 skivor rökt lax
10-12 skivor spättfilé eller annan vit filé
3 dl torrt vitt vin
3 dl matlagningsgrädde
150 g mangoldskott och/eller späd bladspenat
TILL GARNERING
100 g lax- eller forellrom
Hacka löken och fräs den med saffran i smöret i en kastrull eller panna med hög kant. Häll på buljongen eller fond + vatten.
Klyfta fänkålen och tvätta potatisarna. Lägg ner dem i kastrullen och låt koka i 15 minuter.
Lägg en laxskiva på varje spättafilé. Rulla ihop till en rulle. Placera rulladerna med skarven neråt i grytan. Häll på vin och grädde. Lägg på ett lock och låt sjuda i 5 minuter. Lägg i mangolden, skuren i mindre bitar och spenaten, sjud ytterligare ett par minuter.
Ta eventuellt upp fiskrulladerna och dela dem innan serveringen så man ser att de är vackert tvåfärgade. Garnera med romen och servera.
Men det fanns också vissa glädjeämnen här på förmiddagen! Susanne var här en snabbis, kul! Ett riktigt roligt jobberbjudande kom in och Linda kommer den 13 November istället! Ha en trevlig dag!
Kvällen blev lyckad och innehållsrik på alla sätt och vis! och låååång! Tänk, egentligen är det inte klokt att man kan sitta till bords i 8 timmar!!! En hel arbetsdag! Och sysselsättningen är enkel; äta, prata och för all del både sjunga och dricka! Vart tar tiden vägen?
Vi åt snittar med anklevermousse och rödlöksmarmelad samt snittar med skagenröra till drinken. Förrätten var en sallad med blad, vilda tomater i alla färger, svampar, sockerärtor, marinerade och hastigt stekta räkor samt pilgrimsmussla, huvudrätten min Osso Bucco som ni vet, därefter ostar och slutligen desserten med krämig vaniljglass och varm hallonsås……….choklad….
Och Marie-Louise är nu så hemtam här att hon stod för serveringen av huvudrätten!
Och här är mina kavaljerer för kvällen;
Den sötaste!
Den roligaste!
Den snällaste!
Den tokigaste!
Den bäste!
Och idag var det underbart väder här i Stockholm med både lite värme och sol! Fick till och med vattna i trädgården som var helt snustorr…sedan fylldes dagen raskt av både fotbollsmatch och kalas! Och jag behöver väl kanske inte säga att det blir rester till middag och en tidig kväll ikväll!
Särskilt de hembakta kakorna och bröden sålde som smör på Rakels klassloppis! De fullkomligt flög iväg! Det gjorde mig glad på något sätt eftersom det bevisar att vi är många som uppskattar det handgjorda och hembakta!
Få se,,,hur mycket skulle jag ge tillbaka? Beata, Rakel, Lydia och Emilia sköter kassan!
Det konstigaste var nog att flickorna ville köpa tillbaka sina egna saker…..!!!! Är det inte typiskt?
Jag köpte i alla fall ett par jättefina stövlar, helt nya!
Och stärkta av morgonens kakkommers ville Beata och Valeria baka chokladbollar när vi kom hem. De ska de bjuda på till kaffet ikväll!
CHOKLADBOLLAR MED KAFFESMAK
100 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl havregryn
3 msk kakao
3 msk kallt kaffe
Chokladströssel eller kakao att rulla bollarna i
Rör smör och socker mjukt. Tillsätt vaniljsocker, havregryn och kakao. Häll till sist ner kaffet och arbeta ihop till en smidig deg.
Forma bollar och rulla dem i strössel eller kakao.
Ja, det är väl lika bra att erkänna……jag kan inte följa recept! Inte ens mina egna! Inte klokt!
Min Osso Bucco kräver just idag mer av allt det goda, jag dubblar smöret, vinet likaså…..tar massor av kalvfond….vatten, lite mera vin ändå…mängder med färska kryddor….. Visserligen hade jag 15 skivor kalvlägg…vi blir ju 9 vuxna imorgon..och barn? Vet ej hur många men minst 5!
Men ändå…jag måste ju erkänna….och så här ser det ut just nu!
Och, trot eller ej!? Nu ropar de andra här;
-När blir det mat?
Efter en härlig morgonrunda ägnade jag mig åt det som jag nog faktiskt tycker allra bäst om, mina blommor! Fick ihop till 3 vackra buketter fastän det såg rätt skralt ut i snittblomslandet!
Egentligen hade jag inte alls tid. Klocka 10 skulle Nenne komma och göra en intervju med mig och jag måste ju åtminstone duscha först!
Nenne Wåhlander
När Nenne berättade att hon också var vinskribent så kom jag på att jag fått en fråga i veckan på mailen om vilket vin som passar till Kokt lamm i dillsås, (människor tror ibland att jag kan allt och det är ju väldigt smickrande….;) så jag passar på att fråga henne!
-Ett Alsace riesling som med sin blommighet möter sötsyrligheten i såsen svarar hon direkt!
Imponerande! Och jag kan skicka ett nytt (har redan svarat på mitt vis..) proffsigare svar till Ammie! Hoppa det inte var för sent!
Nu har jag, så här i elfte timmen börjat röja inför loppisen imorgon…lite sorgligt känns det ju också att det nu är slut med både dockskåp och gosedjur….
Och innan jag ger mig av för att handla, mat, vin och ved vill jag ge er ett recept på världens godaste tilltugg, små saltsöta mandelkakor som en gång kom till genom ett misstag, (någon såg fel på socker och salt!) men blev nästan direkt en storsäljare under min tid på Rosendal!
SALTSÖTA MANDELSKORPOR
100 g skållad mandel
1 äggvita
1 2/3 dl florsocker
3-4 tsk salt
Mal mandeln fint. Vispa äggvitan kraftigt.
Blanda samman mandel och äggvita. Smaka av med salt. Låt stå ca 10 minuter.
Gör pyttesmå kakor med en tesked. Grädda på 175° i ca 7-9 minuter.
Beata har varit hemma från skolan idag och behövde sysselsättning på eftermiddagen….Hon hade tröttnat på att färglägga alla ”Bratzdockor” jag tryckt ut åt henne på datorn idag!
Fyll på saltkvarnen och pepparkvarnen vet jag! sa jag medan jag fortsatte med mitt receptmakeri på datorn…….och allra helst ville vara ifred men kände förstås ett litet gnagande av dåligt samvete!
Och det gjorde hon, snyggt och prydligt inte ett korn hamnade fel och om det gjorde det hade hon plockat upp dem!
Nu lagar jag ”snäll mot magen” kycklingsoppgryta, (sky, grönsaker och kycklinglår, kokta) och skulle salta och peppra…..vad händer? En alldeles ljuvlig doft sprider sig i köket! Vad är det? Kryddpeppar!
Således har vi nu kryddpeppar i pepparkvarnen! Men nu har jag smakat på skyn, den är gudomligt god!
Och visst är det så, det har jag varit med om förr, att ”misstagen” utvecklar oss alla i köket! Och jag kan knappt bärga mig tills på lördag när våra gäster undrar vad det är för speciell peppar i vår kvarn!
Hurra!
Gunnebos Kalvrygg har fått sällskap av en skummande äppelsås med Calvados, Smörslungade morötter med honung, bönor med mynta, rucola och parmesan, Timjanäpplen, Spetskål och svartkål samt en Hallon- och äppelpaj! Men eftersom, jag blev lite osäker på desserten skrev jag även ner Toscaäpplen med punchgrädde……….vad tycker ni?
Och så har jag beställt kalvläggen till vår middagsbjudning på lördag….det blir Osso Bucco! En underbar gryta från Lombardiet i Italien. Och glöm för all del inte Gremolatan! Det är den som sätter pricken på det hela!
Osso Buccon kanske känns komplicerad för de många ingredienserna men så är det inte alls! Och den kan dessutom med fördel lagas dagen före vilket jag tänker göra eftersom jag är på loppmarknad med Rakels klass på dagen!
OSSOBUCO
4 morötter
4 stjälkar blekselleri
2 röda lökar
1 gul lök
7-8 vitlöksklyftor
75 g smör
8 ganska tjocka skivor kalvlägg, c:a 3 kg
Salt, nymalen svartpeppar och mjöl att vända köttet i.
1 dl god olivolja
1 1/2-2 dl vitt torrt vin
2 burkar körsbärstomater
1 rejält knippe bladpersilja
C:a 5-6 dl köttbuljong, knappt 2 dl i första spädningen av skyn och resten i omgångar under kokningen i ugnen.
5 lagerblad
Timjan, oregano, salt och nymalen svartpeppar att smaka av osso buccon med.
GREMOLATA
2 citroner
1 lime
2 knippen bladpersilja
8 vitlöksklyftor
Skala och skär morötter, selleri, lökar och vitlök i små bitar. Smält 50 g smör i en gryta. Rör ner grönsaks- och lökblandningen. Låt fräsa tills allt fått fin färg.
Salta och peppra köttskivorna. Vänd dem sedan i mjöl.
Blanda smör och olivolja i en stekpanna. Bryn köttet ljust bruna på båda sidor. Tag upp köttet och lägg de ovanpå grönsakerna i stekgrytan.
Häll bort fettet från stekpannan utan att skölja den. Koka ur pannan med det vita vinet och reducera tills det återstår drygt 1/2 dl av vätskan.
Späd stekskyn med 2 dl av köttbuljongen. Grovhacka persiljan både blad och stjälkar. Lägg i samtliga kryddor och tomaterna. Koka upp och smaksätt med salt och peppar.
Häll såsen över köttet i grytan. Koka upp ovanpå spisen. Lägg över ett lock och ställ in grytan i ugnen på 175°.
Låt grytan sjuda i 2 1/2 timme. Späd då och då med mer buljong.
Tvätta citroner och lime noga till Gremolatan. Riv av skalet.
Finhacka persiljan och vitlöken. Blanda alltsammans.
