Här står vi med hummer och grejer…
Och maten verkar ju vara till belåtenhet..
Nu saknar vi bara William…första Nyårsafton utan William…..antagligen värre för oss än för honom!?
Och nu har den andra värdinnan tillfrisknad ungefär som jag så nu blir det champagne och fyrverkerier..precis som vanligt….Hurra för Alvedon! Och Happy new Year!
Skam den som ger sig;)! Och fortsättning följer…..
Mitt traditionsenliga Nyårsfirande blir inte av, värdinnan är sjuk,,,liksom jag. Länge ville jag trotsa naturens lagar då nytt erbjudande om ett festligt firande dök upp, ty, jag älskar ju festligheter….
Trots detta måste jag nog ändå för en gång skull kasta in handduken och hänga in klänningen i garderoben igen….eller kanske ta på mig den och gå tillbaks till sängen:)?
Vad ska nu detta bli för år?
Tusen tack alla Ni Kära läsare som följt mig här på bloggen sedan jag började skriva i slutet av mars, Ni kommer alla att utgöra mitt bästa minne från i år:)!
Nu gäller det att sätta fart på Thommy, lite hummer och champagne ska vi väl ändå ha;)!?
Och dra på trissor, just nu upptäckte jag att de sänder Monikas mat idag klockan 13 i Tv 4, måtte det nu vara Nyårsprogrammet för det är riktigt härligt och så blir det ju lite fest ändå:)!
30 december - 2008 | 5 kommentarer
Tänkte väl det! Och gör det inte heller är mitt råd!
Vad är det med barnen? Först vill de ha än det ena och än det andra men när det sedan kommer till att prova och köa för att betala,,,, Nej då orkar de inte!
Snacka om att orka! Jag som hostar, nyser och fryser fattar inte ens vad jag gjorde där på rean igår! Joo, jag hade väl en lysande idé om en ny nyårsstass….och så handlade det faktiskt om något så enkelt som att ”slå ihjäl ett par timmar” mellan det att Mamma blev körd till tåget och innan jag skulle lämna William hos Casper med skidor och packning för avfärd mot Åre….Lyckliga William, nu är han där:)!
Här blir det tjejmiddag ikväll. Beata, Valeria, Rakel och jag ska äta gott, (och Tussan förstås;)!) Se själva!
TERIYAKIMARINERAD SESAMLAX MED SOCKERÄRTOR
En god rätt med vackra färger. Laxen med sitt svartvita hölje, sockerärtor i skönaste grönt, visserligen från frysen, men ändå!.
500 g skinn- och benfri laxfilé av mittbit
MARINAD
1 bit, ca 3 cm färskriven ingefära
Knappt 1 dl Teriyakisås
4-6 msk sesamfrön, gärna blandat svarta och vita
Salt och peppar
TILL SERVERING
Sockerärtor
Grönsaksbuljong
Späda salladsblad
Sweet chilisås
Ev, glasnudlar
Blanda teriyakisåsen med ingefäran. Skär laxen i rejäla kuber och lägg ner dem i såsen att marinera. Lyft upp kuberna och lägg dem i en smord eller oljad ugnssäker form. Strö över sesamfröna. Salta och peppra. Stek laxen i ugn på 200° i ca 1o minuter.
Koka sockerärtorna i 2 minuter. Häll av vattnet.
Lägg upp späd sallad, laxkuber och sockerärtor på fat. Droppa över sweet chilisås och servera. Flickorna ville även ha glasnudlar till så Why not?!
Detta är en formidabel rätt som älskas av såväl stora som små. (Och ingefäran kommer att göra underverk med min förkylning;)!) Endast serverad på en sallad blir det här en trevlig förrätt, med glasnudlar som ikväll blir det en förträfflig huvudrätt! Smaklig måltid!
Laxen marineras
Rakel, Tussan (som är ute ur tomteluvan för en gång skull!), Beata och Valeria
Och Nej, det blev ingen stass till mig…en hel del grejer till barnen dock…..hur gick det till;)!
I min just nu väldigt hostiga tillvaro, (blir alltid sjuk då jag äntligen blir lite ledig!) pratas det Nyår till höger och vänster. Är det inte en ren upplysning om vad som ska bjudas på så är det fråga om råd och dåd, Fyrverkerier är också ett väldans hett samtalsämne…
Nu har jag delat in mina närmaste i kategorier,,,,:). De som alltid gör som de brukar med sin hummer och parmiddag i kärlekens tecken, underbart! De som vill förnya sig, ha flera gäster, byta gäster, blanda gäster, väldigt roligt! och de som är en blanding av dessa båda, (där kommer jag själv att vara om värdinnan blir frisk). Ungefär samma gäster från år till år med några undantag,, så här är det ju på sätt och vis både parmiddag och förnyelse! Här bjuds det frikostigt på härlig mat. Nya rätter ibland, men jag tycker mig minnas att vi fått en ljuvlig fisksoppa de senaste åren….andra år har vi gäster bidragit med en rätt, förrätt eller dessert tillexempel (stolar lånas alltid:) av oss!)
Och det är väl just så det bör vara om det är en större fest på Nyårsafton? En middag vi hjälps åt med, kvällen är lång…..
Och här kommer ett hett tips från mig till alla er som likt Malin här i bloggfamiljen ska bidra med förrätten. Mycket handlar ju om upplägg och servering vid festliga tillfällen. En soppa serverad i ett vackert glas placerad på en större tallrik med en sallad ”on the side” är ett läckert upplägg. Soppan kan egentligen vara vilken soppa som helst men en Créme Ninon är alltid festligt, en jordärtskockssoppa passar alltid bra på vintern liksom en len potatissoppa, smaken får avgöra…
Salladen däremot bör inte väljas alltför hastigt! Här krävs späda blad och gärna i olika färger. Tillbehöret, som dessutom gifter sig väl med soppan är den ugnsttorkade parmaskinkan, den blir som ljuva flarn på salladen. Vill man lyxa till det är pilgrimsmusslan förträfflig men går att utesluta. Som ”pricken på Iet” kommer de fint hackade marinerade soltorkade tomaterna…Nu är valet Ert! Gott slut allihop!
CRÉME NINON, GRÖN ÄRTSOPPA
God soppa som känns lyxig trots sitt enkla innehåll.
1 liten röd lök
1 msk smör
800 g frysta gröna ärtor
7 dl buljong
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl champagne eller mousserande vin
Salt och nymalen vitpeppar
TILL GARNERING OCH SERVERING;
Några kvistar färsk dragon
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk utan att den tar färg i smöret. Koka upp buljongen och tillsätt till den frästa löken. Tillsätt ärtorna och låt koka upp.
Mixa soppan slät och fin. Tillsätt grädden och låt soppan koka upp igen. Häll i champagnen och smaka av med salt och peppar.
Garnera med färsk dragon och servera i ett glas och gärna med en fin sallad på en tallrik bredvid.
UGNSTORKAD PARMASKINKA OCH HALSTRAD PILGRIMSMUSSLA MED JUNGFRUSALLAD
Vacker, kärleksfull och lite uppstudsig sallad!
12 skivor parmaskinka
Olivolja
Nymalen svartpeppar
12 stora pilgrimsmusslor eller det dubbla om de är små
200 g jungfrusallad
7-8 marinerade, soltorkade tomater
DRESSING
1/2 dl vit balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja
Salt och nymalen svartpeppar
Bred ut parmaskinkan på en bakplåtspappersklädd plåt. Skvätt över olivolja och peppra. Ugnsstek skinkan i 175° i 25 minuter tills den är knaprig.
Hetta upp en grillpanna eller stekpanna. Halstra pilgrimsmusslorna någon minut på varje sida.
Arrangera salladen och finhacka tomaterna, blanda och lägg upp på förrättsfat. Fördela pilgrimsmusslorna på salladsfaten.
Skaka ihop ingredienserna till dressingen och häll den över salladen. Stick till sist ner de torkade parmaskinkskivorna lite här och var. Servera med soppan och ett gott bröd.
Är en befogad fråga så här dags. Nu vill vi ju ha hummer, champagne, filéer och kanapéer….
Men lugn kära vänner! Här kommer ett förslag som passar som förrätt på den finaste middag:)! (Eller som härlig lunch men då tillagad i en större form istället för de flera, festliga små…)
SMÅ SKINKPAJER MED LINGONMOUSSE
En perfekt paj att göra med julskinkan, riktigt god och krämig! Jag lagar den i små pajformar och serverar en lingonmousse till.
PAJDEG;
2 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
125 g Smör
1 tsk salt
FYLLNING:
2 ägg
2 1/2 dl vispgrädde
100 g riven Västerbottenost
200 g julskinka i strimlor (eller kokt/rökt vanlig skinka)
1 rödlök, skivad
Salt och nymalen svartpeppar
LINGONMOUSSE
1 dl lingon
1 tsk rapsolja
1 tsk vit balsamvinäger
1 tsk flytande honung
2 1/2 dl créme fraiche
Salt och nymalen svartpeppar
Kör alla ingredienser till degen i en matberedare eller arbeta snabbt ihop för hand. Tumma ut den i 6 små pajformar eller en stor pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ i kyl.
Vispa upp ägg. Tillsätt grädde och ost. Smaka av med salt och peppar. Rör ned skinka och lök.
Fyll formarna/ formen och grädda i 180°/200° i 30-40 minuter, eller tills pajerna stannat.
Lägg alla ingredienser till lingonmoussen i en kastrull utom créme fraiche. Värm och låt koka upp. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Låt lingonen svalna och blanda dem sedan med créme fraichen. Häll upp i små glas, snapsglas till exempel och servera tillsammans med pajerna, varma eller ljumma.
Och känns inte detta som det ni tänkt er så funkar en Carbonara med julskinka istället för bacon alldeles utmärkt:)!
27 december - 2008 | 17 kommentarer
Dessert | Förrätt | Huvudrätt | sås | skaldjur | Tilltugg | Vilt
Jag hade tänkt vänta med att berätta tills jag kunde få ett kort på henne i famnen….men än så länge har hon bara sovit hela dagarna och varit vaken hela nätterna!
Tussan heter hon…..:)
Och för er som är sugna på att planera Nyårsmaten kommer här min supergoda och riktigt festliga meny från Nyårsprogrammet av ”Monikas mat”;
TILLTUGG
Gott, frasigt och vackert!
FILOKNYTTEN MED CHÉVREFYLLNING
Ca 300 g filodeg
1 msk smör
50 g babyspenat
150 g chévre
1/2 dl vispgrädde
TILL PENSLING
Äggvita
Tina filodegen om den är fryst.
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt bladspenaten och fräs ytterliggare 1 minut. Tillsätt chévren och smält. Häll på grädden och sjud ihop. Låt svalna så att krämen stelnar.
Bred ut filodegsplattorna. Pensla med äggvita och se till att få minst 2 lager. Skär ut fyrkanter, ca 12-15 stycken. Lägg en klick chévrekräm på varje fyrkant och vik/vrid ihop.
Pensla med äggvita och grädda på 200° i ca 15 minuter.
CHAMPAGNEGRATINERADE OSTRON
Ostron och champagne hör ju nyår till. Serverat så här blir det mycket av det goda, och dricks det dessutom champagne därtill blir det extra festligt!
24-30 ostron
3 dl fint riven parmesanost
CHAMPAGNESÅS
1 stor schalottenlök
1 1/2 msk smör
3 dl champagne
3 dl vispgrädde
Redning av 1/2 msk vetemjöl utrört i 1/2 msk smält smör
Salt och nymalen vitpeppar
Grovt salt till formen eller faten
TILL SERVERING
Ett gott grovt bröd
Finhacka schalottenlöken och fräs den mjuk i smöret utan att den tar färg. Häll på champagnen och låt koka ner till hälften. Tillsätt grädden och låt småkoka i 4-5 minuter.
Red såsen med redningen och låt koka ihop ytterligare några minuter.
Öppna ostronen och skär loss dem från skalet. Sila i lite ostronsås i champagnesåsen. Lägg ostronen på en bädd av grovt salt i en ugnsfast form. Fyll varje ostron med champagnesås och toppa med fint riven parmesanost.
Gratinera ostronen i 2 minuter på 275° grillvärme. Servera genast och gärna med ett gott grovt bröd!
ÖRTSTEKT HJORTRYGGBIFF MED HUMMER, TRYFFELSKY OCH MANDELPOTATISPURÉ
En riktig gourmeträtt att minnas hela det nya året! Tryffelskyn går att förbereda och sedan värmas och smaksättas.
Ca 1, 2 kg ryggbiff av hjort
1 knippe blandade örter, timjan, körvel, basilika, persilja
2 msk smör
2 msk rapsolja
Salt och peppar
TRYFFELSKY
1 msk rapsolja gärna med citronsmak
1 msk smör
1 gul lök
4 vitlöksklyftor
1 morot
1 bit rotselleri
2 msk tomatpuré
Några kvistar timjan, gärna citrontimjan
2 1/2 tsk strösocker
3 dl vitt vin
5 dl vatten
2 1/2 msk kalvfond
Salt och peppar
2 msk tryffelolja
MANDELPOTATISPURÉ
1 kg mandelpotatis
2-2 1/2 dl mjölk
50 g smör
Torkad Karl-Johansvamp
1 msk smör
salt och nymalen peppar
TILL SERVERING OCH GARNERING
2-3 humrar
Röda mangoldskott
Börja med tryffelskyn då den ska koka ett tag. Den kan också göras dagen före och sedan smaksättas och värmas.
Skär löken i bitar och krossa vitlöken. Skala och skär moroten och rotsellerin i bitar. Fräs lök och grönsaker i smör och olja tills de fått lite färg, ca 2 minuter. Tillsätt tomatpuré, timjankvistar och strösocker. Låt fräsa ytterligare någon minut.
Tillsätt vinet och koka tills hälften återstår. Tillsätt vattnet och låt koka sakta utan lock i knappt 1 timme. Sila skyn och tillsätt fond, tryffelolja, salt och peppar. Låt sjuda några minuter.
Putsa ryggbiffen. Stek den runtom i olja och smör i en stekpanna. Tillsätt hackade örter mot slutet av stektiden och ös över köttet.
Ta upp filén, salta och peppra runtom, sätt en stektermometer i mitten av köttet. Stek i 175° ugnsvärme tills innertemperaturen är ca 50 grader. Ta ut köttet och låt det vila i folie en stund innan servering. Skär i ett par centimetertjocka skivor.
Koka svampen i 15 minuter, häll av. Fräs den i smör och smaka av med salt.
Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Tillsätt mjölken stöt och rör den slät. Blanda ner svampen och smöret. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
Skala humrarna och knäck klorna. Värm tryffelskyn.
Servera skivor av hjortbiffen tillsammans med moset och hummerköttet. Skeda över skyn och garnera med jungfrusallad.
PASSIONERAD HJORTRONPARFAIT MED BJÖRNBÄRSMARMELAD
Denna underbara dessert blir en värdig avslutning på det nya året.
10-11 digestivekex
2 1/2-3 msk smält smör
3/4 dl strösocker
4 äggulor
3-4 msk vitt vin
1 1/2 dl hjortronsylt
5 dl vispgrädde
TILL SERVERING
2 dl björnbärsmarmelad
4-5 passionsfrukter
Klä 6 portionsformar med plastfolie. Smula kexen och blanda med det smälta smöret. Gärna i marberedare.
Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Blanda socker, äggulor och vin i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över vattenbadet tills smeten tjocknar och blir som en toddy.
Ta skålen från vattenbadet och blanda i sylten. Vispa grädden lätt och blanda ner den i äggsmeten. Häll upp den i formarna. Lägg på kexsmulorna som ”lock”. Frys i minst 8 timmar.
Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl ca 30 minuter innan den ska serveras. Stjälp upp dem på fat. Värm björnbärsmarmeladen något i en kastrull. Ringla den runt parfaiten. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna. .
och Nyåret hägrar! Ikväll blir det Nyårsmat i ”Monikas Mat”, lyxigt, gott och pampigt! Blod och dramatik utlovas också;)! 19,30 i Tv 4!
Jag måste få tacka för alla Julhälsningar och kanske särskilt då de postade Julkorten!
Jag tycker det är alldeles underbart att få Julkort på posten:)! (jag blir förstås glad för de på mail och sms också men de på kort per post är fantastiska att få!)
Och utan att lägga någon som helst värdering i vem som skickat vad blev jag bara tvungen att välja två ytterligheter som egentligen förmedlar samma sak;
Magnus och Åsa med familj, nyligen inflyttade till Manhattan, New York…som nu förstås sänder en hissnande julhälsning med Manhattan i bakgrunden…Och Daniel och Carolina med familj…”gamla” Djurgårdsbor sänder sin hälsning med vackra Djurgården i bakgrunden! Ni är för härliga:)! Tusen tack till ER och ALLA ni andra också för den delen:)
Slutligen vill jag önska Er alla en riktigt God Jul och jag hoppas Ni får en alldeles underbar julafton allihop och ät inte för mycket:)!