Strö över Gremolata strax innan serveringen och servera lite extra i en skål bredvid.
Servera Osso Buccon med ris eller pressad potatis.
Nu tänkte jag bli lite eftertänksam! (inte så vanligt!) Men faktum är att när jag tänker efter så kretsar nästan allt jag gör under mina dagar kring mat! Är det inte så att jag går och tänker på mat, så äter jag mat, provlagar mat, pratar mat, handlar mat eller skriver om mat. Och då är det ju tur att det är som det är, att jag faktiskt älskar mat! Jag är en matnörd helt enkelt!
Som just nu när jag blandar mina tankar mellan griskött (till DMA), julmat (till Leva och Bo), kalvryggen till Gunnebo (stolt slottsmat!), vad jag ska laga på bokmässan (måste vara enastående OCH mycket snabblagat!)…. med mera, med mera……
Och som om inte detta räckte tänker jag ju lika mycket hur den färdiga rätten ska presenteras! De vackra faten, skålarna, dekorationerna, blommorna, är allt beställt och ordnat? Och kommer julblommorna vara vackert utslagna eller kommer jag att bli besviken? Slevar och kastruller….Ingredienser?? Finns allt jag behöver? Eller måste jag beställa???Ringa? Jaga?? Leta??
Ja, så går mina tankar mest hela tiden just nu. Ja, och det är faktiskt nästan jämt! När jag morgonjoggar, precis innan jag somnar, när jag dammsuger, handlar, sitter i bilkö…och när jag skulle mana på barnen i morse sa jag till Rakel att hon skulle sätta på sig sina klövar!!! Skor menade jag ju förstås……..
Vi är otroliga vi mammor! Vi har bestämda åsikter om allt som rör våra barn, (de behöver inte överensstämma!) men likt ”tigrinnor” sitter vi där och diskuterar allt som som kan tänkas beröra våra barns vardag….(jag börjar förstå djurhonorna bättre…..) intressant!
Till slut, vi hade nog kunnat fortsätta hur länge som helst men inser vi att vi måste börja ”jobba”! Vi sågs ju faktiskt för att i egenskap av klassmammor hitta på roliga och oslagbara idéer till både tillfällen för trevlig samvaro och tillfällen att få in pengar på till en framtida klassresa om tre år!!!!!
Vi åt också! Susanne fick världens minsta portion soppa, (men god!), Margret fick kalvbringa, (väldigt god men hon blev rädd för fettet,,,, och jag fick en gös (också god men jag äter egentligen bara västerhavsfisk!)…..och vi hade väldigt trevligt! (vi tog tre bilder, på den ena blundade Margret och där var Susanne och jag jättesnygga! På den andra blundade Susanne och jag och där var du Margret supersnygg! men det fick bli den här där vi alla har ögonen öppna! 🙂
Och nu tänkte jag äta lunch! En skiva valnötsbröd med Philadelphiaost, kokta ägg, Kalles kaviar och mycket nyskördad gräslök! (Jag har jättemycket kryddor kvar i kryddlandet!)
Mitt kryddland
Min macka!
1 lång och ganska tunn skiva valnötsbröd
Ett tunt lager Philadelphiaost (eller smör i värsta fall för det är gott med Philadelphian!)
2 ekologiska ägg, hårdkokta men lite lösa i mitten och i skivor
Kalles kaviar
Mycket fint klippt gräslök
Rosta gärna brödskivan, (inte så länge som jag gjorde nyss, den brändes!) bred på Philadelphiaosten, skiva äggen och lägg skivorna på mackan. Ringla över kaviar och klipp till sist över gräslöken! Mums!
Och ikväll blir det Japansk mat på ”föräldrarmiddag” med Williams nya klass, inte bara mammor utan pappor också och nya Fröken Elisabeth som jag aldrig träffat! Det ska bli trevligt!
Inte klokt men sant! Tur att det finns sådana människor och lutfiskvänner som Ragnhild och Sven-Gunnar! Till dem kan man höra av sig när man behöver lutfisk så tidigt som jag så ordnar dem det! Otroligt skönt med tanke på att tid verkar vara en bristvara i mitt liv just nu…..
Är i färd med att ta sats inför nästa vecka som är väldigt rolig men innehållsrik minst sagt! Det ska bli Julfotografering här hemma, Matreportage från Gunnebo slott för Kravs nya tidning Reko och sedan dyker jag in i Bokmässan i dagarna tre!!!!
Innan dess ska jag avsluta min text till Stadsmissionen, röja förråd och källare, Rakels klass ska ha loppis på lördag….. göra recept till griskött för Danska DMA, bli intervjuad för en tidning på fredag och naturligtvis tänka på vad som ska lagas på Gunnebo,,,,Mitt i alltihop tittar jag mig i spegeln och inser att ett besök hos frissan är nödvändigt, helst ett besök hos Margareta också! och dessutom har vi bjudit hem gäster på lördag……..fler än två och fyra….och söndagen innehåller både kalas och fotbollsmatch!
Ingen anledning att hetsa upp sig tänker jag och det känns redan bättre bara att jag fick ur mig det! Ska hämta flickorna nu, ge dem ”hemlagade fiskpinnar” eller fiskbitar av fisk!
”HEMLAGADE FISKPINNAR”
Tjocka filéer av vit fast fisk, t ex kolja, ekotorsk från Nordatlanten, finns i frysdisken, marulk, (dyrt)
Mjöl
Smör till stekning
Salt och nymalen peppar
Skär ca 3 cm breda bitar på tvären av helst tjocka filéer, vänd dem i mjöl, (eller i ägg och mjöl men det gör inte jag eftersom Rakel är allergisk mot ägg) se till att det blir ordentligt med mjöl över hela bitarna.
Hetta upp en panna med smör och stek dem gyllene på båda sidor. Salta och peppra. Servera med potatis, ris eller pasta och någon grönsak samt gärna Basilikasås.
BASILIKASÅS
Kan användas till allt! Dressing, sås eller tillbehör!
150 g färsk basilika
10-15 vitlöksklyftor
1 1/2 dl vit balsamvinäger
C:a 3-4 dl olivolja
Örtsalt
Kör alla ingredienser i en mixer. Tillsätt oljan lite i taget för rätt konsistens och smak. Fyll upp väl rengjorda och torra flaskor. Förslut.
Och så här glad blev Rakel och fullständigt älskar ”skalet”!!!hur man nu ska ta det??!!
Och nu ska vi ta bussen, flickorna får kliva av vid sin fotbollsträning och jag åker vidare in till stan för att äta middag med Margret och Susanne. Vi har äran att vara Klassmammor i Beatas klass……och här ska planeras och vi förenar nytta med nöje som det heter!
Ja, det är faktiskt sant! Det händer inte så ofta men när det händer så händer det med besked! Nu ska det väl sägas till hans försvar att det inte är så lätt för honom att komma fram till spisen här hemma, där står ju jag för det mesta! Skratt! Men här står han faktiskt just ikväll!
Och när det händer så blir det ”Smutter steak”. Det är en rätt som han brukade äta på PJ Clarkes i New York på 1960-talet!! Skratt igen! Dock ska rätten inte underskattas, det är riktigt, riktigt gott!
6 biffar av god kvalitet
1 gul lök
Minst 6 hg svamp, gärna mer!
Smör till stekning, mycket smör ropar Thommy!
Potatis
Körsbärstomater och grönsallad om vi har tur
Salt och nymalen peppar
Koka potatisen i saltat vatten.
Fihacka löken och stek den mjuk i smör utan att den tar färg.
Skär svampen i skivor eller bitar. Lägg ner svampen bland löken, blanda och låt fräsa. Lägg sedan ner en klick smör, rör om, salta och peppra.
Hetta upp en annan panna med smör. Stek biffarna i några minuter på ganska hög värme på varje sida. Salta och peppra och låt eftersteka några minuter.
Servera biffarna med ett berg av den smörstekta svampen och kokt potatis. Och eventuellt lite tomat och sallad.
Och vad var anledningen till detta stordåd? Jo, min dag var som sagt full med annat! Hade ett underbart möte ute i Gustavsberg med Susanne på Gerbera. Nu är mina julfotograferingar räddade med råge, det kommer att bli sååå vackert!
Och jag tror att hon ”dagen till ära” hade lagt min pick-nickbok i ett av faten….gulliga dig Susanne!
Därefter väntade besök på posten och banken. ….jisses vilken tid allt tar! Hann dock med en liten, liten sväng på stan och hittade en underbar halsduk! Över två meter lång med härliga fransar, mjuk och gosig!
Sedan började mitt kvällspass som Taxichaufför! Flickorna ska hämtas på Gymnastik som fantastiska Susanne startat upp i skolan, helt frivilligt! Hon har nu en så stor grupp flickor att jag inte förstår hur hon mäktar med….Men här görs hjulningar, kullerbyttor, magövningar, bensträckningar med mera…med mera… under en oerhört proffsig vägledning och när en liten flicka plötsligt frågar Susanne hur gammal hon är och får veta, nånting på 40 utbrister hon;
-Men då ÄR ju du ganska bra!
De är för härliga barnen!
Beata är inte sååå förtjust i magövningar…
Men sedan kommer vi hem till ”Smutter steken”… och då blir det så här roliga miner!
Jag äter lite snabbare än de andra, måste ut till Kärrtorps IP och hämta William….Har aldrig varit där och irrade runt men kom fram till slut….
Jaa, det var en ganska vanlig måndag här hos oss med undantag från middagsmaten då! Och Heléne, böckerna är på väg!