Och för den som känner sig sugen så går ju Monikas mat ikväll på självaste julafton,. 19,30 i Tv 4:)!
det blir jul i år igen:)! Har ju inte riktigt hunnit vaggas in i lugnet men, nuuuuu ska det komma:)!
Stressade runt idag för att ordna de sista klapparna och faller i armarna på Rickard…Nej, nej så var det inte förstås! Han gjorde precis som alla äldre damer gör åt mig nuförtiden, krafsar lite i min väska och nästan fräser;
Knäpp handväskan! Din kamera och plånbok är bara att plocka!
Och jag i stressat tillstånd tittar surt och undrar vem som rotar i min handväska! Och då står han bara där och ler, (som han faktiskt nästan alltid gör!:) Champagnekungen Rickard Juhlin…Men vad har han för påsar egentligen? Det bubblar inte så långt jag kan se….
Rusar runt, får ordnat det mesta och nu hemma…..Mormor spelar memory med barnen…
Jag tassar runt och ler åt vissa glädjeämnen;
Ulf Nordfjells egenkomponerade krans i järnek, en gåva jag fick vid en lunch på Teatergrilen just när jag köpt mina julkransar….men här i sovrummet var den inte så dum ändå:)
Och granen ser ju helt okey ut:)!
Och roligt med amuletten från ”Karen Blixens jul” med barnen…som nu blivit äldre:)
Och äppelskålen..enkel men fin:)
Neej hörrni, nu måste jag göra köttbullar, och det blir dem med chévre! Och receptet kommer här;
Goda köttbullar som jag en gång hittade på till den franska tidningen Le Figaro.
4 msk ströbröd
2 1/2 dl vispgrädde
3 msk smörfräst gul fint hackad lök
3 hg nötfärs
1 hg kalvfärs
75 g chévre
Salt och nymalen vitpeppar
Smör till stekning
Häll grädden över ströbrödet och låt svälla i 10 minuter. Fräs löken under tiden.
Blanda ner färsen, löken och chévren. Rör om ordentligt så att osten fördelar sig jämt. Smaka av med salt och peppar.
Forma med vattensköljda händer bullar av färsen. Bryn smöret i en stekpanna och lägg ner köttbullarna. Vänd runt bullarna så de får en fin yta runt om. Sänk värmen och låt de eftersteka under lock i 5-10 minuter.
Och Mamma, Mamma har gjort Janssons!
Men nu blir hon ledsen, och påpekar att den har ”sina sista 10 minuter” kvar! Men dem tar vi imorgon:)
Så här in i det sista måste jag ge Er min bästa juldessert. Gyllene risgrynspannacottan är inte bara gudomligt god utan lätt att göra även för den minst köksglada;). Perfekt också att göra på ”överbliven” risgrynsgröt.
GYLLENE RISGRYNSPANNACOTTA
Len och fruktansvärt god ”risgrynspudding” i gyllene färg från saffran. Här behövs det lite tid i kylen att stelna.
6 gelatinblad
1 kg färdigkokt risgrynsgröt
4 dl vispgrädde
1 g saffran, gärna trådsaffran
4 msk strösocker
2 msk vaniljsocker
TILL SERVERING,
4 dl hallonsylt
Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Värm gröt, grädde, saffran och strösocker i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och blanda ner dem i kastrullen. Rör tills gelatinet smält. Låt svalna något och smaksätt med vaniljsockret.
Häll upp pannacottan i små portionsformar eller en större form. Låt stelna i kyl i minst 3 timmar.
Ta ut pannacottan ur formen och stjälp upp den på ett fat. Garnera med sylten.
Och Ni som vill se mer ”Monikas mat” får nya tillfällen imorgon på självaste Julafton och på juldagen, 19,30 i Tv 4.
Ta det lugnt och njut av julen!
I alla fall Ni som inte fått nog julinspiration kring sillarna, laxen, köttbulllarna, revbensspjällen…. och risgrynspannacottan är ett under för sig!
Ett besök hos en ekologisk grisuppfödare utlovas också. 19,30 i Tv 4.
Härmed vill jag slå ett slag för att koka julskinkan! Det ger en saftigare skinka än om den ugnsbakas tycker jag, dessutom sprids det ”juliga” dofter i hela huset.
Så blev det också värsta julstämningen här igår kväll:), just för att jag kokar julskinka och gör ”formidabel nöt-fruktchoklad”..
….och flickorna pysslar ihop sina sista hemmagjorda klappar:)!
Nu är skinkan klar:)!
Därefter gick flickorna och jag till grannen en sväng,,,när vi kom hem var en stor bit av skinkan borta! Tre herrar hade fått för sig att de ”bara skulle smaka en bit”:)!
KOKA JULSKINKA
Lägg skinkan i en stor gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Klyfta en stor gul lök och dela en morot i bitar, tillsätt till grytan. Låt koka upp, skumma väl och lägg sedan ner några lagerblad, en liten påse hela kryddpepparkorn och låt skinkan sjuda tills innertemperaturen är 70°. Ta upp och låt svalna något. Griljera enligt önskemål. Spar eventuellt spadet till ”Dopp i grytan”.
Och nu ska jag kasta mig ut i julhandeln!
Till alla er som gillar min Italienska sill och Västerbottensillen så finns fler goda recept till 5-minuterssillen på http://www.newsdesk.se/pressroom/abba/tag/monika-ahlberg
19 december - 2008 | 14 kommentarer
Choklad | Dessert | Dryck | Godis | Kaka | Marmelad | Ost | Sill | Sylt | Tillbehör
Efter en totalt sömnlös natt känns det nu som sen kväll. Man vågar inte riktigt somna när klockan ska ringa vid 4! Direkt till kyrkan från Tv… Beata är sjuk och hostar mycket… så trevliga jullunchen fick överges…
Men här kommer recepten, nitton stycken! som en julklapp till er alla:)!
SKUMTOMTEFUDGE
10 bitar skumgodis (t ex skumtomtar, sockerbitar, bananer)
2 dl socker
1 dl grädde
50 g smör
100 g vit eller mörk choklad
Klipp skumgodiset i bitar. Koka upp allt utom chokladen tills det har smält. Blanda i chokladen och rör tills det blir en blank tjock smet. Häll upp i smord form, låt svalna och skär upp i bitar.
FORMIDABEL NÖT-FRUKT-CHOKLAD
Nyttigt chokladgodis!
250 g mörk choklad
4 dl blandade hackade nötter och torkade bär, (russin, goijibär, körsbär, blåbär, havtorn)
Smält chokladen i ett vattenbad. Hacka nötter och torkade bär. Blanda samman med den smälta chokladen. Häll upp på en plåt, låt stelna och bryt i bitar.
KAFFEPRALINER
För kaffeälskaren!
150 g mörk choklad, gärna med lite högre kakaohalt
1/2 dl vispgrädde
1-2 msk starkt kaffe, helst Espresso
TILL GARNERING
50 g vit choklad
Chokladkaffebönor
Hetta upp grädden i en tjockbottnad kastrull. Bryt den mörka chokladen i bitar och lägg ner den i grädden. Rör tills all choklad smält. Tillsätt kaffet. Häll upp i formar, (ischokladformar) och ställ svalt att stelna.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Klicka eller spritsa ut en klick i varje form och tryck dit en chokladkaffeböna. Förvara svalt.
UNDERBAR WIENERNOUGAT
Sött och gott till kaffet, ingen blir besviken!
250 g nougat
150 g mörk choklad
100 g flagad mandel
Rosta den flagade mandeln gyllenbrun i en torr och inte alltför het stekpanna. Ställ åt sidan.
Ställ en skål eller tallrik över en kastrull till hälften fylld med kokande vatten. Smält nougaten i ett vattenbad.
Finhacka den mörka chokladen och låt den smälta ner tillsammans med nougaten i vattenbadet.
Blanda till sist ner den rostade mandeln. Häll upp massan i en avlång form klädd med bakplåtspapper. Låt stelna och skär sedan i bitar.
POLKAMARÄNGER
Juliga och vackert randiga maränger.