15 september - 2008 | 2 kommentarer
Det blir alltid något av en rivstart här i huset varje måndag morgon. Barnen är otroligt svårväckta, (har förstås lagt sig försent….) vi har glömt lägga fram gympakläder även denna måndag…var är skorna? Williams fotbollskläder från gårdagen ligger KVAR i fotbollsväskan……luktar INTE bra nu i väskan! och den som måste packas på nytt för att tas med till skolan….träning ikväll och han slutar för sent för att hinna hem….Ja, och så blir vi stressade……
Kommer i alla fall iväg med flickorna, köper bröd på vägen hem, väcker William och ger mig ut på en runda med Ewa-Marie, skönt. Vi går raskt och håller kylan borta, idag är det faktiskt kallt!
Kommer hem, svarar på mail, gör mig iordning för att åka till Gustavsberg och Susanne på Gerbera. Jag ska titta på ny vacker keramik till nästa veckas julfotografering….men just när jag ska ge mig av inser jag att det är den 15 september idag, (är det inte konstigt hur man plötsligt bara kommer på något viktigt som man glömt?) men var det inte då var det deadline för min text till Stadsmissionens bokprojekt? Jisses, den är ju inte klar! (inte likt mig, brukar vara i tid med grejerna!) Jag mailar Stadsmissionen och lovar att min text ligger där imorgon,,,, har dock ännu inte fått svar!
Känner ändå att jag måste börja på texten och ringer Susanne. Skjuter upp vårt möte till 14, helt ok för henne och det var ju tur….
Sedan kommer jag att tänka på dig Maria! (Maria är en läsare här på bloggen som jag lovat ett dessertips till en möhippa som är i faggorna) Här kommer en alldeles enastående god tårta som för övrigt också finns i min tårtbok, ”Klassiska tårtor på mitt sätt”. Vit chokladmoussetårta som kommer att passa dig perfekt eftersom den tillagas dagen före och fryses in. Sedan fraktar du den fryst och låter den tina till lagom konsistens.
Dessutom tycker jag att någonting med choklad passar utmärkt på en tillställning som har med kärlek att göra, för som Frédéric Bau, (Fransk konditor) sa;
”Den som inbillar sig att han börjar förstå chokladens mysterier är lycklig på gott och ont. Precis som när man är förälskad och försöker förstå ett annat sorts mysterium”………..
VIT CHOKLADMOUSSETÅRTA
Fin smak av mandel i botten och mycket smak av choklad i moussen. Några löv i choklad utgör dekoren tillsammans med en ros.
400 g mandelmassa
1 apelsin, skalet
4 ägg
4 msk kakao
Smör till formen
MOUSSE;
300 g vit blockchoklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
TILL GARNERING;
5o g vit blockchoklad till löv
Hyvlad mörk choklad
Riv mandelmassan på den grova sidan av ett rivjärn. Riv skalet av apelsinen på den fina sidan av rivjärnet. Blanda ihop mandelmassan och apelsinskalet. Tillsätt äggen och till sist kakaon. Rör om.
Häll smeten i en smord form med löstagbar botten. Bred ut den ordentligt i kanterna.
Grädda kakan i 175° i c:a 20 minuter. Låt bottnen svalna men sitta kvar i formen.
MOUSSEN;
Smält chokladen i ett vattenbad. Rör om tills den är slät och fin. Låt chokladmassan svalna något. Vispa grädden.
Tillsätt äggulorna till chokladen, en i taget under omrörning. Rör ner den vispade grädden i chokladblandningen.
Häll chokladsmeten över mandelbottnen och frys i några timmar.
CHOKLADLÖV
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Pensla några löv på ”avigsidan” med den och ställ in i kylen i några timmar eller över natten att stelna. Drag sedan bort löven från chokladlöven. Förvara svalt.
Tag ut tårtan c:a 30 minuter före servering. Hyvla över mörk choklad och dekorera med de vita chokladlöven och ev. en ros.
14 september - 2008 | 4 kommentarer
Ja, det blev det verkligen här i Stockholm idag. Solen sken och det var nästan kö på grusgångarna runt Djurgården i morse när jag tog med sedvanliga joggingrunda. Men nu försvann också helt plötsligt mina inplanerade sysslor för denna söndag. Så blir det lätt när man har trädgård,,,,,Måste passa på och klippa gräset!
Gräset är inte klippt på flera veckor eftersom det bara regnat och regnat, däremellan har det varit kallt och så fuktigt att gräset aldrig hunnit torka upp. Nu var det så långt att en klippning inte räckte utan när jag tagit mig igenom första svängen, (att jämföra med att klippa i seg kola!) insåg jag att det bara var att göra om allting en gång till!
Tvättade lakan gjorde jag också,,,,och hängde optimistiskt ut dem för att torka,,,men efter ca 8 timmar på sträcket hänger dem nu överallt härinne och är fortfarande mer blöta än torra! Det är nog bara att inse att sommaren nu ÄR slut!
Dags för middag! Jag grillar fläskfilé, gör saffransmarinerade morötter, ris och det bästa av allt! jag hittar en flaska av min goda tomatsås i kylen…..
Min tomatsås som räddat många spontana middagar i det här huset. God till kött, fisk eller bara som den är på pasta. Jag vågar lova att om Ni har en flaska av den här hemma kan vem som helst komma förbi på middag, en räddare i nöden!
TOMATSÅS
3 kg tomater
4 röda lökar
10 vitlöksklyftor
1 msk örtsalt
15 kryddnejlikor
15 svartpepparkorn
7 lagerblad
6 dl vinäger, gärna vit balsam eller någon mild smaksatt
Knappt 2 dl strösocker
2 tsk cayennepeppar
4 tsk paprikapulver
2 msk torkad basilika
2 dl tomatpuré
Dela tomaterna i bitar. Finhacka löken och vitlöken. Stöt pepparn lätt i en mortel. Blanda tomat, lök, vitlök, örtsalt, kryddnejlikor, lagerblad, tomatpuré och vinäger i en gryta.
Låt småkoka i en timme. Rör om då och då.
Tillsätt övriga ingredienser och rör om tills sockret löst sig. Smaka av och tillsätt eventuellt mer cayennepeppar och örtsalt. Häll upp såsen på en väl rengjord flaska och förslut.
Ja, det var det faktiskt, bordet med tilltuggen som låg i en lång rad, så vackert upplagda på aluminiumfolie. Här trängdes små råbiffar, tonfisk, fyllda tomater, grissini med parmaskinka bland tusentals blommor!
Det är inte så ofta jag ser ett sätt att servera maten som överträffar alla mina egna fantasier, trodde jag kommit på det mesta! men det gjorde verkligen det här! Jag är nästan lite arg för att inte jag kommit på detta själv! Skratt!
Vi fick Champagne att skölja ner det vackra med……och eldarna brann för fullt i eldkorgar av järn!
Och hur glad blev jag inte när jag hamnade mellan Arthur och Abbe vid middagen! Arthur var en ny bekantskap och otroligt trevlig!
Abbe, jag och Arthur!
Och Abbe, Abbe Bonnier har jag inte sett på många, många år och det var faktiskt han som kom med förslaget att jag skulle göra en bok för ca 15 år sedan! Rosendalsboken…..Att den sedan inte gavs ut av Bonniers var verkligen inte Abbes ”fel”, han kämpade hårt!
Jag kallades upp inte mindre än fyra gånger till Bonniers för att varje gång åka hem igen med ett luddigt svar, det var inte nej men det var verkligen inte ja heller! Och det som gjorde att jag inte kom tillbaka var när en av de kvinnliga cheferna klappade mig lite lätt på axeln och sa;
– Men lilla vän, förstår inte du att Rosendals trädgård bara är en ren Stockholmsföreteelse?! (Skratt!) Och fortsatte hon, det där ekologiska det går över! (jätteskratt!) Gå nu hem och gör en sådan där liten trevlig kakbok som ”7 sorters kakor!” (Ännu större skratt! Ty det är den största succén som gjort!)
Att det sedan blev Lars Hjalmarsson på Tidens förlag (finns ej mer) som gav ut boken har att göra med att förlagsbranchen är värsta skvallerbranchen, alla vet allt som är på gång! och inte minst att han var en mycket, mycket modig man! Och lite rädd var han nog någon gång på vägen, det vet jag ju eftersom han ett par gånger under resans gång frågade mig;
-Monika, Du lovar att den säljer va?
Och det gjorde den ju! Riktigt ordentligt! Och Lars fick igen allt med råge! Han kunde göra varje förläggares dröm, trycka till 50 000 ex utan att ens oroa sig……Rosendalsboken kom ju också att förändra all framtida utgivning av kokböcker och är faktiskt en storsäljare än idag! Resten ”är historia” som det brukar heta……
Middagsmaten då? Jo även här var det helt rätt! Mängder av vackra skålar och fat fyllda med olika finurliga rätter. Här fanns bönsallad, till och med långbönor, sparrisar med gott täcke, matvetesallad, lax i olika former , kräftstjärtar, tunnskuret kött, underbara såser …….ingenting fanns att sakna!
Och desserten var en len pannacotta? med tillbehör som krossade flarn, björnbärssylt och färska jordgubbar……mmmmmmmmm det var så gott!
Tack Karolina och Daniel för en alldeles enastående middag med dans, den blir svår att överträffa!
Ibland är det extra kul att bo på Djurgården! Som idag när jag ska på fest på ön, på Djurgårdsbrunn. Jag har passserat Djurgårdsbrunn typ 12 ggr under dagen, när jag hämtat, lämnat barn, handlat mat och hämtat nya barn….nu är alla här och de verkar färdigpyntade därborta! Så fint! Jag ser att det kommer att bli mycket eldar, bra för höstfester förstås, men det som jag gillar mest är det helt genomskinliga tältet som satts upp! Otroligt vackert särskilt för att vara ett tält! Skratt! Kommer nästan att se ut som ett växthus ikväll och jag kan föreställa mig hur vackert det blir när eldarna kommer till!
Lägg märke till alla lyktor i taket!
Jag gick vidare och fick syn på platsen för välkomstdrinken! Jisses, de hade ställt glasen i ett mönster! Och det vågar jag lova att de inte står så i ikväll!