4 äggvitor
3 dl florsocker
1 dl fint krossade polkagrisar eller ett par droppar pepparmintolja
Några droppar röd karamellfärg
Vispa upp äggvita och strösocker, länge!. Krossa polkagrisarna fint i en mortel och tillsätt (eller tillsätt pepparmintoljan) till äggvitan. Droppa till sist ner några droppar karamellfärg, rör mycket lite så marängerna blir fint randiga.
Klicka eller spritsa ut på plåt och grädda 125° i ca 50-60 minuter beroende på storlek.
HYVLADE PEPPARKAKOR MED LINGONCRÉME
Knåda eventuellt in flagad hackad mandel i pepparkaksdegen. Frys den en stund. Hyvla den sedan tunt och grädda enligt anvisning.
Eller gör långa pinnar av degen, grädda.
1/2 dl rårörda lingon
2 dl Philadelphiaost
RÖDVINSKOKTA FIKON
Lyxig present som är supergott till glass eller lättvispad grädde.
1 kg torkade fikon
1 helflaska rödvin, kanske en rioja
1 rågad tsk torkad timjan
4-5 msk honung
3-4 msk apelsinmarmelad
1 kuvert saffran, 0,5 g
Häll rödvinet i kastrullen. Lägg också i timjan och honung men vänta med marmelad och saffran. Koka upp och låt sjuda sakta i 5-7 minuter.
Koka upp och sänk sedan värmen och låt fikonen sjuda mycket, mycket sakta och försiktigt under lock i 15-20 minuter. De ska ju bli helt mjuka men inte koka sönder!
Stöt saffran med en sockerbit. Lägg, efter de 15-20 minuterna, ner små klickar av marmeladen samt saffran. Lägg på locket igen och sjud i 5-6 minuter.
Lyft till sist försiktigt över fikonen med hålslev till en stor skål eller väl rengjorda burkar. Koka nu ihop det härliga spadet 10-15 minuter utan lock. Meningen är att det ska bli lite tjockare i konsistensen, nästan som tunn sirap. Häll lagen över fikonen och förslut.
Servera dem med lite löst vispad grädde eller glass
FIKONMARMELAD MED MANDEL
Riktigt god fikonmarmelad som är suverän till ost. Mandeln kan uteslutas om man så vill.
1/2 kg torkade fikon
Vatten
Knappt 5 dl strösocker (300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa)
Skal och saft av 1 citron
100 g mycket grovt hackad skållad mandel
Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
Kör frukten i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.
Blanda ner mandeln, grovt hackad då ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.
KANELCHOKLADKLUBBOR/VARMCHOKLAD
Detta är en perfekt present i Juletid. Slå in klubborna i cellofan och skriv en liten etikett; ”Varm choklad, Blanda med 2 dl mjölk”.
200 g mörk choklad
6-8 långa kanelstänger
(1- 1 1/2 liter mjölk)
Smält chokladen i ett vattenbad. Häll upp den i små formar, tex isbitsformar. Låt chokladen stelna en aning.
Stick ner kanelstängerna och låt chokladen stelna helt.
Värm mjölken och doppa ner chokladklubban, rör om.
GYLLENE HONUNGSNÖTTER MED TORKADE BÄR
Förutom att detta är mycket gott på gröten och på glassen så är det en väldigt uppskattad och rolig present.
Ca 5 dl flytande honung
2-3 dl blandade nötter, t ex. hasselnötter, valnötter, mandel
Gärna någon dl torkade bär, t ex, Havtorn, goijibär, blåbär, körsbär
Rosta nötterna i en torr panna på inte alltför hög värme. Blanda med de torkade bären.
Lägg nötblandningen i en väl rengjorda burk. Värm honungen i en kastrull och häll den över nötterna i burken och förslut.
JUL SENAP
Kryddig, söt och stark!
100 g gula senapsfrön
100 g bruna senapsfrön
1 1/4 dl mild rödvinsvinäger
1 1/4 dl ättikssprit, 12%
3 dl strösocker
Salt
2-4 tsk kryddnejlika, mald
Blanda samman senapsfrö och vinättika. Låt svälla 2 dagar.
Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills sockret smält, ca 15 minuter. OBS! Den får ej koka!
Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.
LEVERPASTEJ
God pastej. Vill man ha den helt slät kör man några extra varv i matberedaren. Personligen tycker jag det är gott om den är lite grövre. Jag lagar den i glasburk.
1 gul lök
2 msk smör
400 g kalvlever
4 styck ansjovisfiléer
2 tsk salt
1 tsk nymalen svartpeppar
2 tsk torkad mejram
2 tsk torkad timjan
1 ägg
1 dl vetemjöl
2 1/2 dl vispgrädde
1 dl mjölk
Hacka löken och fräs den mjuk i smöret. Skölj och torka levern med hushållspapper, skär den i mindre bitar.
Blanda samman alla ingredienser i en mixer och kör till önskad konsistens.
Häll blandningen i två –tre formar och /eller burkar. Ställ formarna/burkarna i ett vattenbad, en långpanna med vatten och grädda i ugn på 175° i ca 1 1/2 timme. Låt svalna
HONUNGSLINGON
Jättegott till paté, pastej, köttbullar ja nästan allt!
1 paket lingon, ca 250 g
2-3 msk flytande honung
Börja med att blanda samman honung och lingon, låt stå i ett par timmar. Rör om då och då. Ljumma och häll på väl rengjord burk och förslut.
VÄSTERBOTTENSSILL
Jag är väldigt förtjust i västerbottenost och de flesta vet ju att den är god till sillen men att den även är god i sillen upptäckte jag nu!
1 burk 5-minuterssill, 420 g
1 dl majonnäs
1 dl matlagningsyoghurt
1 1/2 dl vällagrad riven västerbottenost
1 vitlöksklyfta, pressad
1 msk dijonsenap
1 nypa cayennepeppar
Salt och nymalen peppar
Låt sillen rinna av noga i ett durkslag. Blanda samman övriga ingredienser och vänd till sist ner sillen. Smaka av med salt och nymalen peppar.
OSTBOLLAR MED PEPPARKAKSKROSS
Ljuvliga smaker!
1 bit grönmögelost, gärna Saint Agur ca 175 g
100 g Philadelphiaost
1 msk flytande honung
Ca 15 pepparkakor
Blanda grönmögelost, philadedlphiaost och honung, gärna i en matberedare till en smidig massa.
Lägg pepparkakorna i en plastpåse eller stor mortel och krossa till fina smulor.
Forma bollar av ostmassan och rulla dem i pepparkakssmulorna.
VACKRA FLASKOR
JULSAFT TILL BARNEN
Låt en skuren vaniljstång sätta smak på hallonsaften i en vacker flask, värmn och servera barnen!
SAFFRANS- OCH APELSINOLJA
Härlig att steka fisk eller kyckling i!
Strimla apelsinskal, (gärna med cestjärn så det blir en lång krumelur i flaska)n och lägg i absolut torr och ren flaska tillsammans med en knivsudd saffran eller ännu hellre några strån trådsaffran.
Fyll på med mild olja, gärna rapsolja och förslut.
HET CITRUSOLJA
Strimlade citronskal och röd spansk peppar läggs på absolut torr och ren flaska. Fyll på med rapsolja och förslut.
LINGONBALSAMICO
Detta är så mycket godare än vad Ni tror! Sött möter syrligt på ett förträffligt vis!
Ljumma 5 dl vit balsamvinäger tillsammans med 1 dl lingon. Sila av och häll på väl rengjord flaska. Lägg gärna några fina lingon i flaskan och förslut.
JULVINÄGER
Juligare än så här blir det inte!
Vackert skuret apelsinskal, kanelstänger, bitar av färsk ingefära, stjärnanis och kardemumma trängs i en vacker flaska med en mild och god vitvinsvinäger.
6,18, 8,10, 9,10 och 9,45…Ni lär inte bli besvikna!:)
Det blir sött och salt, krispigt och lent, krämigt och gott, friskt och fräscht samt juligt förstås!
Rödvinskokta fikon och Fikonmarmelad…..
Jaa, så var det faktiskt, när jag stod här idag med kok, bak och konfekttillverkning inför fredagen plingade det på dörren och två stora paket anlände…i stressen sa jag åt killen att ”ställa dem där”!
Jag fortsatte med mitt, väldigt stressad…recept.nu ringer och vill ha recepten…
Hämtade flickorna och kör dem igen till fotbollsavslutning….Och hemma igen…Jisses är det bara jag till middag?
Och det var då jag kom på paketen, och tur var väl det för det visade sig att min gamle kompis Glenn Strömberg har skickat sin julklapp:)!