Ja. det var lite allmänna festtips för en trädgårdsfest, genomskinligt tält, mycket eldar, lyktor och ljus och väldigt många glas i ett fint mönster!
Just när jag skulle hämta flickorna på Fritids kom jag på att Beata ska på kalas imorgon hos Blenda. Behöver en present, raskt in på Zara och hittar helt underbar halsduk och ”kepsmössa”,
– Det blir bra tycker jag! känner mig nöjd, glad och lättad….att det gick så fort att hitta något fint! Det är ju inte helt lätt idag med presenter…
När jag sedan springer till bilen, som står helt felparkerad! ser jag att det är en fantastisk matmarknad kring Sergels torg, måste i alla fall ta en bild…som inte blev så bra! men det döljer sig fantastiska korvar i detta stånd och här finns mat från hela världen!
Nu tycker flickorna , William och Gustaf att de ska ha en drink med oss innan vi går…..MED TILLTUGG! Ropar dem! Och här kommer ett kanontilltugg, världens enklaste och väldigt omtyckta av både stora och små!
TORTILLASNITTAR
Bred önskad mjukost, räkost, kräftost mellan tortillabröd eller tunnbröd. Stek i panna på båda sidor. Klipp i bitar, trekanter, snabbt och gott! Skål och Mums!
12 september - 2008 | 0 kommentarer
Grönsaker | Ost | Rotfrukter | skaldjur | Smörgås | Soppor | svamp
Maarit som är en läsare här på min blogg ska på tjejmiddag! Och jag är så avundsjuk! Jag älskar tjejmiddagar för allt fniss, uppriktiga prat, titt på någons fina skor, nya blus eller underkläder! Skratt! Allt är möjligt och ingenting är konstigt, så blir det ju inte riktigt på en parmiddag…..
Hur som helst har förrätten fallit på hennes lott. Klart var att de skulle ha en skaldjursfrossa till huvudrätt och nu vill hon ha tips på en förrätt som hon kan springa över med, en kvart från hennes hus!
Soppa är oslagbart. Dels just den här årstiden då det finns så mycket som blir gott i en soppa, svamp, jordärtsskockor, bönor, rotfrukter, potatis med mera….men också för att det är lätt att förbereda och sedan bara värma på.
Nu kanske ni tänker, – att det är väl inte så festligt?! Men si det är det! Om soppan serveras i värmetåliga glas eller fina tekoppar får den en väldig feststämning över sig. Dessutom bäddar den gott i magen innan skaldjuren….. och vad mer som ska ner…ett gott bröd hör nästan alltid till!
Annars är ju även paj en trevlig start. En Västerbottenpaj eller Kantarellpaj får de flesta att sucka av glädje. Förresten så passar både soppa och paj även bra att starta upp en Herrmiddag! Om det finns några killar här? När jag tänker efter tror jag inte att en enda kille har hört av sig med en kommentar…….lagar ni ingen mat killar????
TRATTKANTARELLSOPPA
Enkelt gjord soppa med massor av trattisar!
9 dl trattkantareller, (eller 4 1/2 dl torkade)
3 msk olja
1,2 l hönsbuljong eller kalvbuljong
1 bit rotselleri
3 schalottenlökar
4 msk vetemjöl
1 1/2 dl vispgrädde
1 äggula
Salt och nymalen vitpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
Bröd
1/2 dl persilja, hackad
1/2 purjolök, strimlad
Rensa svampen och fräs den i hälften av oljan på inte alltför hög värme tills den mjuknat. Koka upp buljongen och skala och tärna rotsellerin. Lägg över svampen i buljongen och låt koka tillsammans med rotsellerin i 10 minuter.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i resten av oljan. Pudra med vetemjölet och rör om. Späd med svampbuljongen och koka i 2-3 minuter under vispning.
Blanda vispgrädde och äggula om den ska användas. Vispa ner i soppan som nu bara ska värmas, inte koka.
Hacka persiljan och strimla purjolöken. Strö över soppan och smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Servera i fina tekoppar med ett gott bröd.
SVAMPENTRÉ MED OSTSNITTAR
Lite exklusivare och fluffig liten soppa som jag serverar i små glas eller koppar med en smörstekt snitt.
400 g blandad svamp kantareller, shitake och skogschampinjon
1 bit purjolök, ca 2 dm
3 msk olivolja
4 dl vatten
2 tärningar hönsbuljong
3 dl vispgrädde
TILL SERVERING
6 skivor formbröd
Smör till stekning av brödet
God ost med smak, gärna getmesost
Rensa svamp och purjolök samt skiva dem fint. Fräs dem i olja några minuter utan att de tar färg.
Tillsätt vatten, buljongtärningar och grädde. Sjud under lock i 5-10 minuter. Mixa till en soppa.
Smörstek brödet och dela det i trekanter. Lägg en ostbit på hälften av brödbitarna, lägg på den andra biten och servera snitten till soppan.
JORDÄRTSKOCKSSOPPA MED VAKTELÄGG OCH PILGRIMSMUSSLA
Och lyxigast! Fantastiskt god soppa med många fylliga smaker.
12 jordärtskockor
5 vitlöksklyftor
2 msk rapsolja
4 schalottenlökar
3 dl fiskfond
1 dl sött vitt vin, gärna sauternes
3 dl vispgrädde
4 marinerade kronärtskockshjärtan eller 4 msk färdigköpt kronärtskockspesto
1 msk smör
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
6 vaktelägg
6 pilgrimsmusslor
Några droppar tryffelolja
Gräslök
Skala och dela jordärtskockorna. Rosta vitlöksklyftorna i oljan på inte alltför hög värme. Finhacka schalottenlöken och tillsätt till vitlöken. Fräs ytterligare någon minut. Tillsätt jordärtskockorna, fiskfond och vin. Koka ner till en tredjedel återstår av vätskan.
Tillsätt grädden och kronärtskockorna eller kronärtskockspesto, koka på svag värme tills jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan slät.
Vispa ner smöret och smaka av med salt och peppar.
Koka vakteläggen i 2 minuter. Skölj och skala under rinnande kallt vatten.
Stek pilgrimsmusslorna i 1 minut på varje sida. Lägg ett ägg i halvor och en mussla i varje sopportion. Droppa över tryffelolja och dekorera med gräslök och servera med ett gott bröd.
VÄSTERBOTTENPAJ MED FORELLROM OCH CRÈME FRAICHE
Jag vågar utlova succé! Den är god både varm och kall!
PAJDEG;
125 g smör, skuret i bitar
3 dl vetemjöl
2-3 msk kallt vatten
FYLLNING;
225 g västerbottenost, riven
1 dl mjölk
3 ägg
Salt och nymalen svartpeppar
TILL SERVERING OCH GARNERING;’
2 dl créme fraiche
100 g forellrom
Gräslök
Svartpeppar
Nyp ihop smöret med mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop pajdegen. Tryck ut den i en pajform, c:a 20 cm i diameter med hög kant. Nagga botten och förgrädda pajerna i 5 minuter på 225°. Fäst gärna kanten med folie.
Ta bort foliepappret och fördela den rivna osten i pajskalen. Vispa ihop mjölken med äggen. Salta och peppra. Fyll pajskalet med äggsmeten.
Grädda pajen i c:a 15 minuter på 225° eller tills fyllningen stannat och fått vacker färg.
Dekorera med créme fraiche, forellrom, gräslök och svartpeppar, mums! Serverra eventuellt också lite grönsallad till.
Och en annan succé kommer här!
KANTARELLPAJ
En matig paj med kantareller både doftar och smakar gott.
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 ½ msk vatten
FYLLNING
1 liter kantareller
2 schalottenlökar
3 msk smör
1 msk vetemjöl
2 dl vispgrädde eller matlagningsgrädde
1 dl mjölk
1 dl persilja
Salt och svartpeppar
2 dl prästost
TILL SERVERING
Grönsallad eller tomatsallad
Blanda snabbt ihop pajdegen, låt den vila i kyl i 1 timme.
Tryck ut degen i en form, nagga den med en gaffel och förgrädda pajskalet på 225° i ca 10 minuter.
Ansa och rensa svampen, finhacka schalottenlöken. Hetta upp smöret i en panna. Stek svamp och lök i smöret tills de får vacker färg. Pudra över vetemjölet och tillsätt grädde och mjölk. Låt småkoka till en krämig stuvning.
Tillsätt persiljan och smaka av med salt och peppar. Häll stuvningen i pajskalet och strö över den rivna osten. Grädda pajen på 225° ca 20 minuter eller tills den fått vacker färg. Servera med lite grönsallad eller tomater.
Och för de som vare sig vill göra soppa eller paj innan en skaldjursfrossa kommer här en jättegod smörgås!
KANTARELLSMÖRGÅS MED BACON OCH GETOST
Kantareller är alltid gott. Idag serverar jag dem på en smörstekt brödskiva.
6 brödskivor, gärna lite mörkare
Smör till stekning av brödet
1 paket tärnad bacon
9 dl – 1 liter kantareller
3-4 vitlöksklyftor
1 ask salladsskott, a 100 g
3 tomater
Salt och peppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
200 g getost
2 dl matlagningsyoghurt
Hackad persilja
Börja med getostkrämen. Kantskär getosten och rör ihop den med yoghurten. Ställ svalt.
Kantskär brödskivorna och stek dem i smör. Lägg upp dem på tallrikar.
Stek bacontärningarna i en panna, låt rinna av på hushållspapper. Skölj ur pannan. Ansa och rensa svampen. Stek den i smör tillsammans med fint hackad vitlök. Tillsätt bacon. Rör om och smaka av med salt och peppar.
Skiva tomaterna och fördela skivorna tillsammans med salladen på bröden. Lägg på svampröran och toppa med getostkräm. Strö över rikligt med fint hackad persilja.
Smaklig spis både mina Herrar och mina Damer!
Ikväll blir det fest även för mig! Inte tjejmiddag dock……men trevligt ändå! Daniel och Karolina har fest på Djurgårdsbrunn men dessförinnan blir det en dag vid datorn igen….jag har till och med fått göra en lista på vad som bara måste bli klart idag!
Märklig företeelse det där att stå i en bokhandel och vara till hands för alla människor,,,,Jag tycker att det är väldigt roligt att möta min publik/läsare och har ofta många, långa och trevliga samtal med människor jag aldrig träffat förut, och gillar det, ett möte med nya människor genererar alltid i något för mig. Ibland blir det dock lite märkligt, särskilt med hängivna fans….just när jag ska svara på en fråga de ställt eller berätta något så kan personen fylla i eller säga ja, ja det vet jag ju…….
Jag är ALLTID förväntansfull…
Som idag, det var härligt med Reneé! Hoppas nu att det var du! Renée kommer fram och utbrister;
-Men dig känner jag ju! Eller det gör jag ju inte men jag känner dig ändå!! Och vi pratar lite, hon köper flera exemplar och jag signerar, i en bok skriver jag att NU känner vi varandra!
Annars var det rätt trögt, ett folktomt centrum en torsdag mellan 12-15, folk river ju inte ner bokhyllorna precis….. trots att jag bara kostar 179 kronor just idag! Min tröst är dock att jag tappade räkningen på antalet böcker jag signerat till slut och det får anses väl………
Telefonen ringer i bokhandeln. En människa vill försäkra sig om att det finns 2 exemplar kvar av mina böcker….kan jag signera och hon kommer imorgon??!! Vi ler lite mot varandra i bokhandeln, personalen och jag och jag säger att det är ju tur att det finns människor som är på bettet!
Sedan kommer en tjej, DeckarChristina som hon kallar sig. Christina Larsson ska signera efter mig, dock bara en timme och jag ser att hon är orolig…det behöver hon inte vara tycker jag! Hon är snygg, ser stark och tuff ut och dessutom skriver hon ju deckare!!! Whow!
Här är vi , DeckarChristina och jag!
Hur det gick vet jag ju inte men hon är uppenbarligen en flitig bloggare för det var hennes förtjänst att vi tog bilden och jag slås av tanken om hur många bloggar det finns ….
Och just när jag ska gå ringer telefonen i bokhandeln igen och en kvinna undrar hur länge jag är kvar och om det finns någon bok kvar…..Ja, det är för härligt!
Jag åker till tågstationen och styr upp lite per telefon med barnen där hemma. Sedan får jag frossa när jag tänker på maten på tåget. Är jättehungrig! Jag går till ”Feskarbröderna” i Nordstan, köper några härliga skivor lax, ett gott bröd och ser fram emot laxmackan jag ska ta nu istället för den märkliga föda som bjuds på SJ. Detta måste väl gå att göra bättre!!!???
Efter en massa datakrångel här på tåget hoppas jag nu att detta kommer iväg! Och just då kommer jag på att jag glömt att nämna Ove Boudin som nu står på Wettergrens och ska signera sin bok om Grappa och jag är alldeles säker på att man får smaka också! Han ska vara där varje kväll såg jag just i programmet! Heja Ove!
Och så tjuvkikade jag på Deckarchristinas blogg, klockan 2.22 var hon genomförkyld!!!Det märkte inte jag…. hur gjorde hon, människan?? Hon såg då tipp topp ut klockan 15!!!!!
På tåget igen och mot Göteborg igen…..Tänk nu har jag åkt denna sträckan så ofta på sista tiden att jag hälsar kamratligt på tågpersonalen här i min vagn på X 2000, skratt!
Det här är en skön resa, inget föredrag, ingen kurs, inga förberedelser……Jag ska bara vara Monika i en bokhandel och (förhoppningsvis!) signera massor av böcker!
Det knäppa är att det är just det som gör mig lite nervös!!! Tänk om det inte kommer någon??? Tänk om jag bara kommer stå där och se bortkommen ut??? Tänk om ingen bryr sig???
Det finns sååå många kokböcker nuförtiden så varför skulle människor vallfärda till Wettergrens i Västra Frölunda just idag??? Visserligen är butiken alldeles ny, säkert jättestor och de har invigningsaktiviteter hela helgen med början idag….men ändå!
När min första bok kom, Rosendals trädgårdskafé så visste jag ju alltid! vart jag än reste att det inte fanns någon mer som den, den var unik, men nu, när kokboksutgivningen är helt proppmätt, det kommer ca 400 kokböcker per år!!! är det ju inte helt lätt att ens övertyga mig själv om att alla vill ha just min bok! Min lilla tröst är att det ju faktiskt var jag som startade hela kokboksboomen med just Rosendals trädgårdskafé, den förändrade all framtida utgivning och alla ville göra en Rosendalsbok! Och det är väl något att vara stolt över?!
Bestämmer mig för att sluta oroa mig, vara glad över vad jag presterat och använda denna sköna tid på tåget till att bli av med jobb som jag ligger efter med. Att skriva manuset till min medverkan i Stadsmissionens välgörenhetsbok, Stockholm Natt och Dag, svara på mail och förbereda en framtida kurs i julinspiration!
Och ni som har tid kan ju hålla en tumme för mig idag……….
Det blir ju lite ensamt och enformigt sådana här skrivardagar framför datorn och då kom jag på att jag kan ju ta en liten paus och prata med Er! Skratt!
Vad har jag sysslat med då hela dagen? Jag har varit väldigt flitig faktiskt! Hör här;
Julchampagne, (undrar just vad Rickard kommer att säga….)
Apelsin- och Kardemummaskorpor
Kanelkola
Balsamrussin
Grön soppa med lutfisk och pancetta
Ankbröst med saffransgratäng och lökkompott
Gyllene mousse med mandelnougat
Knäckemacka med sidfläsk, rödbeta och gräslök
Saffransglögg
Äppelsill
Rödkålsallad med apelsin, valnötter och torkade tranbär
Äppelsallad med fänkål och dill
Lammpate med honungslingon
Honungsglacerade revbensspjäll
Vit saffranstryffel med kokos
Så mycket ingredienser, kombinationer, smaker, dofter och varianter det finns! Inte klokt! Never ending story…..
Och som om inte detta var nog, doftar nu hela huset av choklad. Provbakar en ”Browniekaka” i långpanna….den ser ut att bli bra, riktigt kladdig och god! så här kommer receptet!
200 g mörk choklad
200 g smör, rumsvarmt
4 ägg
300 g muscovadosocker, mörkt
1 2/3 vetemjöl
GLASYR
1 dl mjölk
1/2 dl strösocker
50 g smör
1 1/2 msk kakao
100 g mörk choklad
TILL GARNERING
Flagor av vit choklad
Smält chokladen och rör ner det rumstempererade smöret.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjölken och rör ner i chokladblandningen. Häll smeten i en ugnsfast form klädd med bakplåtspapper, ca 24×24 cm.
Grädda på 150° i ca 35 minuter. Tag ut, stjälp upp och låt svalna.
Värm mjölken till glasyren tillsammans med socker och smör tills det nästan kokar upp.
Tillsätt kakao och chokladen i bitar. Rör om så att chokladen smälter helt. Låt stå en stund att ”sätta” sig och bred den sedan över kakan. Riv över flagor av vit choklad.
Och medan jag pysslar med det här hjälper Bosse Masser mig att översätta mina recept till Laura i Barcelona och nu måste jag packa för morgondagens Göteborgsresa. Ska signera böcker på Wettergrens nyöppnade butik på Frölunda torg!
10 september - 2008 | 6 kommentarer
Marrimoster som verkar vara en flitig läsare av min blogg tänker ta bort sillen från sitt julbord. Synd tycker jag som är lite ”gammaldags” i själen…..Sillen är ju lite lustig på det sättet att den hör hemma på alla våra högtider utom kanske nyårsafton ……
Dessutom är sill bra mat för oss människor! Massor av Omega 3 och icke utrotningshotad på något vis…..
Så Marrimoster, prova nu denna ”Italienska sill, jag vågar lova att du inte blir besviken…..och som tack för att du provar får du även receptet på den ljuvligt lena och goda risgrynspannacottan som kan tillagas så fort det finns risgrynsgröt över…..!
SILL PÅ ITALIENSKA
Min Italienska sill smaksatt med soltorkad tomat, vitlök, parmesanost och basilika är överraskande god.
1 förpackning 5-minuterssill
8 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl créme fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar
TILL GARNERING
3 marinerade soltorkade tomater fint hackade och basilikablad
Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.’
GYLLENE RISGRYNSPANNACOTTA
Len och fruktansvärt god ”risgrynspudding” i gyllene färg från saffran. Här behövs det lite tid i kylen att stelna.
6 gelatinblad
1 kg färdigkokt risgrynsgröt
4 dl vispgrädde
1 g saffran, gärna trådsaffran
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING,
4 dl hallonsylt
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm gröt, grädde, saffran och strösocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i kastrullen. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något och smaksätt med vaniljsockret.
Häll upp pannacottan i små portionsformar eller en större form. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar.
Ta ut pannacottan ur formen och stjälp upp den på ett fat. Garnera med sylten.
Undrar jag nu när jag fick en ! minut över. Vaknade, körde barn till skolan, joggade, småpratade med Yvonne, levererade julpynt till Anna, Lunch med Susanne, pratar i telefon, möte med Henrik, pratar i telefon igen, hämta barn, (hann inte ens handla mat!) ryckte ut vad jag hade i frysen, pratar ännu mer i telefon, måste ju ringa upp de jag inte svarat under dagen, kör samtidigt flickorna till fotbollsträning, har ännu inte ätit, Thommy kommer hem, vill ha mat, var är William?
Ser att jag fått 23 mail, gluttar igenom, ler åt vissa och svara omedelbart på andra…. Panik hos en del om behov av en bild av mig,,,,skickar bild på mig 4 gånger….och nu en gång till! Ewa-Marie Rundquist tar så här fina bilder på mig.