Inte julmat direkt men raskt lagade jag till en fantastisk ”Spagetti all´Arrabbiata”…Mums! Och spagettin var mycket tunn och fin men ändå ”integrale”. Bra Glenn! Och Tack för maten:)!
Och nu ska flickor hämtas igen….tipp, tapp, tipp, tapp,,,,,,,
17 december - 2008 | 7 kommentarer
SILL PÅ ITALIENSKA
Min Italienska sill smaksatt med soltorkad tomat, vitlök, parmesanost och basilika är överraskande god.
1 förpackning 5-minuterssill
8 marinerade soltorkade tomater
1 kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
1/2 dl färskriven parmesanost
2 dl créme fraiche
3/4 dl majonnäs
Svartpeppar
TILL GARNERING
3 marinerade soltorkade tomater fint hackade och basilikablad
Låt sillen rinna av och skär den i bitar.
Mixa tomater, basilika och vitlök. Tillsätt parmesanost, créme fraiche och majonnäs. Smaka av med svartpeppar. Blanda ihop sill och sås. Låt stå några timmar innan den äts. Garnera med fint hackade soltorkade tomater och basilikablad.
VINBÄRSSILL
Sill och vinbär ger en vacker och spännande sill. Och för mig som har mycket vinbär från sommaren i frysen känns det helmysigt att ta fram dem och njuta av nu!
1 förpackning 5-minuterssill
1 liten morot
1 liten rödlök
1 bit, 5 cm purjolök
1/2 dl koncentrerad svartvinbärssaft
3 msk strösocker
2 dl röda vinbär
Lagen från sillen
Låt sillen rinna av men spar lagen. Skär sillen i bitar. Skala och skär morot och lök i skivor, strimla purjolöken. Blanda samman alla ingredienser och häll på lagen. Rör om och fyll upp på en väl rengjord burk och förslut. Eller lägg i en skål och låt stå ett par timmar innan den serveras.
REVBENSSPJÄLL
Jag kan inte vara utan kryddiga och saftiga revbensspjäll på julafton. Kom bara ihåg att be att få dem styckade i affären!
1 1/2 kg tjocka revbensspjäll
1 dl tamari eller annan soja
1 dl flytande honung
1 dl sweet chilisås
1 bit riven färsk ingefära, ca 8 cm
Vispa ihop marinaden och häll den över köttet. Lägg in köttet tillsammans med marinaden i en eller två plastpåsar. Låt marinera i minst tre timmar eller gärna över natten.
Lägg köttet i en långpanna och stek det på 175° i ca 30-45 minuter tills köttet släpper lätt från benen.
MONIKAS MUMMA
Enkelt, festligt, juligt och gott!
6 cl portvin
2 flaskor a 33 cl ljust öl
1 flaska, 33 cl porter eller Guinness
1 flaska, 33 cl sockerdricka
Se till att alla ingredienser är kalla. Blanda samman i en stor kanna precis innan servering
Och Mikaels recept;)!
Mikael Mölstads traditionella mumma-recept
———————————————————
Ca 1 liter färdig dryck (mångfaldiga receptet vid behov)
• 30 cl Carnegie Starkporter
• 25 cl sockerdricka (fruktsoda går också bra)
• 30 cl öl av lagertyp (vanlig öl)
• 15 cl Marsala-vin eller Madeira (t ex Vintrys)
• 1-2 matskedar florsocker
Blanda porter, sockerdricka och öl i en stor tillbringare. Tillsätt florsockret strax innan serveringen och rör om (detta skummar upp mumman och ger en lite festligare karaktär). Gör du större sats kan du med fördel spara mumman i flaskor i kylen. Vänta då med florsockret till serveringen. Serveras svalt – men inte kallt.
Snabb julsnaps
citron/ingefära
—————
• 37,5 cl vodka/brännvin (Brännvin Special)
• Skalet av en hel citron
• en liten bit riven ingefära.
Skala citronen med skalare i långa slingor. Lägg i en snygg flaska tillsammans med ingefäran. Låt står varmt en timme och kyl sedan (serveras inte iskall).
LYCKA TILL! Från oss alla tre!
Vi kommer att tjuvsmaka både skinkan och min julsenap idag när jag är gäst hos Per Fontander! Lyssna nu klockan 10 på P4!
APELSINGRILJERING FÖR SKINKAN
Spännande smak av apelsin på skinkan.
1 färdigkokt skinka på 3-4 kg
GRILJERING
1 ägg
2 1/2 msk min julsenap eller skånsk senap
2 1/2 tsk malen ingefära
Skalet från 1 apelsin
3-4 msk ströbröd
Kryddnejlikor
Ta bort nät och svål på den färdigkokta skinkan. Blanda ihop ägg, senap, ingefära och apelsinskal. Lägg på röran på skinkan. Sikta över ströbröd och stick in kryddnejlikorna.
Griljera skinkan på 225° i ca 15 minuter men passa noga, griljeringen bränns lätt.
Ni har fått det förut men bara så att jag ska vara säker på att Ni gör min goda senap kommer det här igen!
100 g gula senapsfrön, gärna Liss-Ellas ekologiska
100 g bruna senapsfrön, gärna Liss-Ellas ekologiska
2 1/2 dl vinättika,
3 dl strösocker
Salt
2 tsk kryddnejlika, mald
Blanda samman senapsfrö och vinättika. Låt svälla 2 dagar.
Mixa hälften av senapsfröna till en slät massa och låt resten vara hela. Ös upp allt i en kastrull. Tillsätt sockret och värm sakta under omrörning tills sockret smält, ca 15 minuter. Känns den för ”tjock” så tillsätt en skvätt vinättika.
Smaka av med salt och malen kryddnejlika. Ös upp på väl rengjorda burkar och förslut.
Det blir endast röda hjärtan till mina kaffepraliner,,,,:)
Och det blir massor med annat gott;
Chocolate chip cookies, polkamaränger, julsenap,. honungslingon, leverpastej, Hyvlade pepparkakor med lingoncréme, Ostbollar med pepparkakskross, Västerbottensill, tomtefudge, nougatpraliner, fikonmarmelad, rödvinskokta fikon och en och annan vacker flaska…..så missa inte Nyhetsmorgon på Fredag!
En liten försmak kommer här!
Mmmm, kaffepraliner och polkamaränger….Neej, nu måste jag ila…lunchdags:)!
Och missa nu inte när vi provsmakar min julskinka och min julsenap i radion imorgon klockan 10! Tipp tapp, tipp tapp…..tippe, tippe, tipp tapp….
Ja, det är sant,,,han skär en ostskiva och ropar att jag ska komma med kameran,,,,,se själva:)!
Annars blir det full fart idag! Det blir det lunch med Charlotte och Ulf på Teatergrillen sedan måste jag raskt hem och börja förbereda delikatesserna som jag ska laga och ha med mig till Nyhetsmorgon i Tv 4 på fredag! Temat är ”Ätbara julklappar” och det är väl den allra bästa julklappen i dessa tider, både vad det gäller konjunktur och innehåll!?
Så, just nu funderar jag som bäst på om jag bara ska ha röda hjärtformar till mina kaffepraliner eller hjärtan i alla färger…? Ja Ni ser, jag har att göra…:)
Och imorgon blir det radio igen, Julmat med Per Fontander i P4….missa inte:)! Jag tror till och med att man kan ringa in och ställa sina julmatfrågor….
Nu drar det ihop sig,,,ja, det lackar mot jul helt enkelt! Liksom svetten i min panna…hur ska jag hinna? undrar jag mest hela tiden….
Några få väl valda klappar var till barnen är ett bra recept,,,Ja, i år tror jag faktiskt att alla tre får just det som de önskat sig:). Lite snopna kommer de dock bli när de upptäcker att klapparna är så få….Nu har jag lärt mig efter alla år av en hel drös med ”småklappar”,,,,Ja, till och med barnen har ju tröttnat till slut! Nu får de något de verkligen längtat efter:)!
Granen inhandlades igår efter fotbollsträningen på den sedvanliga julgransmarknaden…
Och dessa kitchiga fiberoptikprylarna är ju så lockande…
En lång ljusslinga inflätad i granris blev också vår, den ska jag klä in verandaräcket med…
Väl hemma kunde vi inte hålla oss utan klädde granen direkt! Och hur glad blev jag inte när jag återsåg mina änglar från ”Karen Blixens jul”…
Strax därefter blev jag sur, för då klippte Thommy massa glitter över hela granen…..;)
Och idag var det gymnastikuppvisning…
Och nu längtar flickorna till våren igen, då gymnastiken ska börja om:)!