Nu blir det mat ! Biff, tonfisk, majskyckling i en enda röra med råstekt potatis i ugn..och jag gissar att en hel del av er känner igen sig i dagens händelser???!!!!
Kanske inte riktigt för alla men för mig har julmaten börjat göra sitt intåg. Just när jag sitter som bäst och gnuggar energiknölarna för att komponera julrecept åt en tidning ringer en annan tidning och vill att jag gör julmat åt dem också…..
Roligt! För jag är barnsligt förtjust i jul, kan liksom inte få nog av allt,,,,blommor, grandoft, god mat, konfekt, tomten och förväntansfulla barn!
Julbordet däremot har jag på senare år gjort om rätt så radikalt. Tröttnade på att vi alltid hade alltför mycket av allting och tvingades slänga hälften då ingen var sugen på rester dagen efter….
Numera har vi bara det som vi verkligen tycker om och hör julen till. Prinskorvarna känns ju rätt meningslösa då de kan ätas året runt….Lutfisken äter vi alltid på juldagen och då med en krämig och tjock senapssås, knaperstekt pancetta och chévreärtor!
Jag har en stomme kvar på mitt julbord förstås, apelsingriljerad skinka, köttbullar med julkryddor eller chévre för att skilja dem från våra ”vanliga” köttbullar, ett par goda sillar, ål, en god hemlagad pastej, revbensspjäll och lite ostar ….. Runt detta satsar jag sedan mycket på tillbehör i form av grönsaker. Varm rödkålssallad med äpple, stuvad brysselkål, rödbetssallad och apelsinsallad med granatäpple lyser alla upp på mitt julbord.
När det kommer till det söta goda finns här ingen hejd! Chokladkonfekt i alla former, risgrynspannacotta och en saftig apelsinkaka med både pinjenötter och choklad…..
Sillen förresten är ju en märklig sak, aktuell på veranda högtid! Midsommar, Jul, Påsk,,,,det är väl egentligen bara på nyår den är helt fel! Hur som helst är den otroligt tacksam att smaksätta på eget vis. Senapssillen finns alltid på mitt julbord men runt den brukar jag varje år göra några nya. Förra året gjorde jag en sill med lingon och eftersom resultatet blev både gott och vackert tror jag att jag nu ska satsa på vinbär!
LINGONSILL
Lingonsillen behöver ett dygn i kylen för att alla smaker ska komma till sin rätt.
1 förpackning ”5 -minuters inläggningssill” (Abba)
1 röd lök
5 kryddpepparkorn
LAG
1 1/2 dl lag från sillen
1 1/2 dl rårörda lingon
Låt sillen rinna av och skär sillen den breda bitar på snedden. Skiva löken. Blanda sill, lök och kryddpeppar i en skål eller burk.
Blanda ihop lingonlagen och häll den över sillen.
Och eftersom det har regnat mest hela dagen och är allmänt ruggigt satsade jag på en soppa till middag idag och den ska även få vara med på mitt julbord i form av små shots!
GRÖNKÅLSSOPPA
En mustig och krämig soppa! Bröd och ost är gott till.
300 g grönkål
4 dl hönsbuljong av fond eller tärning
2 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
1 msk smör
Strimla grönkålen och fräs den mjuk i smör i omgångar i en panna utan att den tar färg.
Koka ihop buljong och grädde. Tillsätt grönkålen och koka några minuter. Mixa ner den och runda av med smöret. Smaka av med salt och peppar. Servera med ett gott bröd och ost.
Till jul tänker jag hälla upp soppan på små glas och garnera med smörslängd rödkål……….
Och som att inte detta var nog fick jag en julklapp idag också! Det kom ett vadderat kuvert på posten med ett superfint halsband, ett hjärta i blått från Heléne som hittat mig här på bloggen tror jag….
Tack så jättemycket Heléne och Jaa, GOD JUL då!
Rickard Juhlin, det är inget snack om saken, han ÄR fenomenal! Han lyckas att få oss andra ”vanliga” att känna livet och lusten i varje bubbla, i champagne efter champagne…. Dessutom är han en riktig livsnjutare så även den fasta födan var av bästa slag!
Stressad kom jag något försenad efter att ha varit åskådare på Williams fotbollsmatch i hällande regn, en totalt förvirrad Taxichaufför som kör mig åt helt fel ände på Lidingö….men till slut så är jag framme!
Det regnar faktiskt kopiöst mycket!
Jag kliver rakt in i det vackra köket! De har ”mitt golv” på väggen! Plattor liknande de som jag en gång köpte på loppis tänkta att ha som golv i mitt blivande växthus…har fortfarande inte blivit av…men Jisses så fina de var på köksväggen!
Från köket ser man ner på bordet där vi ska sitta och jag har nog aldrig varit på en middag där det är dukats med så många glas …
Vi dricker Champagne som välkomstdrink förstås och vi dricker champagne mest hela kvällen med undantag från två olika röda viner där jag ”dissar” den ”gudomliga” , jag tror att jag blev lite besviken på innehållet då flaskan var så vacker….och avslöjar min kärlek till Shiraz…. och Rickard blir grymt besviken på mig…En Shiraz är inget att älska om man har kunskapen…..Ha, Ha! Jag kommer att fortsätta mitt förhållande med Shirazen men visst ska jag lyfta mig och prova annat!
En ännu vackrare flaska kommer fram under kvällen! Och det var den här champagnen…..men den hade ”levt förbi sig själv” och var en besvikelse även för Rickard! Men det förstärker bara exklusiviteten egentligen, magin, nyfikenheten, atmosfären och kärleken som finns kring en flaska Champagne, allt måste stämma vilket det oftast också gör, men när det inte gör det så märks det direkt och så är det ju med det bästa!
Men visst är den vacker…
Medan vi mumsade på tonfisk, björktrast, risotto och underbar biff fick vi i oss det här!
Dock inte allt, vi ”tvingade” oss motvilligt att göra som Rickard sa, att hälla ut slattarna i något som liknade en vas…..till en början vägrade jag men måste erkänna att efter tag insåg jag att detta var alldeles nödvändigt!
Tänk vilken magi det kan bli kring en middag där kunskapen finns, uppblandad med vänner, förälskelse, njutning, god mat och magisk dryck! Tack härliga Sara och Rickard för en underbar kväll som jag tror började med -99 Lassalle blanc de blanc och slutade med en-98 Winston Churchill och en -62, Vosne-Romani där i mellan någonstans……….
Och jag sammanfattar det ungefär så här;
”Man kan ändå aldrig komma ifrån, att ett glas champagne
i rätta ögonblicket icke blott är en fysisk njutning
utan även en psykisk ljusbringare.”
Øvre Richter Frich,
Eller så här;
”Champagne finns till för konversation,
där andra drycker finns till för berusning.
Champagne stimulerar intellektet,
istället för att motarbeta det.”
(André Therive)
Och trot eller ej! Jag fick en nästan lika förvirrad taxichaufför på hemvägen….där jag ville ta höger ville han ta vänster….tur att jag stod på mig för jag kom snabbare hem än dit!
Och stärkt av Champagnen igår har jag både gjort äppelmos och storstädat idag!
Det är jag alldeles säker på! Jag ska nämligen efter en dag i hällregn på olika fotbollsplaner, är dyblöt för övrigt! hem till Rickard Juhlin på middag. Rickard är en av världens främsta champagnexperter, kanske den främsta faktiskt och det var också han som tog hand om mig i London efter att jag vunnit guldet i World Gourmand Cook Book Awards! Det ska bli härligt!
Han borde verkligen inte kalla sig så, Mats-Eric Nilsson! Tvärtom! Han borde kalla sig den barmhärtige samariten! Han som ska hjälpa oss till ett bättre liv!
Jag arbetar ju ändå med mat och trodde i min enfald att ”lite skit ska vi väl tåla”! Men jisses så mycket skit vi får i oss! Och nu tänker säkert många av er som jag alltid gjort, så farligt är det väl inte,,,,
Men det är det faktiskt! Ta bara Familjen Dafgårds ”Hemlagade kåldolmar”! Gjorda enligt Mormor Jennys originalrecept, skapat för 80 år sedan! Hur går det ihop med att de innehåller 67 ingredienser utöver de som har med kött och kål att göra??? och benämns ord jag inte förstår, stora bokstäver och nummer???? Jodå, visserligen formar dem massan för hand av den enkla anledningen att de ännu inte uppfunnit en maskin som kan göra det…..
Jag får rysningar, Dafgårds levererade maten till mina barns skola i många år,,,,,,
När Mats-Eric sedan kommer in på brödet blir det om möjligt ännu värre! Och vi skrattar med paniken i halsgropen,,,
Hör själva!
Skördeglädje, Jättegott, Javisst, Seriöst gott, så heter de ”grova” bröden idag, de som är nyckelhålsmärkta med en vacker bild på säd på påsen…..och en slogan, ”Pågen bakar med kärlek”!
När vi sedan får se vad de innehåller kan inte en tjej i publiken hålla sig, -Får man göra så här? Är det inte falsk marknadsföring?
Jovisst är det det! Men när det står på påsen är det en helt annan sak än på reklamen, livsmedelsverket har makten och måste sova enligt min mening!
Mats-Eric är tuff, han har gjort om Pågens slogan;
”Pågen bakar med tillsatser” och han längtar tills den dagen de ska mötas i rätten, när Pågen ska bevisa att kärleken är större än tillsatsen i brödet ……I will be there!
Sedan fortsätter det i samma anda och det går inte att räkna upp allt men frågan uppstår ju och vi får svar! Vi kunde laga mat, våra Mammor, Mormödrar, Farmödrar var duktiga på det mesta….men någonstans på vägen blev det fel….det kom industriellt tillagade rätter, Tv-brickan, förslag på en gourmetmiddag med endast burkmat och en massiv reklamkampanj på det…och när jag tänker efter fick jag nog i mig en hel del av detta när jag växte upp på 60-70-talet!
Det som nästan får mig att gråta är när han säger att en Milkshake med jordgubbssmak innehåller 48 kemikalier som ska få oss att tycka om jordgubbssmaken……och växer man upp med detta så kommer man alltid att tycka att äkta jordgubbar är för sura, salta eller annat…..vilken sorg!
Här är han, Mats-Eric!
Hur häldsovådligt det är vet vi ju inte, inte ens Mats-Eric! Men ”coctaileffekten” av allt kommer att straffa oss till slut!
Att leva ekologiskt innebär ju inte bara att äta giftfritt odlade grönsaker, detta kan ju till och med vara svårt på grund av andra etiska problem som frakt och klimatpåverkan som jag nämnt i tidigare inlägg, utan det betyder ju också att välja bort tillsatserna! Eller framförallt betyder det att välja bort tillsatserna tycker jag! Nu har jag fått bra kontakt med Jacob och Tove på KRAV och tänker påverka dem till att se detta som den största upplysningen…
Jodå, det gick bra för mig också, väldigt bra till och med! Men det blev liksom underordnat…….
Denna till en början otroligt regniga dag som slutade i strålande solsken på vackra Gunnebo slott!
Morgonregnet…
Ja, vad ska man säga? Jag la mig i sängen här på hotellet i Göteborg klockan 9 i går kväll för att vara riktigt utvilad idag, jag kunde lika gärna struntat i att lägga mig! Just idag när jag vill vara som mest utvilad är jag dödstrött, sömnen lös med sin frånvaro!
Dessutom börjar jag att oroa mig för om jag har något bra och viktigt att säga…….jag vill ju förstås ge de som kommer och lyssnar på mig idag något vettigt….
Vädret är inte heller så bra, just nu vräker det ner! vilket naturligtvis påverkar antalet besökare på Gunnebo slott idag….men Mamma kommer ju förstås…….
Nu ska jag ner och äta frukost med Jakob från KRAV……….
Ja, så är det verkligen och jag känner igen dem direkt, eldsjälarna, på mils avstånd! Kanske beror det på att jag är en själv, skratt!
Igår träffade jag Carola! Heja Carola Magnusson! som är den stoltaste mattant jag träffat och snacka om att brinna för sin mission! Från den dagen hon tröttnade på att skolbarnen slängde hälften av maten och bestämde sig för att laga all mat från början och ge barnen god och näringsrik mat med våra Svenska råvaror som bas har hon inte bara fått fler och fler anhängare utan också fått massor med barn att börja tala mat på skolgården. Igår hade hon en pressrelease för sin senaste bok, Carolas ekokök.
Jag var också där!
Jag beundrar henne så! Hon får det att låta så enkelt att göra de rätta valen, hör bara;
-Gårdagens rotmos kokar vi om till soppa,,,
-Älgköttbullarna älskas av barnen,,,
-Vi serverar korngrynssallad från den svenska åkern,,,
– Omega 3 får barnen av sill, då inte i sillform utan i brödform,,,,,
– Blåbärsbrödet är saftigt och blått,,,,
Vi fick förstås provsmaka Carolas skolmat och det var gott! Riktigt gott till och med. ”Rotmossoppan” och Blåbärsbrödet var bäst och därför tillåter jag mig att lägga ut recepten.
SOPPA PÅ GÅRDAGENS ROTMOS, 5-6 personer
4 dl rotmos
4 dl vatten
3 msk grädde eller sojagrädde
Havssalt
Svartpeppar från kvarnen
TILL SERVERING
Stekt strimlat sidfläsk
Bröd
Koka upp rotmos och vatten. Mixa helt slätt i en mixer.
Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden.
Smaka av med havssalt och svartpeppar.
Stek strimlat sidfläsk och låt rinna av. Servera lite fläsk i varje soppskål och bjud bröd till.
BLÅBÄRSBRÖD
Här går det säkert lika bra med lingon och lingondricka, tänk vad kul med både blåa och röda bröd på buffén! (min kommentar…)
1/2 liter vatten
1 dl blåbärsjuice från Saxhyttan
50 g jäst
1 liter stenmalet vetemjöl, ca 750 g
20 g havssalt
3 dl frysta blåbär
Blanda vatten, blåbärsjuice, jäst och vetemjöl, helst i en degblandare. Låt blanda ca 15 minuter.
Tillsätt salt och frysta blåbär. Blanda ytterligare 2 minuter. Låt jäsa till dubbel storlek under kökshandduk.
Dela degen i 4 lika stora delar och forma med varsam hand baguetter. Överarbeta inte utan låt så mycket som möjligt av koldioxiden i degen vara kvar så får du ett härligt och luftigt bröd.
Lägg bröden på plåt och grädda på 250° i ca 4 minuter, sänk sedan värmen till 190° och grädda ytterligare 10 minuter.
Om du vill ha en härligt hård och krispig yta, spruta vatten över bröden med en blomspruta medan de gräddas.
Tag ut bröden men lägg ingen handduk över utan låt dem ligga fritt så behålls den krispiga ytan.
Det fanns faktiskt ytterligare en eldsjäl där igår! Jan Heedh, Mr Choklad, Bröd, Marmelad med mera, med mera…..
Jan är en fantastisk man, en fullständig virtuos på det han gör och jag har haft glädjen att få vara med i olika sammanhang tillsammans med honom flera gånger. Nu senast var han gäst i mitt påskavsnitt av Monikas mat och där lärde han mig att göra Marsipankycklingar i ett nafs….
Carola, Jan och jag
Mitt första möter med Jan var på ett flygplan på väg till Finland där vi båda skulle arbeta. Han tittade strängt på mig och upplyste mig om att en tårtbotten rent kemiskt skulle innehålla en viss procent av det och en viss procent av det…..jag, som just skulle komma ut med en tårtbok, Klassiska tårtor på mitt sätt blev lätt stressad där jag satt….men då boken kom ut, fick den godkänt av Jan och sedan den dagen är vi de allra bästa vänner!
Vi arbetar ju på helt olika sätt, jag går på känslan och han på det vetenskapliga men precis som vi båda är rörande eniga om så behövs vi båda två! Och dessutom är hela Jan full av känslor och jag har ju också skaffat mig lite ”vetenskap” genom åren!
Nu ska jag ta tåget till Göteborg och Jordens Mat!
Häromdagen läste jag om en fiskare som hade stora problem att bli av med sin vildfångade torsk…..Han fiskar i vatten där torskbeståndet ökat, är noga med att inte ta upp för små torskar, nätet har stora maskor, han var förtvivlad! Torskbojkotten från framförallt ”kändiskockar” och finrestauranger har redan tagit död på flera av hans kollegors fiskeriverksamhet…jag tycker synd om honom, vilket dilemma!
Jag har också under somrarna på västkusten mött arga fiskare under årens lopp som menat på att det finns massor av torsk, problemet ligger snarare i att de stora ”industriella” fiskebåtarna tar upp alltför små fiskar och slänger tillbaka dem igen då de redan berövats livet….
Eller i kvoteringen, samma problem, fiskar slängs tillbaka till ingen nytta!
Att torsken alltid i alla tider har flyttat sig, stundtals levt nära land och vid andra tillfällen långt ut i havet vet varenda fiskare på västkusten! Med den idén är även jag uppvuxen….
Helt klart är dock att saker och ting vi gör nuförtiden förändrar vår jord. Därav står vi inte inför något tvivel. Ja, det är nog tyvärr så illa att vi håller på att förstöra den! Jag skulle så gärna vilja leva rättfärdigt och veta hur min ståndpunkt bör vara i alla klimatfrågor så att jag med gott samvete ska kunna överlämna världen åt mina framtida barnbarn…
Själv har jag alltid brottats med problemet hur mycket vi kan offra för att äta ekologiskt? Jag menar, och detta tänkte jag långt innan man började diskutera fraktutsläppen och annan klimatpåverkan på våra produkter, vi kan ju inte med riktigt rent samvete äta en ekologisk tomat från Holland som skitat ner hela jordklotet på vägen hit! Då måste det väl vara bättre att välja en ”mindre” ekologisk tomat från ”grannen”? Eller?
När jag sedan får klart för mig att en ekologisk odling släpper ut mer växthusgaser än en traditionell på grund av att den behöver mer yta och har 30% lägre effektivitet blir det ju än mer komplicerat….
Jag drar mig till minnes min första tid på Rosendals trädgård, här ville vi ju ett steg till, vara biodynamiska. Och helt lätt var det ju inte, det biodynamiska som vi odlade själva var så exklusivt att det hade flera led i sin levnadskurva på både gott och ont och vi tvingades att komplettera med inköpta grödor. Detta var på sena 80-talet och tidiga 90-talet och alla som kan dra sig till minnes vilka ekologiska produkter som då fanns att köpa vet ju att det i stort sett rörde sig om potatis, morot och gul lök! Och inte var kvaliteten den bästa heller och jag vågar nog skylla en del på Hälsokostbutikernas hantering av de giftfria grödorna, de togs inte om hand och tilläts ligga och skrumpna ihop medan de ännu var till försäljning med andemeningen att detta var ju ändå ekologiskt! Detta hade säkert sin del i att det tog längre tid innan folk verkligen ville ha en ekologisk potatis framför den andra än vad som behövdes…..
Nu försöker jag leva efter att ”äta i rätt säsong”, (vi behöver inte en tomatsallad mitt i vintern!) använda så mycket närodlat och närproducerat som möjligt. Då är det också lätt att veta var produkten kommer ifrån, vem som producerat, hur produkten är producerad och så vidare. Utifrån det väljer jag sedan om det funkar för mig eller inte……..är den dessutom ekologiskt producerad blir jag nöjdare än nöjd. Jag är dessutom så lyckligt lottad att jag odlar en hel del själv, sallad, tomat, betor, rötter, bär och frukt samt blommor, helt ekologiskt förstås!