Jaa, så är faktiskt rubriken i dagens DN på sidan 6! Marie- Louise Danielsson-Tham slår tillbaka mot hela debatten kring E-nummer och jag är alldeles säker på att nu blir människor än mer förvirrade! Marie-Louise är professor i livsmedelshygien och forskar kring livsmedelsburna infektioner och förgiftningar.
Såklart att det finns ett och annat E-nummer som tillfört något till oss konsumenter men jag är alldeles säker på att även Marie- Louise skulle hålla med om att det finns än fler som tillsätts av bara farten av ren lättja, snålhet och stupiditet! Det är ju just därför som debatten kring nummer och långa innehållsförteckningar är så viktig. Vi behöver välja vår mat med omsorg både utifrån tillsatser och kvalitet!
Och det är väl snarare detta som är problemet, hjälp oss urskilja vad som är vad och lura oss inte med allsköns förpackningar, namn och bilder…Låt oss göra våra val själva!
Jag kommer iallafall fortsätta välja så mycket ekologiskt som det bara går, kött från glada djur och ägg från fria hönor. Ty i min värld har det alltid varit så att det som är naturligt inte är farligt…eller åtminstone mindre farligt! Vi äter bara smör, ekologisk fet mjölk och är rätt så rädda för alla syntetiska lättprodukter som finns….
Och Gudarna ska veta att jag har kokat flera tusentals burkar med sylt och marmelad, har aldrig använt konserveringsmedel men rätt mängd socker, varit noga med hygienen och tillämpat hermetisk förslutning och har aldrig fått tillbaka en burk med möglig marmelad….
Och förresten…att en hantverksmässigt tillverkad produkt blir dålig efter ett tag tar jag som ett friskhetstecken! Jag glömmer aldrig när jag haft en Sötlimpa i mitt skåp, av ren nyfikenhet, hur färsk och god den verkade efter hela ett år! Neej, då tar jag hellre det att mitt bröd blir torrt efter några dagar i brödburken….
Slutligen vill jag bara säga att jag hyser mycket stor respekt för Marie-Louise, men tyvärr gjorde nog just detta inlägg oss konsumenter än mer förvirrade…..
Jag tror på vanligt sunt bondförnuft, det har iallafall tagit mig rätt långt hät i livet!
är idag…ja, iallafall om Ni vill ha mitt recept på min underbart ljuvliga ”Lutfiskpuddingsufflé”…
Sa Gisela…och sedan var tjejmiddagen igång! Under kvällen klarade vi av alla frågor i tema, kärlek, hälsa, barn, jobb, framtid, barnbarn, resor, nya tjejmiddagar…:)
Nu undrar jag, eftersom vi till slut undrade det inatt…vad talar ni killar om på en Herrmiddag? Vore faktiskt superkul att få veta…vi hade våra teorier……
Men Kicki! Tack för en särdeles god gryta som vanligt! Och jag kan fortfarande inte förstå att du bakat placeringskorten!
Alltså alla!
Luciadagen innehöll annars besök hos frissan…
Därefter lämnar jag flickorna på Biokalas och ger mig av för att handla julklappar…handlar nästan allt:) Får en P-bot på 700 kr, blir sur hämtar barnen och nu ska vi äta gott! 🙂 Allt ordnar sig….Trevlig Lucia!
Här kommer det, receptet på de godaste Lussekatterna i världen! Räds inte för de två degarna, jag lovar en riktigt smaskig utdelning!
VÄRLDENS GODASTE LUSSEKATTER
DEG 1;
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1 tsk salt
1 msk strösocker
Ca 1 1/4 l vetemjöl
DEG 2;
1 g saffran, gärna trådsaffran
1 sockerbit
125 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl strösocker
1 ägg, (kan uteslutas vid äggallergi, blir något torrare dock)
Ca 5 dl vetemjöl
TILL PENSLING OCH GARNERING
1 ägg, (eller smör vid äggallergi)
Russin
Deg 1:
Smält smöret och häll i mjölken. Låt det bli fingervarmt. Rör ut jästen i degspadet. Tillsätt socker, salt och mjölet, lite i taget. Arbeta ihop det hela väl till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i ca 1 timme.
Deg 2:
Stöt saffranet och sockerbiten i en mortel. Rör smör och socker vitt och poröst. Tillsätt ägg och saffran.Blanda de båda degarna och tillsätt mjölet lite i taget. Arbeta degen riktigt väl.
Forma lussekatter, (som ett S med för långa ändar). Tryck dit ett russin vid varje ände och lägg dem efterhand på smord plåt eller plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 20 minuter.
Pensla med ägg och grädda katterna på 225-250° i ca 7-9 minuter. Låt svalna under duk.
Och vi firade ju Lucia redan igår,,,inte ett öga var torrt:)!
Jag har förstått att Ni var flera som blev ledsna när jag dissade prinskorvarna…men misströsta icke! Det finns faktiskt ekologiska, kravmärkta och hantverksmässigt tillverkade korvar…och de är alla väldigt goda! Det handlar ju bara om att göra sitt val och att göra det bästa utifrån sin egen förmåga är gott nog!
Fem i två, nu väntar vi på frågorna…
Nu är vi igång!
Och jag fick byta plats, sitta bekvämare, frågorna var många…Kul!
Och nu ser Ni också att jag fått teknisk hjälp att lägga in bilder på den ”nya” sidan:)!
Först blir det chatt på redaktionen, sedan Luciafirande i skolan…därefter har flickorna och jag bjudit hem 4 mammor och 4 döttrar på tjejmiddag:). Thommy och William är förpassade och vi ska ha det så där mysigt som bara tjejer kan ha!
Och får jag inte nog av tjejsnack idag kan jag ta igen det imorgon… för då blir det tjejmiddag igen, med endast mogna tjejer hos Kicki:)!
apropå matfusket…Att Ni alla borde läsa Mats Eric Nilssons bok ”Den hemlige kocken” har jag ju sagt förut. Den är inledningen till vad som komma skall…nu har han skrivit en till, ”Äkta vara” som mer konkret tar upp vad det är i särskilda produkter, jag ger ett exempel;
Visste du t.ex. hur många hallon det går åt för att göra Coops hallonfyllning i företagets 360 grams rulltårta? Nej, det ante mig…men Mats-Eric vet, det går åt två hallon……… !!!Kanske är det därför barnen ibland på sommaren när de plockar hallon här hemma…(jag har både gula, röda och fina söta! gammaldags hösthallon) att de är sura… Sura! nästan fräser jag…det är ju för att de vant sig just vid det som inte är äkta vara…så sorgligt! Läs den Ni kommer att häpna!
Det värsta är ändå någonstans hur lurade vi är. Att en vacker förpackning som andas ”gårdsbutik och sädesfält” får oss att tro att innehållet är ”rent” med påfyllnad av namn som Skördeglädje och annat poetiskt…bara är ren rapakalja…vänder vi på förpackningen ser vi motsatsen, råvarorna på bilden är ersatta med nummer! Och detta är ta mig fasiken inte riktigt klokt!
Neej hörni, Ni borde vara fler som reagerar, Ni är ju tusentals som läser detta,,, och imorgon när jag kommer upp till Expressen med min dator ska datorkillen få visa mig hur man gör en lista som går att skriva på utan att min dator krashar och på den listan kan jag ju inte bara ha 10 namn??!!
Idag finns en rätt deprimerande artikel i Dagens Nyheter på sidan 8. Här får vi veta vad vår julmat egentligen innehåller och det är inte det vi vill att den ska innehålla vill jag lova utan att den faktiskt vimlar av E-nummer…
Att det fanns E-nummer i julmaten är väl ingen direkt överraskning men att de aldrig varit så många som nu, att julbordet faktiskt dignar av tillsatser idag när medvetandet hos oss konsumenter ökat tycker jag är rätt skrämmande. Varför lyssnar inte mattillverkarna på oss konsumenter?
Handeln kräver lång hållbarhet och de tillverkare som ”förr” tillverkat sina produkter utan tillsatser klarar inte längre det idag även om deras produkter gott och väl höll upp till 3 veckor utan tillsatser, nu kräver handeln en hållbarhet på 8-12 veckor! Men, hallå! hur trötta är vi inte på julmaten efter jul, så vad är det för mening med alla dessa tillsatser i just julmaten?