Jag åker tåg inom Sverige, jag sopsorterar, skänker bort kläder och prylar, ger matrester till mina, som tur är matglada grannar, köper aldrig storpack,,,,,men det känns ändå inte som att det räcker,,,,,,,!
Jag önskar mig innerligt att alla människor ska få tillgång till mat från en bra miljö, kött från glada djur, ägg från fria hönor, giftfria grödor och framför allt mat som inte innehåller några som helst spår från genmodifierande organismer! Det kan väl inte vara så svårt? Eller?
En kycklinguppfödare spände en gång ögonen i mig och sa att om du äter för mycket av stressade burkycklingar blir du snart lika stressad själv! Det glömmer jag aldrig och äter sedan den dagen endast glada kycklingar! Om det någon gång händer att jag äter ”fel” kyckling sitter jag nästan och väntar på vad som ska hända….
En väninna och jag kom att diskutera tillgängligheten på den bra och goda maten. Och rysligt nog kom vi fram till att även maten blivit en klassfråga! De som behöver bäst mat äter idag sämst mat! Det är ju faktiskt inte klokt! Slopa barnbidraget till de som tjänar stora pengar och ge ett extra matbarnbidrag till de som inte har råd att köpa den bästa maten åt sina barn!!!
Hur kan det bli så galet allting? Har någon de rätta svaren? Lisa, Lisa Förare, jag vet att du ibland läser min blogg, har du svaren?
Idag ska jag träffa och lyssna till Carola Magnusson det ser jag fram emot! Fantastiska Carola, som långt innan Jamie Oliver ens hade sina tankar på skolmat, redan uträttat en hel del här hemma. Hon har för länge sedan bestämt sig, tagit ställning och ställt sig på barnens sida….och inte blev skolmaten dyrare heller!!!
Jag är avundsjuk! Vad kan jag göra och varför gör jag inte mer? Vad får människan kraften ifrån?
Ja, det var lite seriösa, svåra och viktiga tankar som kom upp i mitt huvud! Och avslutningsvis så känns det ändå viktigt att nämna att vi måste njuta, allt som blir fanatiskt blir ju oftast också fel. Det gäller nog att så mycket som möjligt följa sitt hjärta och sitt sunda förnuft, om vi gör det allihopa så blir det nog bra till slut….eller hur?
Det finns ju vissa saker som rubbar mina dagar. Som idag när Rakel vaknade med halsont. Just idag när jag hade rätt mycket att stå i och ska dessutom äntligen hinna sno åt mig en stund för mig själv hos Margareta. Till Margareta går jag då och då för att ”bli snygg”! Hon far med stavar över mitt ansikte, det kallas ”stay young”, skratt! Jag brukar säga att jag struntar i om det hjälper eller inte jag somnar nämligen direkt och känner mig fullständigt utvilad när jag går därifrån 40 minuter senare! Idag stod dessutom noppning av ögonbryn och vaxning av mustasch på menyn…..
Att ha med sig en 9-årig flicka vid sådana tillfällen är inte så upplyftande för självförtroendet. Rakel kommenterade glatt ALLA skavanker i mitt ansikte som var starkt exponerat under Margaretas ”sanningslampa”! (Av hennes halsont märktes inte så mycket!) Dessutom ville hon ta kort på allt så att jag kunde lägga ut det på bloggen, ha,ha!……..men vi får nöja oss med den här!
På hemvägen ska vi handla mat och där upptäcker Rakel att min skördefest är publicerad i Mat och Vinbilagan som kan köpas med dagens och morgondagens (tror jag) Aftonbladet. Hon ropar lite väl högt;
-Mamma där är du! Och det finns ju ögonblick här i livet när jag kanske inte vill att alla ska titta på mig, som nu till exempel när jag står i matkön med min röda, lätt svullna överläpp…..
Hemma igen och här håller min underbara Yvonne på att skära till alla gräskanter på gångarna i trädgården, hon är helt fantastisk! Många gånger undrar jag vad jag skulle göra utan henne! Tack, tack, tack snälla Yvonne!
Sedan bläddrar jag igenom Mat- och Vinbilagan och blir glad. Reportaget ser både gott och färgsprakande ut, dessutom vet jag ju att det var gott, väldigt gott till och med,,,, Köp den, det är den värd!
Yvonne och jag äter en Basilika- och Tomatomelett till lunch men Rakel som inte kan äta ägg äter rester av sin Carbonara från gårdagen.
TOMAT- OCH BASILIKAOMELETT
Hemligheten att få den här omeletten riktigt krämig och god är lägga ner tomaterna i pannan före äggsmeten, sedan se till att det blir en yta på undersidan, därefter lyfta lite här och var med en gaffel, sedan riva ner mozzarellan i bitar och inte låta den smälta helt och till sist vända ner massor av basilika!
4 ägg
2 msk vatten eller grädde
1 klase körsbärstomater, ca 10-12 stycken, halverade
1 mozzarellaost, riven i bitar
Salt och nymalen svartpeppar
Rejält med basilika, gärna både röd och grön
Smör till stekning
Vispa upp äggen med vatten eller grädde, salta och peppra.Hetta upp smör i en panna och tillaga som ovan. Servera gärna med en brödbit.
Sedan är det dags att ta tag i förmiddagens mail och telefonskörd. Och detta var sannerligen en innehållsrik förmiddag;
Ett erbjudande om att bli Smaklustambassadör, det tackade jag ja till,,,
En förfrågan om att laga mat på ett utomhuskök på en ekologisk gård i mellanSverige under ett evenemang i oktober, ber att få fundera på saken,,,,låg lite knöligt i tiden,,,,men låter roligt!
En förfrågan om att medverka under en helg i November i en stor Icabutik i Stockholmstrakten, det tror jag att jag tackar ja till,,,,,
En ny förädlingskurs! Tyvärr tror jag att det krockar med mitt evenemang på Saerimner, måste tacka nej,,,,
Och kanske det roligaste, från Susanne som här via bloggen kommer med ett kul förslag på en workshop på hennes konditori,,,,,det måste vi få till.
Jag går ut för att plocka ihop ett par kassar äpplen till Margareta och ser att min exklusivaste ros, Parole äntligen slagit ut! Den var totalt misshandlad av rådjuren på försommaren så jag trodde aldrig att den skulle komma igen. Men nu har den två knoppar samt denna utslagna skönhet, och nu tycker jag verkligen att det är synd att det inte finns doftblogg för den doftar helt osannolikt underbart!
Min finaste ros Parole
Nu måste jag återgå till verkligen och fundera över vad jag ska säga under mitt framträdande på ”Jordens Mat” på Gunnebo Slott i Göteborg på fredag!
Ulf Linde är en enastående man och tillika vår granne. Att han är en slags konstens fader vet många men att han också, då det begav sig var en framstående jazzmusiker kanske inte alla känner till. Han är otroligt charmig och trots att han idag är rullstolsbunden med amputerade ben kan han ibland skämta om att han är mycket förtjust i skor vilket bevisar hans sinne för livsgnista och humor. Han var i många år intendent i grannhuset, Thielska galleriet. Efter Ulfs pensionering utsågs hans hustru Nina Öhman till ny intendent vilket ju var toppen eftersom de nu kunde bo kvar. Ulf och Nina är trogna och kära Midsommargäster i vårt hem, däremellan ses vi alltför sällan, jag kan bara skylla det på att vi bor fööör nära, besluten tas liksom inte!
Hur som helst kom det för ett tag sedan en trevlig inbjudan från Eva Bonnier, Ulf har skrivit sina memoarer och detta skulle firas vid en mottagning idag. Det var en synnerligen intim och kärleksfull tillställning. Gästerna var till största delen konstnärer förstås och litterära skribenter. Stämningen var liksom ”storartad”……
Och när jag nu läser att Ulf både kysst Ella Fitzgerald och tagit Picasso i hand blir han om möjligt ännu större och coolare för mig! Dessutom bär hans bok ett vackert namn som snuddar vid min vardag och mitt liv; ”Från kart till fallfrukt”.
Och så träffar jag på Marie-Louise där! Jag blir jag enastående glad! Marie-Louise är en av de få bästisar jag skaffat mig i mitt vuxna liv, hon är min själasyster och jag är övertygad om att det beror på att hon är nästan lika barnslig som jag!
Ulf, Marie-Louise och jag!
Jag kunde bara stanna en knapp timme och ett halvt glas champagne… hade gärna stannat längre men var tvungen att springa hem och göra Carbonara till flickorna och sedan hämta William efter fotbollsträning på Lidingö. Men boken fick jag med mig, dessutom signerad!
Carbonara är en kanonrätt om man som i vår familj idag behöver äta i flera omgångar, den vinner nästan bara på att stå till sig och värmas igen. Jag använder helst en stor pastasort, till exempel lumaconi rigati, det blir liksom festligare!
2 paket färdighackad bacon a 140 g
1-2 vitlöksklyftor
Ca 2 dl frysta gröna ärtor
2 1/2 dl matlagningsgrädde
Nymalen svartpeppar
Pasta
TILL SERVERING
1-3 äggulor
Riven parmesanost
Grönsallad
Ev. Bröd
Koka pastan enligt anvisning på paketet.
Fräs bacontärningarna i en panna. Sänk värmen och tillsätt vitlöken, pressad eller mycket fint hackad. Fräs ytterligare några minuter.
Tillsätt grädde och ärtor, koka upp. Sänk värmen smaka av med rikligt av svartpeppar, låt stå att ”gotta till sig”.
Häll av pastan och lägg den i en stor vacker skål. Häll över grädd/baconblandningen och rör ner äggulorna. Servera genast med färskriven parmesan, sallad och eventuellt bröd.
(Rakel är allergisk mot ägg så till henne tar jag undan en del men hon tycker det är minst lika gott ändå!)
Ska Carbonaran värmas upp igen som hos oss idag spär jag den med lite vatten.