Nu är det väl inte julmaten som är den farligaste maten för oss, det är ju bara jul en gång om året, utan den mat vi äter varje dag.. men någonstans måste vi börja att säga ifrån ordentligt och då kanske vår ilska skulle märkas rätt väl om vi körde en bojkott till jul, eller?
Jag har egentligen alödrig förstått vad prinskorvarna gör på julbordet och nu fick jag ytterligare ett skäl att inte ha dem med, Hemköps prinskorv innehåller inte mindre än 7! tillsatser…man kan ju undra var köttet är..
Och Druvans gravlaxsås, hu och ve! 6 tillsatser! Här kommer ett recept på en underbar honungssås till min saffransgravade lax!
SAFFRANSGRAVAD LAX MED HONUNGSSÅS
Det går bra att grava både färsk och fryst lax. Den frysta ska inte vara helt tinad då den gravas. Bäst resultat blir det av mellanbiten på laxen. Min lax har en mild smak av saffran som passar fint ihop med en len honungssås.
Ca 1 kg lax av mellanbiten
Knappt 1/2 dl strösocker
Knappt 1/2 dl salt
2 tsk grovt stötta vitpepparkorn
1 kuvert saffran
1-2 knippen dill
HONUNGSSÅS;
1 burk créme fraiche
1 msk dijonsenap
1 1/2 msk akaciahonung
Salt och nymalen vitpeppar
Lite fint klippt dill
Skär ut laxen i två benfria filéer men låt skinnet sitta kvar.
Stöt ihop socker, salt, vitpeppar och saffran. Gnid in laxfiléerna på köttsidan med kryddblandningen.
Finhacka dillen. Lägg ihop laxbitarna med rikligt, c:a 2 dl, dill emellan. Strö över resten av dillen.
Lägg in laxen i en plastpåse och grava i kyl i 1-2 dygn. Vänd påsen ett par gånger under tiden.
HONUNGSSÅS;
Blanda créme fraiche, senap och honung. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Rör till sist ner den fint klippta dillen.
FÖRRESTEN så kan man chatta med Kicki Theander idag klockan 13,30 på DN.se om tillsatser i maten och imorgon kan man chatta med mig klockan 14 på Expressen.se om julmaten;)!
Igår kväll, plötsligt, och just när jag lagt mig tillrätta i soffan framför Tvn för att slappa ordentligt blir hela huset svart! Tvn stängs av och musiken i flickornas rum tystnar….strömavbrott! Just nu och just idag! Varför?
Jag ringer till Fortum och får verkligen tygla min otålighet, jisses så mycket som vi betalar till dem och inget svar kan vi få….och just när jag håller på att bli riktigt arg så inser jag att detta kanske ändå är lite nyttigt för oss också. Vi tvingas hitta lösningar, som den här tex;
Jaha ja, och här hade jag en jättefin bild på William när han ligger på golvet bland levande ljus och gör läxan!
För som att det inte räckte med ett strömavbrott så har även något ändrats i tekniken med bloggen så jag får inte dit fotot,……suck, phu och ve…gick och la mig och läste en bok med en ficklampa och ett stearinljus istället….
Men innan dess kom William med svaret på frågan som ställts hela kvällen; Vad gör vi nu?
-Vi kan ju prata istället…..
Inte så dumt sagt av en 13-åring:)!
Ja, det är faktiskt sant att William min ”tonårssubtila” 13-åring som annars bara brukar bry sig om tre saker här i livet; fotboll, tjejer och att sova…stod här i köket igår när jag kom hem med uppkavlade ärmar och bakade:)!
Och vilket resultat sedan! Fantastiskt goda och sega men ändå knapriga ”Chocolate chip cookies”, visserligen helt annorlunda än mina:) men väldigt goda!
Ni bara måste prova!
125 g mörk blockchoklad, (han tog den finaste jag hade;)!)
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 nypa salt
75 g smör, rumsvarmt
1/2 dl strösocker
1 1/2 dl råsocker strö (skulle enligt receptet vara farinsocker men han tog ”fel” och det blev mycket gott!)
1/2 tsk vaniljsocker
1 ägg
2 dl havregryn
Grovhacka chokladen. Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Rör smör, socker, råsocker och vaniljsocker poröst. Tillsätt ägget och blanda väl.
Häll ner mjölblandningen och sist den hackade chokladen.
Klicka ut smeten på bakplåtspapper eller smord, mjölad plåt. (degen är rätt styv) Grädda ”coocisarna” på 175° i ca 10 minuter. Låt kallna på galler och förvara i burk med lock.
Väntar inte för länge heter det ju som bekant…..men nu förstår jag att Ni som deltog på kursen och även Ni andra nyfikna väntat nog:)! Förlåt men dagen blev häktisk med fotbollsträning och julmarknad på vårt ”gamla dagis”….
Som plåster på såren lägger jag ut en alldeles ljuvlig Fikonmarmelad med mandel som är nog så god till ostbrickan men alldeles perfekt så här i juletid! Håll till godo Kära vänner och lova mig nu att ni gör den också!
Första kvällen; Susanne, hennes fantastiska ”bagarman” och tillika mästerkock Anders och dotter Johanna
Tack för maten Anders! Den var super duper….
Och så här glad blev jag över att Susanne gjort väldigt fina kompendium av mina mailade recept…
Och nu var vi igång och Susanne verkar nöjd..
Grupp 1, förmiddagsgruppen framför sina alster..
Och grupp 2,. eftermiddagsgruppen, fortfarande pysslandes..
Och..ta..da! Här kommer receptet!
FIKONMARMELAD MED MANDEL
1 kg torkade fikon
Vatten
300 g strösocker per 1/2 kg fruktmassa
Skal och saft av 2 citroner
200 g mycket grovt hackad skållad mandel
Blötlägg fikonen över natten. Koka dem sedan mjuka i blötläggningsvattnet i c:a 10 minuter. Rör om då och då så att de inte bränner fast.
Kör frukten i en mixer till en ganska men inte helt slät massa. Mät fruktmassan och lägg den i en gryta tillsammans med socker och citron. Låt det hela sakta koka upp. Fortsätt sedan att koka långsamt i ca 10 minuter. Rör hela tiden så att inte marmeladen bränner fast.
Blanda ner mandeln, grovt hackad då ett par minuter återstår av koktiden. Häll upp marmeladen på väl rengjorda heta burkar och förslut.
Tills jag kommer hem och kan trycka dit kamerasladden i datorn och visa Er produktiviteten i Jönköping!
Och till alla ni som tyckte att inköpslistan verkade lång och jobbig kan jag meddela att Susanne varit på Ica åtminstone 5 gånger under dagen….Till slut tyckte jag att det kanske skulle bli pinsamt om hon åkte en gång till, jag vill ju inte att det ska spridas ett rykte i Jönköping om hur förvirrad Susanne på Napoleon blivit:)! Men hon bara skrattade och sa;
-Men jag går ju till olika kassor hela tiden!
Den kvinnan har ett stort mått av både humor och krut, dessutom verkar hon vara stark som en oxe vill jag meddela! Tack Susanne för hela ditt engagemang:)!
Men jag måste också nämna mina ”elever” för dagen. De var ju ovanliga för mig på det sättet att ”vem som helst” kunde anmäla sig till dagens kurs. Jag har ju oftast kurser i regi av större företag, organisationer, länsstyrelser och hushållningssällskap där deltagarna är förutbestämda eller ”ditkommenderade”…..det brukar visserligen inte vara något fel på entusiasmen där heller, men Ni tog nog priset i Jönköping idag:)! Tack alla Ni för en alldeles enastående dag!
Ett särskilt tack till Ninni min nyfunna syssling som hade kort med sig på min ”gammelfaster” Elsa som en gång drev Pensionat Hemtrevnad i Jönköping… jag kände igen henne direkt och har ofta fått höra hur ”lik Faster Elsa” jag är……..
Nu tuffar tåget mot Stockholm och jag har just bytt i Nässjö…
hemma i Stockholm och det är ju jättesynd! Så fina bilder jag har på Susanne och hennes familj….får ta in dem i efterhand helt enkelt!
Men vilket mottagande! Susanne hämtar mig vid tåget och vi kommer fram till hennes trivsamma hem. Vi kör in på en vacker gård, bageriet ligger i botten och en trevlig våning ovanpå. Hennes man Anders står i köket och lagar hutlöst god mat….(han som är uppe när vi andra går och lägger oss för att baka)….vi dricker gott vin, myser framför idol och ordnar det sista inför morgondagen….
Och om det nu är någon som läser detta som ska vara med på kursen imorgon så gå och lägg er nu! Det blir mycket att stå i….
Saffranspäron
Lingonpäron
Vaniljpäron
Fikon i rödvin
Fikonmarmelad
Fikonmarmelad med mandel
Aprikos- och hallonmarmelad
Aprikosmarmelad med stjärnanis
Äppelmos med lingon
Apelsinmarmelad med syltade skivor
Lingonmarmelad
Julsenap
Honungsnötter
Leverpastej
Röd pesto
Lingon och chilichutney
Röd lök och russinchutney
Apelsinsaft
Saffranolja
Apelsinolja
Pepparkaksvinäger
God Natt:)!
För mig att ta tåget till Jönköping. Måtte nu bara Susanne ha lagt alla senapsfrön i blöt och handlat allt på listan:)!
Och Elin Maria, jag ska inte glömma att byta i Nässjö…:)!
Ja, nu kan jag inte låta bli att undra…Jag var på fest igår, lite trött idag…Beata var dessutom hemma från skolan, ont i halsen, alla andra är pigga vill ha goood mat ”för det är ju torsdag” (i vår familjevärld vill det säga ingen aktivitet)! Inte har jag planerat en festmåltid i dessa lägen…
Vad gör man?
Då är det tur att jag har en frys med innehåll! Fann två rejäla entrecôter, en stor majskycklingfilé och en liten benfri kotlett….några champinjoner, min gamla vanliga potatis i ugn ni vet och en ynka deciliter dinkel….
Tja, det blev gott, riktigt gott till och med och visst slank det ner ett glas rött vin också…en alldeles ”vanlig” men ändå ”ovanlig” torsdag hos mig:)!
Och det är nu jag undrar…Hur gör Ni andra sådana här dagar?
I går var det julfest på mitt bokförlag:)
Lämnade flickorna på fotbollsträningen och njöt sedan av min nyfunna ”frihet”:). Slank in i en underbar butik, Turquoise och fann ett vackert kors från Indien som jag inte kunde motstå utan köpte det!
Efter att jag gett Elina lite tips på tilltugg till sin kundkväll traskade jag vidare mot Gamla stan. Norstedts ligger väldigt fint på Riddarholmen och när jag gick genom stan igår kväll slog det mig hur fantastiskt vackert Stockholm faktiskt är med allt sitt vatten!
Festen var i full gång när jag kom fram och det blev många kära möten och återseenden. Här minglade kända och okända litterära författare med administrativt förlagsfolk, en mängd fackboksförfattare och redaktörer…
Mest värdighet; P-O Enquist, fantastiskt begåvad författare och nybliven Augustvinnare…
Mest kärlek; Viveca Ekelund, vår otroligt omtyckta förlagschef som ska avgå i Mars…
Mest entusiasm; Margaret Von Platen som just utkommit med en viktig bok; ”Sanningssägare eller karriärist”….
Mest personlighet; Annika Bladh, färgstark, rolig och glad förläggare på Tivoli…..
Annika hade förresten en klänning som passade väldigt bra med Denise Grünsteins vackra blombild…
Och som det brukar när känslosamma och uttrycksfulla människor festar på så avslutades kvällen med livliga diskussioner….och eftersom ovan nämnda Annika är i färd med att ge ut en bok med Carolina Gynning var detta ett av kvällens heta ämne……Säga vad man säga vill men den kvinnan väcker brinnande känslor överallt!
Himmel så mycket bättre mitt humör blev igår när jag i sedvanlig eftermiddagsstress rusade in i min ”gamla vanliga” men alldeles underbara Icabutik på Banérgatan för att handla middagsmaten. Vad finner jag inte där? Jo dessa underbara formar till ischoklad….
Hjärtformad ischoklad! Jag blir glad bara av att tänka på det! Kanske är det lite fånigt? Men det är bara att inse och acceptera att jag har ett stort mått av mitt barnasinne kvar…..;)!
Förresten så tror jag att jag ska göra mina Kaffepraliner i dem…
150 g mörk choklad, gärna med lite högre kakaohalt
1/2 dl vispgrädde
2 msk kallt kaffe, helst Espresso
TILL GARNERING
50 g vit choklad
Chokladkaffebönor
Hetta upp grädden i en tjockbottnad kastrull. Bryt den mörka chokladen i bitar och lägg ner den i grädden. Rör tills all choklad smält. Tillsätt kaffet. Häll upp i formar, (hjärtformade ischokladformar) och ställ svalt att stelna.
Smält den vita chokladen i ett vattenbad. Klicka eller spritsa ut en klick i varje form och tryck dit en chokladkaffeböna. Förvara svalt.
Läste imorse om vår älskade julkrydda saffran och lärde mig en del;
1 kg saffran kostar nära 30 000 kr! Detta att jämföra med fjolårets pris på 24 000 kr,,,snacka om värdestigning! Inte undra på att saffran oftast kallas ”Det röda guldet”! Egentligen är ju inte vare sig priset eller namnet så konstigt eftersom det går åt en väldig massa blommor till 1 kg, närmare bestämt ca 200 000 stycken! Detta innebär att det i den där lilla 0,5 grams påsen vi köper i butiken finns ca 100 blommor…..
Nu är det kanske tur att priset är så högt ändå för ett intag av saffran i förstora mängder är giftigt,,,mer än 10 gram är direkt hälsovådligt….
Och nu kan jag inte låta bli att undra över hur många blommor det gått åt till min lilla hög om 1 gram saffranspistiller?
Hur som helst är det värt att satsa på pistillerna, trådsaffran som jag kallar dem, även om de är om möjligt ännu dyrare! Men de ger en otroligt vacker färg och en underbar saffranssmak, ”mer och fylligare” än ”pulversaffran”…..
Och för Er som likt mig älskar saffran i bakverk kommer här ett superenkelt recept på sega och goda mandelkakor med ljuvlig smak av saffran.
MANDELKAKOR MED SAFFRAN
300 g mandelmassa
2 äggvitor
o,5 gram saffran
Riv mandelmassan och blanda den med lätt uppvispad äggvita. Tillsätt saffran.
Klicka ut på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda kakorna i 200° i ca 8 minuter. Låt svalna och förvara i burk med lock.
Inför en lördag i Jönköping…..
25 kg fasta normalstora päron, Kajser Alexander
28 citroner
Ca 30 kg strösocker
6 g saffran
5 liter lingonsylt
8-10 vaniljstänger
4 kg torkade aprikoser
1, 2 kg frysta hallon
800 g skållad mandel
Ca 20 stycken Stjärnanis
4 kg torkade fikon
4 kg äpplen
6,4 liter lingon
5 kg apelsiner
6 blodapelsiner
1 bit färsk ingefära
3 dl råsocker
150 g smör
Kanelstänger
Kryddnejlikor
60 g pinjenötter
2 msk gin, kan uteslutas
Lite drygt 1 liter flytande honung
6 dl blandade nötter
3 dl blandade torkade bär, goiji, körsbär, russin, blåbär…
400 g gula senapsfrön
400 g bruna senapsfrön
1,7 liter rödvinsvinäger
5 dl ättika 12%
malen kryddnejlika
10 gula lökar
800 g kalvlever
4 ansjovisfiléer
3 tsk torkad mejram
3 tsk torkad timjan
2 ägg
2 dl vetemjöl
4 dl vispgrädde
3 dl mjölk
1 liter fin tomatpuré
6 vitlökar
4 krukor basilika
Torkad basilika
Ca 300 g parmesanost
5 dl mild olivolja
4 röda chilifrukter, spansk peppar
cayennepeppar
salt
peppar
2 kg röda lökar
8 dl russin
2 msk citronsyra
2 flaskor vin
Apelsinmarmelad
5 liter rapsolja
5 liter vitvinsvinäger
Apelsiner, Saffran, kanelstänger, kardemumma, ingefära, pepparfrukter, vaniljstänger
Och nu mot affären för att handla mat;)!
Per Fontander är en trevlig och lättpratad man….och tur är väl det eftersom han jobbar på Radio Stockholm!
Vi pratade goijibär, havtorn, torkade körsbär och granatäpple…..vackra färger på mat och tallrikar, värmande soppor och grytor….. allt för att pigga upp oss och alla Er andra denna gråa Decemberförmiddag:)!
Nu till skrivbordet! Susanne sitter och hoppar i Jönköping, vill ha inköpslistan till kursen på lördag….
Idag klockan 11 är jag gäst hos Per Fontander i ”Magasin 4” på P4 Radio Stockholm, 103,3!